Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co jste dnes udelali...


Marcel00

Recommended Posts

@Charlie 1 Není to brzo? U nás tráva teda ještě neroste :myslim Když se ta vertikutace udělá moc brzo (když ještě tráva neroste), udělá se tím prostor pro plevel a jsou s tím pak starosti. Ale nevím, jaká je u vás situace, jestli už má zem nad 10°C, tak asi v pohodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

koukam ze na karlove moste docela narvano :P
EDIT: pred chvili pribehla kolegine ze druha fobie ma problem se spojkou ez smrdi pri rozjezdu - doprcic co s tim dela ?? ta spojka tam je tyden stara !!

a k tomu vertikutatoru - ja pred asi 3mi lety sem si vertikutator pujcil - jen teda misto pruzinek tam ybly noze - dopadlo to tak ze sem zakladal novy travnik - jako zadna skoda ten stary stejne za nic nestal
jen teda ani ted to neni zadny zazrak - asi za to muze velky oresak - velky pesani a spatna skladba pudy

 

Upraveno uživatelem Havlicek.Lukas
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak zas byla dobrá třeba v něčem jiném. Ale jako spálit spojku za jeden den to je umění. Byla blonďatá nebo jen " blbá" ? 

Ale je pravda že si kolikrát říkám že by už AŠ měli mít tu možnost eliminovat ze silnic takový kousky u kterých je nebezpečí že se nedokážou chovat tak jak se na silnici sluší a patří. A to nejen tím že jsou neumětelové co se týče techniky řízení vozu ale i ty u kterých se už během výuky v AŠ projevují vady v chování při jízdě jako agresivita apod.  Tomu neumětelství možná teď trochu zabraňuje trend vozidel s automatickou převodovkou a taky to že už na složení závěrečných zkoušek v AŠ nebude neomezený počet pokusů. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, MJSytic napsal:

@Charlie 1 Není to brzo? U nás tráva teda ještě neroste :myslim Když se ta vertikutace udělá moc brzo (když ještě tráva neroste), udělá se tím prostor pro plevel a jsou s tím pak starosti. Ale nevím, jaká je u vás situace, jestli už má zem nad 10°C, tak asi v pohodě.

No možná je... Ale byla tam shnila vrstva plsti.... S tím plevelem to slyším poprvé.... Uvidíme co se bude dít.... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

@Charlie 1Nebude se dít nic, bude to v pohodě, krásně to zaroste.  Je sice pravda, že by se to správně mělo dělat až po prvním sečení až tráva zesílí, ale..

Dělám to taky teď, abych z toho dostal mech a plsť a všechen ten humus po zimě. A taky dorovnám zbytky těch krtin. Když zbydou vyloženě holá místa, tak pohodím travním semenem a je to ok. Jestli bude počasí, jdu na to dneska.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes mi přistál v mailu článek o vertikutaci, v podstatě bych řekl, že přesný. Všechny klikací odkazy na eshop jsem smazal. Ale to asi znáte:


Udělejte si v těžkých dobách radost parádním trávníkem :)

Sestavili jsme pro Vás návod, jak dosáhnout krásného trávníku hned ze začátku sezony.


1) Zkontrolujte situaci a rozmyslete postup
Projděte se po Vašem trávníku. Letos v některých lokalitách ležel dlouho sníh, koukněte tedy, zda po zimě trávník netrpí houbovými chorobami, zejména sněžnou plísní či kornatkou. Koukněte také, zda se v trávníku nenachází mech a odstraňte z trávníku listy, větvičky a jiné nečistoty, které zanechala zima nebo Váš domácí mazlíček :)


2) Posekejte a ošetřete trávník
První sekání po zimě - trávník jen zarovnejte, tráva ještě neroste tak intenzivně, trávník se vždy seká max o 1/3 délky. Pokud spatřujete v trávníku houbové choroby nebo mech, ošetřete ho. Na sněžnou plíseň se dá použít například širokospektrální fungicid Ortiva, na mech pak použijte Mech stop, zelenou skalici nebo profesionální přípravek Turf Tonic. Výrazně můžete mech omezit použitím hnojiva s vyšším obsahem železa např. ICL Shade special. Mech obvykle vzniká ve stinných částech zahrad s kyselejší půdou - doporučujeme zejména před zimou upravit PH půdy např rozhozem vápnitého dolomitu, který kyselost sníží. Při aplikaci přípravků proti mechu buďte opatrní, abyste je nezanechali na dlažbách (v případě postřiku je nezasáhli), protože většina je založená na železe, rezavou dlažbu mít určitě nechcete :)


3) Prořežte a vyčesejte trávník
Trávník máme vyčištěný, posekaný a mechy a choroby skomírající po našem ošetření, teď se pojďme zbavit sušiny, odumřelého mechu a travní plsti. Pozor tráva by měla již růst, moc brzy není správně. Při předčasné vertikutaci se trávník déle regeneruje a je déle nevzhledný. Trávník by neměl být podmáčený. Při prořezání, tzv. vertikutaci, se ostrými nožovými hroty podobnými hrotům hrábí protrhne plsť vytvořená na povrchu půdy, pro pořádné vyčesání není špatná kombinace s drátky. Trávník bude lépe přijímat vodu, vzduch a živiny. Současně se poruší kořínky, což povzbudí trávník k zahoustnutí. Po vertikutaci pečlivě vyhrabejte zbytky sušiny drátěnými hráběmi a klidně dočištěte sekačkou. Nelekejte se, že v první chvíli bude trávník vypadat hrozně, po přihnojení se rychle vzpamatuje. Trávník v tuto chvíli klidně dosejte.


4) Jarní hnojení
Pro nastartování, podporu růstu, barvy a zahoustuní použijte na jaře především dusíkatá hnojiva. Důležité jsou však i další v menší míře zastoupené prvky jako fosfor, draslík, železo, hořčík či síra. Hnojením trávník posílíte a lépe pak odolává stresům, plevelům, mechu a chorobám. Před pohnojením trávník mějte posečený. Teplota půdy by měla být cca 8-10 stupňů. Nehnojte za silnějšího slunce a po pohnojení trávník zalijte. Hnojte ideálně vozíkem či rozmetadlem, pro minimalizaci chyb nejlépe křížem s poloviční dávkou hnojiva. Pravidelné hnojení podporuje růst husté, zdravé a jasně zelené trávy. Na zahradách našich klientů se nám osvědčilo pohnojit trávník nejdříve rychlým krátkodobým hnojivem např. hnojivem SPRINT nebo Shade special a následně cca po 14 dnech znovu přehnojit hnojivem dlouhodobým. Pamatujte hnojící pravidlo, zejména pro méně zkušené - lepší v menší dávce a častěji, než dávkování přehnat - riskujete spálení trávníku. Pokud se Vám hnojivo někde usype, musíte ho z trávníku dostat, klidně vysavačem, pokud zjistíte, že jste ho rozhodili více po celé ploše - intenzivněji zalévejte, rozředění by Vás mohlo před spálěním zachránit.


S trávníkem je nekonečná práce, zase na druhou stranu je na něm naše práce vidět a dokáže nám přinášet plno radosti a být naší chloubou. Trávníku se dá pomoci i dalšími postupy, které Vám představíme v budoucnosti.

 

 

Upraveno uživatelem Péťa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

@Fishman Měl jsem stejný plán, ale práce na zahradě bylo trochu víc, tak se to protáhlo. Snad bude příští prodloužený víkend úspěšnější a zadaří se i posezení u vody 🙂.

Jinak mám za sebou první letošní koupel 😂. V úterý lovíme rybník, potřeboval jsem tam porovnat nějaké vypadané kameny. Pochopitelně mi uklouzla noha... a po hubě jsem se tam pěkně vymáchal 🤣.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...