Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co jste dnes udelali...


Marcel00

Recommended Posts

Žně a kombajny to byli taky zážitky.  A vůbec polní práce v JZD  u dědy když jsme byli tak jsme měli lepší přehled než mechanizátor kde jaká mašina a co dělá.  Děda dělal skladníka a pehamáka v JZD takže mezi traktoristy byl váženou osobou. Když byl v práci tak jsem tam s ním strašně rád chodil a obsluhoval jsem za pultem což byla závora z prkna na plocho aby bylo kam vyložit zboží k předání. Tehdy se ve skladu drželo tolik ND že se o tom v dnešnímu sedlákovy zdá v černých snech ale to se muselo protože skladník jednoho JZD uměl sehnat to z jinýho JZD zase tamto  a věděli to osobě takže mimo jiné fungoval výměnný obchod.  Nebo ráno když traktoristi vyjížděli do akce tak jsem jim " vydával " naftu. Vlastní otec v tom JZD taky chvilku pracoval jako stavební technik ale v sezóně musel každý přiložit ruku do boje o zrno takže jezdil jako doprovod kombajnů při přesunech a atd. dnes by se řeklo logistická podpora akce. Měl šedivýho Barkasa a s tím jsme se taky něco najezdili jednou nás vzal sebou ke kombajnům a z bráchou jsme se přes oběd zavřeli v kabině E512 a nechtěli jsme tam nikoho pustit. Nebo mě měl hlídat ale já jsem mu utek a za vsí jsem jezdil s " Détíkem" ( buldozerem) na silážní jámě. Brácha mu taky utek při hlídání a toho zase našli v maštali u koní jak leze po hřebci kterého se skoro každý krom kočího bál.  Ale tohle znám jen z vyprávění to jsme byli mrňaví. Ale na vsi každej věděl do kterýho baráku ten kterj harant patří a když už se zaběhnul tak ho některá " tetka " domů odvedla.  Tátovy jsme s bráchou dělali dluhy v hospodě chodili jsme na kulatý sušenky. Ale prázdninám u dědy se nic nedokázalo vyrovnat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně. teta dělala skladnici v traktorce a strejda mechanik/zátor ... a o žních na kombajn. "Nejhorší" bylo když jeli vypomáhat na Moravu a na Slovensko ... to se teta děsila, protože nebyl tři neděle doma a pak se vrátil tak ožralej, že byl další tejden nepoužitelnej. Zaběhnutý děti se domlů vodily, ale nejdřív u nálezce musely spořádat hrnek mlíka a buchtu nebo aspoň flák chleba s máslem. Točená žlutá limča v hospodě na futro, strejda to vždycky jednou za tejden v sobotu zamáznul ... atd. atd.  ... už bych jen opakoval to tvý.

E512 - to už byly ty hranatý německý mašiny ne? Já ještě pamatuju takový ty červenfialový ruský ....  a to byl servis !! Díly nebyly a chlai to na poli opravovali klackem a šutrem.

P.S:: a teď mi řekni, na co budou vzpománat dnešní děcka? Do jakýho levelu se propařily na kompu nebo v mobilu, kolik u toho daly enerdžáků a kdo měl ajfoun a kdo byl socka s hjůvej ....

Upraveno uživatelem Sawoy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

červenofialový ruský byli eSKáčka  ty pamatuju jen z vyprávění pak byli východoněmecký modrobýlí  " Éčka" E 512- 524 ty už byli do zelena . Čistě červený byli Bizony ale to nebyli asi moc povedený mašiny s tím strejda jezdil jen jednu nebo sezony. Já jsem jezdil s E512 strejdovy pomocníka a pak po hodně dlouhý době když jsem tady u nás vypomáhal sedlákovy tak jsem pětsetdvanáctku jezdil i sám.

 

No nevím na co budou vzpomínat dnešní haranti a o čem se budou bavit však já když to vidím v busu tak oni spolu ani nemluví sedí vedle sebe na sedačce a posílaj si nějaký šifry patlafounem zašklebí se na to když pochopí co tím básník chtěl říct a patlaji founa dál a když lezou z busu a tak jen hulákaji na kterém tom moderním vynálezu se až dojdou domů slezou a kde budou co " pařit " .

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vena má pravdu, předsedo, ty eskáčka jsem myslel (SK-3, SK-4). Modrobílý nemecký E512, E516, zelenobílý E514, E517, E523 a E524, do toho Agrostroj Prostějov (EMAGy apod.), Bizony byly polský.

Vše a mnohem víc tady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No hlavně má Véna pravdu s těma našima dětma. Mě už trochu odrostly, ale o propálenejch teniskách z káry, rozervanejch kraťasech od větvě na stromě či zmrzlých nohavicích po proboření ledu na rybníce určitě ne . . .   :bojim   :(   :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Sawoy však to byla vždycky dobrá záminka jak holky zkontrolovat jestli se stydí protože jsou to malý holky nebo se stydí protože už malý holky nejsou. :)

když jsem řek Pepínovy počurej si nohu aby tě to nepálilo od tý kopřivy tak se podle rady zachoval ale já pak dostal vynadáno protože ten truhlík si nach..l do boty a když se babička ptala proč má mokrou jen jednu botu tak jí řek že jsem mu poradil aby si tam nach..l ale to že si měl nohu počurat aby ho nepálilo spálení od kopřivy to se nepřiznal.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 21 hodinami, RichVa napsal:

Pokud si vzpomenu, dám sem inspirační fotky. 

Nicméně abych inspiroval - zásadně používám hřištní směs, nákup v Danesi.cz nebo Kauflandu 

Dnes jsem dorazil na chalupu a posekal dvorek a zahradu (se sběrem, bez mulčování).

Toto je hřištní směs na dvoře. Celý den sem praží slunce, teď naštěstí trochu zapršelo, ale i tak je vidět mírné proschnutí. Je to chalupa, takže žádné každodenní zalévání jako @Péťa. Jen když je hodně sucho, tak se pustí kropení o víkendu nebo když tam přijedeme.  Na podzim vertikutace,  na jaře projetí elektrickými hráběmi (vertikutátor s nasazenými drátky). Hnojení průběžně po 3 týdnech klasickým hnojivem na trávník nebo NPK (co je zrovna po ruce)

Toto je týdenní přírůstek.

IMG_20180601_174114.jpg.2f49a1715166104916f2bade0612842c.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle bych chtel - jen zahrada by me asi zrujnovala - studna ma asi metr vody tak na 30 minut na postrikovaci
nebo pak jedine vodovodni rad.
ale bavil sem se se sousedy ze o par baraku ma vody hodne - ale kopal studnu
takze bud nam vodu stahnul nebo pres podlozi nemame dostatek - otazka kolik by se muselo kopat aby bylo vody dost

PS: @Hafity tak ta smes je mountfield Sport

Upraveno uživatelem Havlicek.Lukas
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trávu na zahradě nekropím - naopak jsem rád, když to moc neroste :)

Vody má naštěstí naše studna dost ... ťuk ťuk ťuk ... takže se napouští sud a z něho se pak kropí kytičky a zeleninka. Na trávu jde "ostrá" voda (ale jak jsem psal jen občas)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo s vodou to jsou patálie. Já mám  městskou ( vodovod z Káraného) ale včera tady byl maník od vodáků odečítat vodoměr a byl neoblomný že ho musí vidět a vyfotit. Jindy mu stačí když mu stav řeknu přes plot. Tak mu říkám jindy chodíte 2x za rok a letos už se vodoměr píše po třetí a on od teď budeme chodit každý měsíc kvůli tomu že je vyhlášený zákaz napouštění bazénů, mytí aut, zalévání z vodovodu. A vodáci tím chtějí " podpořit " ten zákaz protože existuje norma spotřeby na člena domácnosti no a oni si chtějí udělat obrázek kolik vody který barák spotřebuje a snad od nového roku bude cena za vodu účtovaná podle toho jak moc se skutečná spotřeba bude lišit od té normované. Ten zákaz totiž skoro každý nějakým způsobem obcházel zalévání se pouštělo v noci bazény se dopouštěli v noci aby to nikdo neviděl.   Takže na zalejvání jen dešťovka no a když není tak se to trochu zaleje od našich ze studny ale tam to taky není hitparáda s množstvím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za tipy, i když v podstatě mně stačí, když je to zelený a není vidět hlína.... Na některých místech se daří a na některých ne.... Třeba pod ořechem jsem z toho jelen, z jedné strany sama příroda v poho a na druhé ani s pomocí.... :roker

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   2 registrovaní uživatelé

×
×
  • Vytvořit...