Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Máte někdo za sebou operaci kolene?


Tony Stark

Recommended Posts

Potřeboval bych poradit, máte někdo za sebou operaci s kolenem, ať s křížovými vazy či menisky?

Potřeboval bych poradit, jelikož už z toho začínám být nepříčetný.

Jsem po operaci cca 14 dní s kolenem kde mi byl odstraněn artrskopickou metodou vnitřní meniskus, přičemž jsem jej měl skřípnutý a koleno nešlo moc ohýbat.

Po operaci jsem měl drenáž a vývod - to je klasika.

Ale nyní už to je 14 dní (skoro) po operaci, jsem po 4 kontrole a pokaždé mi z kolena vytahují (punkci) tekutinu a koleno mi ne a ne splasknout.

Doktor mi tvrdí, specialista z karvinské hornické nemocnice, že už jej mám začít ohýbat a rozcvičovat, jenže mi to koleno opět oteče ihned když začnu hýbat s nohou, oteče na stav před punkcí.

Bylo mi řečeno, že ta tekutina by tam neměla po operaci být, že to prý není dobré. Tak já tomu teda nerozumím, když mi potom doktor, řekne, že když s tím budu cvičit a hlavně zatínat stehení sval tak se mi to vstřebá do oběhu.

No už prostě nevím co s tím, mám změnit lékaře, když mu všechno řeknu, tak řekne že se to spraví, hergot ale kdy? Doma šílím, venku je na zdechnutí a koleno ne a ne splasknout. A navíc potřebuji chodit do práce / vydělávat prachy, všichni musíme z něcčeho žít ne?

Proto bych byl rád za každou radu, těch co to mají již také za sebou.

Samozřejmě koleno leduju jak šlak.

[upravil dne 3/9/14 20:02 od Tony Stark]

[upravil dne 4/9/14 08:13 od Tony Stark]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemám zkušenost vyloženě vlastní, ale moje mamča prodělala buď to samé a nebo něco velmi podobného. Operovali jí koleno natřikrát - velice laicky - protahovali vaz kolenem (přesně už si nepamatuju). Napoprvé to nějak zvrtali, napodruhé zapomněli odsát vodu nebo co napotřetí už to udělali správně. Po tom měsíci (po té třetí operaci), který musela v Motole strávit, jí koleno při pohybu tolik nenatékalo - naopak se to konečně začalo lepšit, chladila ho tkaovou tou gelovou modrou věcí, která se dala zmrznout do mrazáku. Musela cvičit, ty cviky musí být zprvu opravdu malé a krátké. A taky pomáhal takový míček \"za hlavu\", s tím se taky dobře cvičilo - dala si ho pod koleno a snažila se ho ohnout kousek nad míček (nesměl být plně nafouknutý). 14dní po operaci jí to už natékalo minimálně nebo vůbec. Ale když to bylo po té první operaci tak k tomu že to otékalo měla i šílené horečky, nakonec se ukázalo, že jí tam zavedli infekci... :/

Nicméně co ti mohu doporučit já, po naší loňsko-předloňské velmi špatné zkušenosti s lékařem - jestliže lékař neprojevuje žádný nebo pouze minimální zájem na tom, aby ti pomohl a nesnaží se nalézt příčinu proč to tak je, když to tak být nemá, vzala bych všechny papíry a objednala se k jinému lékaři. Tvůj lékař to ani vědět nemusí a ty budeš mít klid a budeš vědět jestli má nebo nemá pravdu, případně se ti třeba dostane dalších vyšetření. Dneska už mnohé lékaře pacient nezajímá... :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano mám zkušenost - meniskus. Už je to nějaký pátek. Ze strany kolene mám nepatrné jizvičky. Symptomy, které popisuješ jsem neměl. Pouze myslím, že jednou mi vytáhli z kolene vodu. Jinak nic. Od té doby vše v pořádku. Dělali mi to v Nemocnici v Č. Budějovicích.

Doporučil bych ti, aby si navštívil jiného lékaře, terý by se na tebe podíval a zrevidoval.

Jinak vše co popisuješ není obvyklé po této operaci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano kryogenním sáčkem to chladím, franc.hole mám.

Horečky nemám, koleno je sem tam horké, jelikož to bolí.

Jak mám doktorovi nastolit návrh že bych se nechal zkontrolovat i u jiného lékaře? Ke mě bude hnusný a konec léčby.

Když jsem se zeptal doktora, jaktože mi to tak natíká, bylo mi řečeno, že ta tekutina se tam tvoří na základě toho jak moc bylo poškozeno to vnitřní lůžko v koleni a když jsem mu řekl, že někteří po operaci za týden chodí úplně v pohodě, řekl mi, že si nemám plést artroskopii menisku kdy je rozdíl v tom vnitřním - kdy tento zákrok není až tak složitý jelikož je \"jakoby\" povrchová úprava ale že já jsem měl ten vnitřní meniskus čili tu vystýlku / lůžko v koleni tak rozemleté, že se mi to tam dokonce šprajclo v ohybu (už jsem nemohl ani do schodů)

Jaký meniskus jsi měl tedy operován?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já měl něco podobného.V práci jsem si kleknul a prasknul mi vnitřní meniskus.Za dva dny vytaženy tři velké stříkačky vody.Než jsem šel na operaci tak občas se kousek menisku dostal někam kam neměl a to byl porod.:bojim Po operaci žádný dren a žádné berle a to jsme byli na pokoji tři a nikdo nic.Doktoři říkali,že je nejlepší ihned chodit.Den po operaci nás propustili a jediný já jsem měl koleno plné tekutiny s krví a bylo mi řečeno,že jsem měl hodně poškozenou měkou tkáň.Cca za týden čtrnáct dní kontrola a vytažení jedné stříkačky tekutiny,pak už nic prý se to vstřebá.

koleno O.K. :super Já byl tady http://www.orthes.cz

[upravil dne 10/6/14 15:43 od Davidf]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano kryogenním sáčkem to chladím, franc.hole mám.

Horečky nemám, koleno je sem tam horké, jelikož to bolí.

Jak mám doktorovi nastolit návrh že bych se nechal zkontrolovat i u jiného lékaře? Ke mě bude hnusný a konec léčby.

Myslím si, že to lékaři říkat vůbec nemusíš, ve chvíli, kdy na tebe bude hnusný a ukončí léčbu budeš mít jasno, že je správné nejlépe okamžitě odejít. Lékař si tohle dovolit nesmí. Jakmile si to dovolí není něco v pořádku - pro mne by bylo takové jednání jasným signálem pro odchod k jinému lékaři.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja byl pred 6ti lety pod kudlou s kolenem u svate anny v brne. Roztrhany vazy a natrhlej meniskus. (Bo tak nejak uz si to presne nepamatuju ) pustili me dom a otok do tydne zmizel. Zacal jsem jezdit na rehabky a bylo to v poho.

Je to divny. Bez nekam jinam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem byl dneska na další kontrole, byl tam jiný lékař, taky ortoped.

Řekl mi to samé, že ten otok zmizí popř. za týden mi bude provedena další punkce, dnes ikdyž jsem jej vysloveně žádal mi punkci neprovedl.

Mám tam prý minimální otok, ikdyž má levá noha je v porovnání s pravou jako noha dítěte z etiopie.

Údajně a ukazoval mi záznamy co si vedou, se někomu ten otok vrací častěji než mě, díky tomu jak ten meniskus (vnitřní) poranil tu lůžko(měkkou část) v koleni, tak nevím no. Sestry jsou ze mě na nervy, jelikož jsem tam častěji než lidi co jsou po složitějších operacích.

Prostě to je reakce těla na regeneraci uvnitř těla, přesněji v kloubu.

Řekl jsem mu jasně, že pokud se to nespraví udělám tam takový vítr, že si mě budou ještě dlouho pamatovat. Kurnik 30ka na krku a nechci být mrzák (nechci se nikoho dotknout ani urazit) ale rád bych ještě někdy třeba řídil své auto a hlavně chodil do práce že.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja v tom koleni nemem predni krizovy vaz a delam vsechno. Beham,jezdim na kole a hraju nohec a i dokonce hasicinu - kde clovek nevi kdy a kam do ceho slapne nebo spadne. Jediny co se tomu koleni nelibi jsou skoky z vetsi vysky ja jeden metr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám 4 roky po plastice předního křížového vazu, urval jsem si jej na lyžích. Dost mne to limitovalo především u sportu (squash, tenis), tak jsem do operace šel. Dělali mi to tady - http://www.ort-art.cz/, z Orlové to máš za rohem, takže kdybys měl pochyby, zkus to tam. Je to tam sice fabrika na spravování kolen a ramen, ale zase to dělají asi dobře... Já jsem 3 měsíce po plastice lyžovat (tedy pojištěný řádnou ortézou a moc jsem nedivočil)...

Koleno týden bolelo jako čert, resp. spíše ten uřezaný kus šlachy ze stehna. Nicméně koleno mi ani jednou nenapuchlo a vodu jsem tam neměl. Teď mám koleno absolutně bez problémů.

Rekonvalescence je asi hodně individuální. Doporučuji vybrat, a to tak že pečlivě... kvalitní rehabilitace. Mně moc pomohli (rozhýbali koleno, zpevnili stehno, ...) na rehabkách u vítkovického atletického stadionu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě v tom ort-artu jsem byl když jsem měl žádanku na prvotní vyšetření ale odmítli mě (né doslova ale nechtěl jsem čekat) s tím, že volné termíny jsou nejdříve na polovinu června. (žádanku jsem měl a byl jsem tam osobně 29 a 30.4)

Už tehdy jsem vystupoval z auta s brekem a schody ani nemluvě, to jsem doslova rukama šplhal po zábradlí.

Tak jsem se ptal všech lidí co znám a zjišťoval co se jen dalo. Nakonec mi bylo doporučeno jít do Karviné, Hornická nemocnice, jsou tam prý specialisti.

Dám tomu ještě týden, v pondělí mám další kontrolu, jen mě zajímají průběhy rekonvalescencí, u každého je to prý jiné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to jo, já jsem na zákrok v Ort-art čekal taky cca 2 měsíce. Mně ale urvaný vaz nijak nelimitoval v normálním režimu, jenom jsem si nezasportoval a musel jsem dávat pozor na došlap, podvrtnutí kolena byl fakt zážitek.

Jinak o zkušenostech ostatních jsem četl spíše na jiných stránkách než na pažout klubu, rekonstrukce vazu je prý bolestivější než meniskus, přeci jen je to o odběru štěpu, provrtání kostí apod., ale pooperační příznaky mohou být podobné, tak zkus projít např.:

http://acl-plastika.wbs.cz/

http://www.operacekolene.estranky.cz/clanky/me-zkusenosti-s-operacemi-kolene.html

Hodně to chlaď...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Já mám za sebou plastikou křížáku a meniskus cca 2 měsíce posobě. Koleno jsem měl oteklé strašně dlouho možná 2 měsíce) , zprvu nešlo skoro ohnout a noha byla celá o dost větší jak zdravá. Punkci vody mě dělali 7krát po sobě a spíš ze začátku, většinou se to samo vstřebá a vytahovat vodu netřeba (trpí tím prý koleno). Rozcvičoval jsem to na kole, když jsem to přehnal tak znova voda v koleně. Chodil jsem 3 měsíce o francouzských, teprve potom mě poslali na rehabilitaci (normálně se chodí dřív). Myslím že budeš muset být trpělivý. Přeju ať jsi z toho brzo venku :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

No, takže jsou tomu 3 a 1/2 měsíce co jsem po operaci.

Koleno při cestě do nebo ze schodů bolí jako čert, při delším stání na místě otíká a opět začne bolet.

Pan doktor, mi neustále píchá injekce s názveme \"Erectus\", po 3 injekcích nepociťuji žádné změny k lepšímu spíše k horšímu.

Dneska jsem se nasral, z práce mi zaplatili revizní posudek lékaře u soukromého odborníka ortopeda a jestli mi řekne, že to doktor zmrvil, budu zlý a asi brzy vyjede policie ČR do nemocnice.

Další čtvrtek jdu na další injekci a nastolím doktorovi jeho pozici a situaci. Jelikož mne nehodlá znovu operovat a neustále mi tvrdí, že se to zlepší ale jsem doma 5 měsíců a stále nejsem ready. Udělám mu takové renomé, že se posere. Vím, že pro lékaře jsou pacienti jenom čísla ale já nejsem zasraný důchodce, co vydrží dalších 20 let sedět doma na nemocenské a nechodit do práce.

Už když jsem přišel s papírem, kde je napsaná žádost na znalecký revizní posudek o zanedbání péče lékařem co mi jako první zasahoval do kolena, sestry zbledly jako by týden nebyly kadit. A přitom si hrály na super moderní, ničím a nikým nedotknutelné paničky světa. Jj, tohle ještě bude mít dohru. Pak napíšu další můj postup.

Všechny podklady mám, už mi zbývá jenom sehnat rentegenové snímky a jdu do toho. Ze mě nikdo debila dělat nebude, já jsem pracují člověk, nikdy jsem nebyl na nemocenské a teď tohle a hrozí mi vyhazovem, jelikož si představte, že jste doma s něčím banálním a po 5 měsících nejste sále schopen jít do práce kde třeba zastanete 2-3 funkce najednou, pak takový člověk chybí a to nemluvím o věku, který se blíží k 30 a mám se smířit s tím že budu \"kripl\" (bez urážky) do konce života, kvůli jednomu lenivému zmetkovi co nemá vůli dělat svou práci pořádně?

No tak to čekej :bacha

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...