Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Bazénový koutek(úprava vody)


rocada

Recommended Posts

před 14 hodinami, Šalda napsal:

Tak konečně jsem měl trochu času a koupil zatím aspoň papírky na test vody, přikládám fotku jak to dopadlo. Není tam žádnej chlor, což vím, protože mě došli tablety, ale to Ph a alkalinita vody je teda velká bída, ta alkalinita je docela modrá, to ani na stupnici není. Co tedy s tím? 

IMG_20170712_195258.jpg

modrá barva je těsně na spodní hranici optima,tj. 80

porovnej pH a doplň chlor

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

šoková dávka chloru po napuštění -   desinfekce celého okruhu filtrace

modrá skalice - síran mědňatý - těžký kov,cpete si ho do těla-zůstává,přejděte na algicid

základem je pH,držet do 7.

pokud není voda s jiskrou,vločkovač do skimmeru při zapnuté filtraci,24 hod filtrovat a pak vyprat

tady malej rádce:

BAZENOVÝ RÁDCE

V horkých letních dnech není nic příjemnějšího než koupel ve vlastním bazénu. Pohoda a radost se však rychle může změnit ve starost. Nejsou to vždy jen viditelná, méně nebezpečná znečištění, která vodu v bazénu znehodnocují, jako např. listí, padající hmyz, tráva apod. Tyto větší (hrubé) nečistoty se mohou z vody velmi rychle odstranit pomocí síťky, pískové filtrace či použitím vodního vysavače. Podstatně nebezpečnější je organické znečištění vody bakteriemi, řasami, plísněmi, kvasinkami a houbami. Každá koupající se osoba i po důkladném osprchování, přináší do bazénu zbytky potu, tuk z pokožky, vlasy, zbytky kosmetických přípravků apod. Tyto typy znečištění představují ideální živnou půdu pro vznik a množení zdraví nebezpečných organismů. Proto je pravidelná a důsledná péče o bazénovou vodu velmi důležitá. V této příručce naleznete základní pravidla pro její ošetřování a věříme, že při použití bazénových přípravků to pro Vás nebude žádný problém.

HODNOTA PH VODY

Správná hodnota pH bazénové vody je nezbytně nutná k udržení její čistoty a hygienické nezávadnosti. Hodnotou pH určujeme kyselost a zásaditost vody. Tato hodnota se určuje stupnicí 1 až 14, přičemž voda s hodnotou pH 7,0 je reakce přesně neutrální. Nižší hodnoty pH charakterizují kyselost a vyšší zásaditost vody. Ideální hodnota bazénové vody se pohybuje v rozmezí pH 6,7 – 7,0. do 6,5 – příliš nízké hrozí poškození nerezových částí bazénu,blednutí folie,tvrdnutí a podstatné zkracování její životnosti,či nedostatečná účinnost filtračního zařízení 6,7 – 7,0 – ideální hodnota perfektní účinnost vločkovače a desinfekce(chlorová chemie) nad 7,4 příliš vysoké nulová funkce desinfekčního činidla,absolutní neúčinost filtračního zařízení,chlorový zápach,pálení očí,svědění pokožky.

Hodnotu pH bazénové vody zjistíme pomocí testeru na měření pH. Pro její úpravu do správné hodnoty použijeme buď přípravek pro snížení pH bazénové vody či přípravek na zvýšení pH bazénové vody.

UVEDENÍ DO PROVOZU

Postup práce je rozdílný podle stavu v jakém se bazén po zimním období nachází. Bazén přezimovaný venku, dobře přikrytý zimní plachtou, je třeba po odkrytí vyčistit. Nejprve je třeba vyčistit erozní linku na stěně bazénu přípravkem pro to určeným, dopusťte vodu a uveďte do chodu filtrační zařízení. Případné usazeniny na dně opatrně odsajte vodním vysavačem do odpadu tak, aby nedošlo k jejich rozvíření. Větší nečistoty jako listí, hmyz, trávu apod. odstraňte pomocí hladinové síťky. V případě pevných nánosů na bazénové stěně typu vodního kamene použijte přípravek pro odstranění vodního kamene. Po vyčištění bazénu (odstranění hrubých nečistot) či napuštění bazénu novou vodou provedeme chlorový šok a necháme zapnuté filtrační zařízení. Zkontrolujeme a upravíme Ph. Chlorový šok slouží k likvidaci bakterií, virů, částečně i řas a ostatních nečistot. Provedeme ho pomocí přípravku Chlor šok buď rozmícháním v kbelíku s vodou a rozlitím po hladině bazénu, nebo pozvolným sypáním/nalitím do skimmeru. Můžeme použít i algicidní přípravek proti vodní řase v šokové koncentraci.

Druhý den po chlorovém ošetření vody zhodnotíme její stav. Zkontrolujeme Ph a bude-li třeba, upravíme. Je-li voda zelená, přidáme přípravek proti řasám zároveň s flokulantem. Řasy jsou velmi drobné, mikroskopicky prokazatelné rostlinky, které se rychle tvoří a rozmnožují zejména za slunečního svitu, po dešti v teplé vodě. Rozmnožení řas se projevuje kluzkým povlakem na stěnách bazénu a zeleným zákalem vody různé intenzity.

Po prvním nadávkování chlorového přípravku, musíte počítat s tím, že se veškerá účinná složka spotřebuje na likvidaci všech ve vodě přítomných organických nečistot. Proto je nutné následující den změřit vhodnou testovací soupravou množství tzv. zbytkového chloru, které musí být v minimálním množství trvale obsažené v bazénové vodě k likvidaci nových znečištění. Obsah zbytkového chloru v bazénové vodě se trvale musí pohybovat v rozmezí 0,3-0,6 mg/l! (dle teploty a zatěžování bazénu). Vyšší koncentrace je nepřípustná.

Pokud pozorujete ve Vašem bazénu nadměrné vylučování vápence, které se může projevit ztvrdnutím pískové náplně ve filtračním zařízení a usazováním vodního kamene na stěnách bazénu a na kovových částech, máte tvrdou vodu. Tomuto vylučování vápence zabráníte stabilizátorem tvrdosti vody. Při hodnotách pH bazénové vody pod 7,4 se vodní kámen neusazuje!

 

PRŮBĚŽNÉ OŠEŘENÍ VODY

Po celou dobu koupací sezóny je nutné alespoň jednou týdně propláchnout písek ve filtračním zařízení přestavením do polohy – zpětné praní. Při znečištění vody propírejte častěji. Jednou týdně zkontrolujte testovací soupravou obsah zbytkového chloru a hodnotu pH. Při velkém provozu koupajících se osob a v horkých letních dnech častěji.

Jako prevenci proti výskytu řas je možné dávkovat přípravek proti vodním řasám i do čisté vody. Myslete na to, že prevence vychází mnohem ekonomičtěji než případné odstraňování vzniklých zákalů.

Pro udržení zbytkového chloru a celkovou čistotu vody používejte pomalu rozpustné multifunkční tablety – kompletní přípravek pro desinfekci vody. Jedná se o 200g tablety s třemi účinky: desinfekce vody, zabraňování růstu řas, projasňovač vody. Potřebu dávkování tablet ovlivňuje počasí, množství a frekvence koupajících se osob, doba filtrování.

V případě zanedbání údržby bazénu může vzniknout zákal vody. Tento zákal je tvořen mikroskopickými vznášejícími se částicemi, které jsou tak drobné, že je nezadrží ani písková náplň ve filtračním zařízení. Pro tyto případy jsou určeny tzv. vločkovače (flokulanty, projasňovače). Po jejich použití vzniknou viditelné shluky těchto částic, které je možné zachytit filtrem či odsát pomocí odsavače dna. Jelikož se jedná o silný koncentrát, dávkuje se přímo do skimmeru dle návodu, při chodu filtračního zařízení. Pokud je zákal silný, nadávkujte přímo do bazénu a filtrační zařízení spusťte až následující den. Po aplikaci vločkovače je nutné změřit a upravit hodnotu pH.

MOŽNÉ PROBLÉMY A JEJICH ODSTRANĚNÍ

Nadměrný výskyt řas: 
1. Upravte pH na správnou hodnotu. 
2. Zvyšte obsah chloru na dvojnásobek než obvykle. 
3. Aplikujte přípravek proti řase 
4. Nepřetržitě filtrujte (dbejte na časté propírání filtru). 
5. Aplikujte tekutý vločkovač (odsajte nečistoty ze dna rovnou do odpadu). 
6. Znovu upravte hodnotu pH.

Hnědá voda: (vysoký obsah železa) 
1. Upravte pH na správnou hodnotu. 
2. Zvyšte obsah chloru na trojnásobek. 
3. Aplikujte přípravek pro odstranění kovů. 
4. Nepřetržitě filtrujte (propírejte filtr). 
5. Znovu upravte hodnotu pH.

Pálení očí, nepříjemný zápach: hodnota vázaného chloru je příliš vysoká, vysoce nad 0,3mg/l, případně neupravená hodnota pH 
1. Zkontrolujte, zda hodnota pH je v ideálním rozsahu 
2. Nařeďte vodu, propírejte filtr a dopouštějte vodu, přidejte vločkovač

OŠETŘENÍ VODY V DOBĚ DOVOLENÉ

1. Upravte hodnotu pH na správnou hodnotu. 
2. Bazén důkladně vyčistěte, vysajte, properte filtr, aplikujte novou multifunkční tabletu 
3. Přidejte přípravek stabilizaci chloru ve vodě dle návodu. 
4. Bazén zakryjte (solární plachtou). 
5. Zajistěte, aby filtrační zařízení bylo v chodu min 8-10 hodin denně, po dobu, rovnající se polovině teploty vody maximálně ve dvou dobách, v případě zastřešeného bazénu nutno filtrovat po celou denní dobu.

ZAZIMOVÁNÍ BAZENU

1. Zazimování bazénu provádíme, klesne-li venkovní teplota trvale pod 15°C a teplota vody v bazénu pod 12°C. Před zazimováním bazénu zkontrolujte (a případně upravte) správné hodnoty pH (6,8 - 7,0) a obsah chloru (max 0,3mg/l). 
2. Po důkladném ošetření bazénové vody, odsátí veškerých hrubých nečistot vodním vysavačem a důkladném proprání pískového filtru snížíme vodní hladinu pod skimmer, eventuálně pod protiproud. Po upuštění aplikujeme zazimovací prostředek dle návodu, pokud používáme problematickou vodu, můžeme dávku navýšit. 
3. Odvodníme filtrační jednotku a potrubní rozvod. Můžeme použít vysavač pro jistější odvodnění potrubního rozvodu. Použijeme zátky proti nechtěnému proniknutí vody do trubního rozvodu. 
4. Bazén zakryjte zimní plachtou. 
Pamatujte, pokud zazimujete čistý bazén, na jaře budete mít vodu čistou.

DOPORUČENÉ ZÁSADY

• Nikdy neaplikujte chemické přípravky v přítomnosti koupajících se osob. 
• Přípravky mezi sebou nemíchejte. 
• Po třech až čtyřech koupacích sezónách vyměňte filtrační písek (je-li to nutné). 
• V období, kdy se nekoupete, zakrývejte bazén příslušnou plachtou, jedenkrát týdně provádějte testování vody na hodnotu pH a obsah zbytkového chloru. 
• Provádějte propírání pískové náplně 
• K mechanickému čištění používejte hladinové a dnové síťky, bazénové vysavače. 
• Používejte jen chemii k tomu určenou Při dodržování těchto zásad si zajistíte čistou a kvalitní vodu pro příjemné trávení volných chvil a relaxaci v bazénu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zbytkový chlor mám víc než tech 0,6 dávám jen chlornan sodný a oči me Nepáli a voda nesmrdi....to když jsme měli tablety 4v 1 tak děti měli oči jak angoraci...skalice dávám polevkovou lžíci na 2mesice a vodu mám ok...

PH snižují kyselinou solnou,používat PH minus tak me na sezonu nestačí 10kg kdežto HCL mi stačí cca 2l

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rocada, moc díky za info, chlor doplním, to není problém, ale co s tím Ph, když tam dám pH minus, během 3 dnů mám pH opět vysoký, kyselinu solnou jsem taky zkoušel, je to o něco lepší, ale taky je to jen na pár dní, nemůžu tam přece dávat každých 5 dní něco na snižování pH. Tu kyselinu sírovou jsem našel tu akumulatorovou, ale to ani není ono. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám dotaz k bodu "V období, kdy se nekoupete, zakrývejte bazén příslušnou plachtou".

Plachtu příslušného rozměru jsme samozřejmě pořídili a používáme, po obvodu má lanko a utahovací mechanismus. Pořídil jsem i nafukovací "polštář" alias kompenzátor, který je zavěšený na hladině uprostřed (bazén kulatého průměru, 3,66m). Bohužel ať plachtu vypínáme jak chceme když silněji prší jako naposled včera voda na ní zůstává, tvoří jezírka a nesteče přes rantl (konstrukci). Vždy je pak třeba několik kýblů vylít ručně a plachtu zase patřičně propnout. Nějaký nápad ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 minutami, StibTo napsal:

Mám dotaz k bodu "V období, kdy se nekoupete, zakrývejte bazén příslušnou plachtou".

Plachtu příslušného rozměru jsme samozřejmě pořídili a používáme, po obvodu má lanko a utahovací mechanismus. Pořídil jsem i nafukovací "polštář" alias kompenzátor, který je zavěšený na hladině uprostřed (bazén kulatého průměru, 3,66m). Bohužel ať plachtu vypínáme jak chceme když silněji prší jako naposled včera voda na ní zůstává, tvoří jezírka a nesteče přes rantl (konstrukci). Vždy je pak třeba několik kýblů vylít ručně a plachtu zase patřičně propnout. Nějaký nápad ?

Ty používáš ne solární zakrývací plachtu,ale plachtu přezimovací.Solární je ta s těma bublinkama.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 26 minutami, Šalda napsal:

Rocada, moc díky za info, chlor doplním, to není problém, ale co s tím Ph, když tam dám pH minus, během 3 dnů mám pH opět vysoký, kyselinu solnou jsem taky zkoušel, je to o něco lepší, ale taky je to jen na pár dní, nemůžu tam přece dávat každých 5 dní něco na snižování pH. Tu kyselinu sírovou jsem našel tu akumulatorovou, ale to ani není ono. 

Občas pomůže snížít prudce pH až k hodnotě 4 ksyelinou(HCL,H2SO4) a pak ji postupně zvýšit,pravidelně používat k vločkování síran hlinitý.

Přípravky studna a spol jsou v tomto případě nefunkční.

Správně by se do klidné vody v rozích přez  trubku ponořenou do vody měl kyselinou sírovou 96% vlévat sloupec kyseliny,aby se alkalita snížila.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@rocada jj je to zazimovací ale pokud vím solární zakrývací přece má ležet na hladině, ne ? Takže ta od toho při dešti (no asi nečistoty ze vzduchu jako prach apod.) bazén moc neochrání ... či ?:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...