Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zopinanie turba


johnypt

Recommended Posts

Ahojte hoši, mám taky problem mám peugeot 406 2,0 hdi 80kw typ motora RHZ a rocnik 2001, najazdenych 205 000, a ked idem na tretom prevodom stupni okolo 2000 otacok slapim plny auto ide ako besne, ale uz teraz par krat sa mi stalo slapil som za dedinou treti prevodovy stupen auto islo ale tak pomenej a od 2400otacok mi tak zacalo riadne tahat... Uz sa mi to stalo 2xkrat neviete mi poradit co mi zacina odchadzat?? za tri mesiace sa mi to len dva krat stalo nie je to caste ale vsimol som si to poradte dakujem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To johnypt, stajgrpavel:

Jen hádám, ale mohla by to být sazemi zanesená a tím částečně zatuhlá regulace turba. Doporučuji rozhýbat občasným, krátkodobým použitím plynového pedálu v plném rozsahu, ale až po zahřátí motoru. Nemusíš příliš vytáčet motor do otáček, stačí na pětku při 90 km/h párkrát zášlápnout plyn na podlahu, uvolnit, zase šlápnout a uvolnit... Tím si ta regulace opět uvolní v těch sazích nové dráhy a začne spolehlivě fungovat. Tu změnu k lepšímu by mělo být při následných akceleracích poznat.

[upravil dne 13/2/14 07:54 od Mirekdoda]

[upravil dne 13/2/14 08:07 od Mirekdoda]

[upravil dne 13/2/14 08:21 od Mirekdoda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To stajgrpavel:

Ano, takhle profukuji výfuk od sazí dost pravidelně a hlavně před emisema. Nemám filtr sazí s regenerací, ale jen nějaká sítka, tak se musí občas profouknout. Taky mi to radil technik.

Na druhou stranu, je to od nich taková sichrovačka. Když to motor vydržel, tak je v kondici a na emisích se při tom jejich vytáčení nic nestane.

Na rozhýbání regulace turba není nutno motor příliš točit. Stačí kolem 2000 ot/min. Podstatná je ta práce s plynem. Mám ukazatel plnícího tlaku za turbem (obyčejný baropřístroj s hadičkou, ne elektronika) a na něm vidím, jak turbo, vlastně jeho regulace funguje. Je to velmi rychlé a jen s nepatrným zpožděním plnící tlak kopíruje pohyb pedálu plynu. To zpoždění je tak nepatrné, že se to pohybuje téměř současně.

[upravil dne 13/2/14 13:23 od Mirekdoda]

[upravil dne 13/2/14 13:29 od Mirekdoda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To stajgrpavel:

Jo, trochu vody ve spalovacím prostoru neublíží. Přemnění se na páru a ta má úžasné čistící schopnosti.

A k těm kilometrům. Je to prostě diesel, jsem rád, že takový nájezd dokáže i motor HDI. Jen ta kurvítka kolem něj, ta mi dělají starost. Jenže bez nich by to nebylo HDI.

[upravil dne 13/2/14 14:00 od Mirekdoda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To stajgrpavel:

Mám na mysli elektrické vstřikovače, vysokotlaké čerpadlo, filtr částic, EGR, u 16ti ventilu mám i vířivé klapky v sání, regulátor tlaku nafty, snímač tlaku nafty...

Mám regulaci turba řešenou natáčením lopatek statoru. A jak říkám výše, tlak za turbem u mě až tak nezávisí od otáček (ale netvrdím, že vůbec), jako spíše na poloze pedálu plynu. Můžu se plížit na 1200 ot/min, nebo jedu na 2000 ot/min, ale jak šlápnu na plyn, tak ten tlak jede nahoru a po dosažení horního povoleného limitu se dál udržuje na stejné hodnotě. Když potom uberu plyn a chci udržovat konstantní rychlost, mírně poklesne. Čím nižší jsou výsledné otáčky, tím větší je pokles tlaku. Asi to souvisí s tím, aby nebyl motor příliš \"převzduchován\", přebytek vzduchu totiž umožňuje zvýšenou tvorbu NOx.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To stajgrpavel:

Přímo na turbu, tam, kde čouhá táhlo ventilu ven. To táhlo vede do plechového hrníčku s membránou. Druhý konec táhla otvírá nebo zavírá obtok. Ten obtok samotný asi bez sundání turba očima nezkontroluješ.

No a máš pravdu, obtokem se reguluje jen horní mez tlaku. Když hrozí její překročení, část výfukových plynů se přepustí tím obtokem mimo lopatky turba dále do výfukového potrubí. Obtok se otvírá spojitě (proporcionálně) a podle potřeby. Není to jen stav zapnuto/ vypnuto.

Jak již bylo řečeno obtok ovládá membrána. K membráně je přiváděn podtlak hadičkou. Velikost podtlaku přivedeného k membráně řídí ř.j. prostřednictvím elektroventilu, kterým škrtí nebo otvírá podtlak vyrobený vývěvou. A ten elektroventil může být zdrojem problémů, pokud se uvnitř začne přidírat nebo je špatný el. kontakt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To stajgrpavel:

On ten elektroventil musí umět ještě takovou drobnost. Pokud skončí požadavek na otevření obtoku turba, elektroventil prostě musí propojit hrníček s membránou do volné atmosféry, aby zanikl podtlak. Pružina pak přetlačí membránu zpět a obtok se opět uzavře.

Pokud nedojde k zániku podtlaku na membráně, obtok se nezavře tak jak by správně měl. Výfukové plyny při akceleraci částečně protečou mimo lopatky turba a nástup zátahu turba se posune směrem k vyšším otáčkám. Tady je ta myšlenka o tom, že obtok musí dobře těsnit viz. text výše.

[upravil dne 14/2/14 10:16 od Mirekdoda]

[upravil dne 14/2/14 11:39 od Mirekdoda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...