Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Automatický kotel


bopa

Recommended Posts

Příští rok chci vyměnit starého Dakona za automatický kotel,tak pomalu sháním informace. Jako hlavní palivo bude uhlí.

Nemáte někdo osobní zkušenosti-výrobce,druh hořáku,rošt vodní nebo litina. Uvažuji o nákupu v Polsku,mám to kousek a ceny tam jsou podstatně nižší než tady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pozor na Klazar: v Polsku ti poví,že ti ho zde v poho zapojí ,ale opak je pravdou. Ti co je umí zapojovat jsou většinou i prodejci českého zastoupení a potom dělají problémy. U této značky se nejdřív informuj o možnosti zapojení ,a nebo zmáčknout CZ prodejce v ceně. Osobní zkušenost z loňska u rodičů manželky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Letos budeme měnit kotel a dávat kombinovaný na uhlí/dřevo emisní normy 3. Máme vybraný od firmy Votona. Kamarád ho má a spokojenost. Dřevo proto, protože máme les a u baráku máme teď asi 60metrů ve štusu. Takže plán je takový podzim/jaro dřevo. V zimě uhlí na automatický režim. Jen se vymění rošt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám už pár let Dakon FB2 25A, litina, na ořech 2, černej hrášek, nebo pelety. Topím ořexh 2 a jsem spokojenej, zapojoval jsem si ho sám, takže nákupka 60tis - bral jsem tam kde byl nejlevnější. Zatím bez větších problémů, jednou jsem čistil čidlo na ventilátoru, jednou střihlej kolík na šneku. Pikud nezapomenu dosypat uhlí, nebo vynést popel, hoří pořád. Ale.je potřeba ho nejlépe po každé spálené násypce vyčistit, což není zrovna čistá práce.

 

V dílně jsem 2roky topil v Tekla Draco 75kW, plecháč, do toho se jen sypalo uhlí, vynášel popel, po sezoně vyméct, nic víc.

 

Se spotřebou to je těžké, záleží na tepelné ztrátě domu. Já mám v domě dvě bytové jednotky, celkem 200m2, plus kouřovod a těleso kotle vytápí ještě sklep a kotelnu - 40m2, nezatepleno, trojskla plastová okna, měli jsme vždy 25kW kotel a protopím v průměru 70q za sezonu, zatápím koncem září a topím do konce dubna až půlky května. TUV kotlem zatím neohřívám. Doma topíme na 23st.

 

Naši když topili v ručně přikládaném, tak protopili 100q za zimu a ještě se druhej byt jen temperoval. A zatápělo se každej den.

 

Plynovej kotel mám taky, ale topili jsme v něm 2sezony, pak už ne, protopilo se 60tis za zimu a to ještě nic moc teplo. S automatem mám doma teplo nonstop, protopím max. 22tis.

 

Zkoušel jsem i pelety, ale.v tom dakonu jich protopím cca stejně jalo uhlí akorát jsou dražší skoro jednou tolik. Ale zas je to čistší práce. Strejdovy jsem zapojoval peletovýho Opopa a teď už taky spokojenost, ten ho má v 10let starym domku a vytápí s tím ještě zimní zahradu. Ale z počátku tam měl pořád servis a elektroniku už má komplet novou, vše na záruku.

 

Na pelety bych ale nebral nic univerzálního, ale peleťák co umí sám zapálit a zhasnout a minimálně k němu taktovací nádrž, nebo akumulačku. Na uhlí bych šel do něčeho s otočnou retortou.

 

Tolik mé zkušenosti.

 

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Charlie 607 děkuji za vyčerpávající informace. Předělávám starý barák a bude se dávat topení. Proto zvažuji, jaká pořídit kotel. Do ted jsem topil lokálně v kamnech, proto nemám žádné zkušenosti s kotly. Kotelna bude ve sklepě. Vodu budu ohřívat v el. bojleru. Zvažuji značku Dražice. Do ted jsme měli Tatramat 120l, ale ten vždy zrezivěl na plášti a spodní část se ,,odděluje".

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...