Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

čištění a dezinfekce výparníku


sampon

Recommended Posts

Ahoj

Nemáte někdo postup, jak nejefektivněji čistit výparník? Klima zase smrdí. Minulý rok jsem ji nechal celou kontrolovat u Čecháka v Olomouci a na jaře zase začala. Stříkl jsem pěnu, ta tomu dala týden navíc a konec. Při zapnutí a pří vyventilovávání prostě smrdí.

Vždy než dojedu a vypnu motor tak ji nechám \"vysušit\" rady?

[upravil dne 10/7/13 10:14 od sampon]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Auto mám dva roky a klimatizaci používám celoročně. Louže pod autem je (pro rejpaly opravdu z klimatizace :D)

Klima opravdu smrdí jen při náběhu (:) otvírám okna) a při vypnutí (:)otvírám okna

k vysoušení. Začal jsem to řešit po prvním smrádku na radu v některých forech. Před dojetím se klimatizace vypne a nechá vzduch vyteplat, aby se ve výparníku nenakondenzovala voda a ta následně nehnila, nebo co.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jak správně používat klimatizaci

před jízdou v interiéru důkladně vyvětrejte

lidský organismus nejlépe snáší teplotu mezi 21°C a 23°C

rozdíl venkovní a vnitřní teploty by neměl přesáhnout 5°C

u manuální klimatizace pro rychlé vychlazení interiéru zapněte větrák naplno a na první minutu zapněte vnitřní cirkulaci vzduchu

po dosažení příjemné teploty zapínejte a vypínejte klimatizaci podle potřeby, je možné také přimíchat trochu teplého vzduchu

před koncem cesty je dobré klimatizaci, dříve než auto zastaví, vypnout, aby se ze systému dostala ven vlhkost. Její zbytky jsou příčinou vzniku nepříjemného zápachu ve voze.

postupným srovnáváním teplot mezi interiérem a venkovními podmínkami předejdete před cílem jízdy teplotnímu šoku organismu.

Zdroj: BestDrive

Autor: iDNES.cz

Zdroj: http://auto.idnes.cz/horko-z-auta-vyzene-klimatizace-naucte-se-ji-ale-pouzivat-pmp-/automoto.aspx?c=A100624_184827_automoto_fdv

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, tak asi je tam prach a ten si nasaje vodu.

Žumpa je to když neodtéká, stojí tam a hnije (smrad na blití).

Tak nevím, normálně ti tam všichni nastříkají spray, vyinkasují 300 až 600 a nic.

Jsou tady popsané postupy, jak to čistit ajatinem. Asi by to chtělo fakt fyzicky vyčistit, přímo postříkat, ale zase bacha na zničení něčeho.

Chce to sbírat ještě víc informací.

Možná vyndat větrák a tudy strčit ruku se sprejem (anebo hadici s vodou???), voda by měla vytéct spodem.

U 1007 jsem měl špatně nasazenou odtokovou hadičku, a k domu mám dvě pravotočivé zatáčky - zřejmě se voda někam přelila a pak nevyschla.

[upravil dne 10.7.2013 14:52 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odpoved je jiz dana . Jen nekolik rad a postrehu ktere doufam neurazi.

Az pojedes v techto vedrech stahni si na poslednich 10-15min jizdy a okna a dej klimu na minimum (14°C) . Po dojeti bys mel mit pod autem behem 3-5min peknou louzi jak vyteka kondenzat, pokud se tam neobjevi mas ucpany odtok a smrdi ti tam hnijici voda, staci je zespoda prostouchnout (odtokovou hadici). Pokud se neobjevi pekna louzicka muzes postoupit dale ...

Pokud cistis klimu tak pozor jsou dva zpusoby cisteni , kazdy je urcen k nicemu jinemu ale nekteri vycurankove to vydavaji za dezinfekci klimatizace.

1 - jednorazovy spray (ma zapadku a vystrika se cely obsah naplne) ktery se spusti v kabine polozeny na podlahu u spolujezdce (tam vetsinou byva vstup nasavani vnitrni cirkulace vzduchu) a pusti se klima a jen se prepinaji vydechy (pokud je potreba - dle typu auta) - (cti navod na obalu) - toto vsak neni dezinfekce klimatizace (i kdyz je pravdou, ze to na chvilku pomuze) ale toto je dezinfekce vnitrku vozidle (calouneni atd - klima jen prozene aerosol celym autem) doba dezinfekce trva cca 5-10min (osobne doporucuji toto procest alespo 2x za rok) Nektere slusnejsi servisy tomu rikaji cisteni interieru a klimatizace ozonem

Prodava se vetsinou pod oznacenim \"Cleaner Air Nano\"

viz napr

2 - Penovy spray na cisteni klimatizace je to co potrebuje k cisteni klimy. Je zapotrebi vyndat kabinovy filtr a nyni zasuneme hadicku nadoraz a strikame penu a soucasne pomalu vytahujeme hadicku ven aby se pena nanesla vsude v celem systemu - to znamena zastrcit hadicku do vsech vydechu ktere mame a tento postup provest u vsech vydechu.

pokud se chces dostat k vyparniku z venku (co je filtr) musis si prodlouzit hadicku o cca 0.5m ta kratka co se dava ke sprayi tam nedosahne a penu nenastrikas na vyparnik !.

Nechas cca 3-4min pusobit a pak pustis klimu a stridas klimu, teply vzduch stridani otevrenych vydechu atd (je to v navodu na \"plechovce\")

A mas vycistenou klimu :)

Pokud by to i nadale smrdelo a pokud jsi provedl vse tak jak se ma provest tak ses v ..... vis kde ?

Tady uz pomuze jedine vyndat vyparnik a mechanicky jej vycistit - tzn koupit silny roztok na cisteni sajrajtu (je jedno jaky , hlavne aby to nezralo hlinik a hadici s volne tekouci vodou - jen ne proboha tryskajici nedej boze vapkou !.

K tomu kolik na nos a mas na cely den o zabavu postarano. - Toto jsem musel udelat u jineho auta jineho vyrobce kdy predchozi majitel byl pekny prase a jezdil se spatnym kabinovym filtrem (zanedbana udrba a vymena filtru) pak se tam dostal prach a pyly, proste alergicke orgie a presne jak pises smrad jako ze zumpy.

Jinak jeste jeden postrech , kdo kouri v aute ( i kdyz ma stazeny okenka) tak to bude z klimy stejne divne zapachat - ale tam dobre poslouzi dezinfekce pro vnitrek vozidla - cena je lidova 80-110 kc za kus a v ruznych vunich, ale prodavaji se i pekne predrazene treba i za 360kc (sem se musel smat).

Preji ti aby se ti to povedlo zapach odstranit, jak vyndat vyparnik nevim, u me C78 to zatim jeste nesmrdi (mam zapnuto auto cely rok jen nastavuji teplotu). Vysouseni (vypnuti klimy pred dojezdem se vyplati jen tehdy pokud nekdo klimu pouziva jednou za cas - ale proc nevyuzivat vyhod klimy kdyz ji mame , zvlaste plne automatickou :) )

P.S Nejnovejsim hitem je (a pry velice ucinym) je nano cisteni klimatizace za pomoci ultrazvuku - viz napr. http://www.nanocarwash.cz/nano.htm http://www.nanocarwash.cz/cenik15.htm

P.S cisteni Ajatinem (rozprasovani do sani vrele NEDOPORUCUJI zejmena u modernich aut z plne automatickou klimajednotkou - osobne znam strelce ktery po teto dezinfekcni kure odpalil svoje BMW a ucet za odtah a naslednou opravu byl docela tucny

[upravil dne 10/7/13 16:38 od cari]

[upravil dne 10/7/13 16:44 od cari]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kde presne sa nachadza ta odtokova hadicka na nasich autobusoch?:myslim

Jde přímo dolu hned za plastem u pravé nohy řidiče (vtom tunelu) skrs podlahu, takže někde vtom místě ji hledej.

Já ji mněl ucpanou a mněl jsem vodu na podlaze, hledal jsem odkud a bylo to od ucpané hadičky.

[upravil dne 11/7/13 08:38 od Tango C8]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si šílenou teorii, asi budete nesouhlasit.

Vychází z toho, že jsem měl s automatickou klimou 605, 406, 607 a teď 5008. Předchozí jmenovaná auta měla najeto kolem 100 až 400 t. km, věk 3 až 10 let a najel jsem s nimi v součtu asi necelých 700 t. km. Klimu jsem nevypínal ani v zimě a nikdy mi ještě nesmrděla (!!!). Je fakt, že pylové filtry jsem pravidelně měnil (605 snad neměla?).

Takže teorie: když se klima nevypíná, tak po dojetí odkape a s vodou odkape (smyje se) i bordel. Když se klima vypne před dojetím, tak ji ventilátor vysuší (odpaří) a bordel zůstane - neodteče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasím s P607Olda mám to a také jsem to tak měl u všech aut. U Scenika kde nebyla automatická klima jsem jí občas zapnul jen když bylo vedro a tam to zapáchalo pořád po zapnutí, ale od té doby je stále zapnutá na ostatních autech a pohoda. Jen když jí občas manželka vypne tak to pak chvíli smrdí po opětovném zapnutí, ale když je stále na auto tak ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kde presne sa nachadza ta odtokova hadicka na nasich autobusoch?:myslim

Uprostred nad výfukom presne pod kurením.Ak máš webassto tak voda by mala vytekať priamo na to webasto.(Ja už ju mám predlženu ďalej).

No pod mojou kapotou to vyzera trocha inac ako u vas naftakov,takze neviem kde to hladat :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...