Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zadní náprava - silné rány, odklon obou kol


Blizzard36

Recommended Posts

Zdar borci,

Potřeboval bych radu. Tady na fóru jsem četl vše co jsem našel k zadní nápravě Peugeot 206 rok výroby 12/2005 a problémovosti této zadní nápravy.

V mém případě mi to vzadu mlátí jako prase a na obou kolech mám slušný odklon, pravé zadní kolo se mi zdá více.

Předpokládám, že bude třeba buďto sehnat novou nápravu nebo nechat udělat repas nápravy.

Teď pár dotazů.

Co se děje při repasu zadní nápravy? Jedná se o výměnu nalisovaných jehlových ložisek na nápravě? Nebo jsem mimo?

Jak poznám, že je třeba udělat repas nebo výměnu celé nápravy? Je to při odklonu kol nebo pokud mi to vzadu tluče?

Asi takto, mám možnost sehnat opravnou sadu za cca 4700 plus něco za práci. Nebo jsem pak koukal, že repas se pohybuje kolem cca 5000.

Jedná se mi ale o to, že si nejsem jistý co je konkrétně myšleno opravnou sadou. Zda se jedná o sadu torzních tyčí, ramen, silent bloku atd. Zkrátka si nejsem jistý do čeho se pustit.

Největší kuriozita je, že nemám najeto ani 92000 a je třeba to řešit.

Zajímalo by mně taky, zda je třeba tu opravu řešit co nejdříve. Opotřebovávají se jiné díly na úkor toho co jsem popsal výše a nebo může oprava počkat cca měsíc, dva? Je mi jasné, že při odklonu kol dostává zabrat vzorek pneumatik, ale co třeba čepy apod.?

Předem díky za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

repase zavisi od stavu napravy, ktery se zjisti az po demontazi a rozebrani. Pokud je to podchyceno vcas, staci vymena lozisek, vetsinou ale, jakmile uz je vetsi odklon kol a navic to jeste mlati, vyrezne i cely cep, takze je pak nutne jeho prelisovani za novy. Vetsina servisu to pak dela vymennym zpusobem kus za kus tak, ze proste demontuji napravu z auta a daji komplet jinou, uz zrepasovanou a pripravenou u nich ve skladu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak to se podle me lisi od toho, kdo ji prodava, takze nejlepe se zeptat primo nekoho, kdo takovou sadu nabizi, napriklad AutoDomin v Humpolci, ktery repase dela mel na svych strankach naceneny jednotlive komponenty a clovek si mohl rict, co vse potrebuje a podle toho pak byla cena

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravnou sadou se myslí čepy které se zalisují do nosné trubky a nová jehlová ložiska do ramen. Nic víc v ceně repase není, brzdy a vše ostatní zůstává z tvé nápravy. Po dohodě a navýšení ceny se dají ještě vyměnit silentbloky uložení nápravy ke karoserii.

pokud nemáš k dispozici svářečku,autogen a lis tak se do toho nepouštěj.

Kdyby jsi nebyl až z Ostravy nápravu bych ti zrepasoval,jednu po opravě tu zrovna mám na prodej.

post-19710-14109631746447_thumb.png

v žádném případě nemá cenu měnit pouze ložiska, aby to mělo smysl musí se měnit i čepy. Já dávám i maznice aby bylo možno ložiska promazat, stačí dvakrát do roka před a po zimě

[upravil dne 11/6/13 22:48 od mxmen]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Psal jsem jinde:

5 až 8 t. Mně například měnili i prasátko a čistili brzdy. Je to individuální. Orientuj se podle dobrého jména servisu (doporučení), ne podle ceny!!!Špatně udělaný repas zalevno ti bude nanic.

Takže se nesnaž vyzrát na to, že koupíš levně díly a pak budeš horko těžko shánět garážistu, který bude ochoten dělat z přinesených dílů.

Mám pro tebe návrh, vypadá bláznivě, ale je to jistota:

přijeď tady do Zábřeha na Moravě, tel. 583 411 572, udělají ti to v dobré kvalitě a za dobré peníze. Budeš stát u opravy a vysvětlí ti, co dělá a proč.

[upravil dne 12.6.2013 08:00 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P607Olda:

Díky za nabidku. Promyslim to a kdyztak dam vedet. Tady v Senove je jeden servis, kde to delaji a maji dobre reference.

V zadnem pripade nemam v planu setrit, ale ani vyhazovat zbytecne. Kazdopadne uz me to auto stalo tolik na opravach, ze 2-3 tisice rozdil neni tak markantni.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jednou díky za rady a tipy. Auto je v servise. Zítra by to mělo být hotovo - repas + práce + náhradní vozidlo v ceně zdarma - dohromady 6000. Pokud se budou vyvložkovávat i obě ramena, tak 8400. Zatím jsem spokojen. Uvidíme zítra.

Auto mám v servise Auto Chodura, kde se přímo zabývají repasy zadních náprav.....

http://www.autochodura.cz/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal výše kurzívou, to bylo na 206, platil jsem 7500 vč. DPH, v ceně je nové prasátko zadní brzdy, vyčištění obou zadních brzd a možná ještě něco.

Cena se odvíjí od toho, jak se to zanedbalo a co je už zničené. Takže nejlevněji, na samém začátku závady (anebo preventivně!!!) prý asi 3500.

Uložení se skládá z jehlových ložisek, vnitřních čepů a vnějších pouzder. Pokud bys závadu zachytil na samém začátku, tak nebude zničené vše, ale jenom např. ložiska.

Jednou jsem stál u opravy, ale takovou paměť zase nemám, abych si pamatoval detaily co se zničí nejprve a co až později. A já to osobně neopravuju, jenom volím, které auto se bude opravovat kdy a u koho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do Zábřehu na MOravě to není tak daleko, ale zvolil jsem Choduru, protože je to odsud 5,5 km a mám i náhradní vozidlo. Pokud bych jel do Zábřehu, musel bych si na to udělat čas celý den.

Co odchazí nejdříve a co pak trpí nevím přesně, ale u mě to začalo nejdříve ránami (podle mě čepy) a pak odklon kol (ložiska). Navíc, když jsem dával na prohlídku bubnové brzdy a nechal měnit čelisti, tak hýbali s ložisky a možna i to tomu pomohlo. Každopádně pokud by v mém případě byly čepy ještě dobré, stejně bych je nechal v rámci repasu taky udělat. K čemu si nechat vyměnit třeba jen ložiska a za čas zase řešit čepy?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak náprava opravena, navíc mi vyměnili objímku výfuku za drobny poplatek. S opravou jsem velice spokojeny, akorát jedna malá nepříjemnost.

S paní za přepážkou jsme byli domluveni, že po rozebrání nápravy mi bude mechanik volat co vše je v háji a je třeba vyměnit a kolik by to stálo. To se jaksi nestalo a bylo mi k repasu i vyvložkováno rameno. Telefonicky mi bylo oznámeno, že cena je 7200, což mě docela naštvalo. Byla mi nabídnuta sleva 1200 kč, což mě umlčelo a taky jsem přehlídl trochu arogance paní za přepážkou.

Nicméně, peugeotek zase chrochtá jak má, takže s opravou jsem spokojen a Autochodura doporučuji. Akorát se případně pořádně domluvte, ať předejdete zbytčným problémům.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...