rgot Posted March 23, 2013 Share Posted March 23, 2013 Tak kdo nezná , jedná se o pivko kvasnicové kvalita píva parádní možno vyrobit světlé či tmavé a stupně si určíme sami množstvím vody..my děláme něco kolem 13 -14 procent..tomuto koníčku se věnuju už víc jak 10 let.... postup.. jednoduchej stačí jen kýbl na rozmíchání koncentrátu s vodou, demižon s kvasnou zátkou na kvašení a petláhve na dokvašení nebo flašky od bernardu - mají uzavíratelnej vršek...a koncentrát s kvasnicema se zakoupí např. tady http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=111〈=cs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest StibTo Posted March 23, 2013 Share Posted March 23, 2013 Co ten postup trochu rozvest pripadne nejake fotecky ? Zni to zajimave. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted March 23, 2013 Author Share Posted March 23, 2013 Podrobný postup ten najdeš i na těch stránkách někde, fotky nemám bo nevím proč bych si měl fotit kdejakou chujovinu...já dělám jednu várku na 20 litrů..proto že mám 20 litrovej domižon.. kvasná zátka se dá koupit nebo udělat..v kýblu smíchám extrakt ,vodu , kvasnice a cukr..přesně to nevím bo co várka to originál..jsou dva druhy kvašení..při vyšší teplotě a při nižší...tu dělám já cca při 14 stupních v garáži - trvá o pár dnů dýl ale mě se zdá, že výsledný pivo má lepší chut...jinak po stočení piva do petek nebo jinejch flašek to pivo stále pracuje a dokvašuje takže otevřený po cca 3 týdnech chutná jinak jak po dvou měsících...i po půl roce to bylo pitelný.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scratch Posted March 23, 2013 Share Posted March 23, 2013 taky prosim o rozvedeni vcetne teplot, ktere pro hodne lidi budou hrat roli. Dalsi veci asi taky bude kde to uchovat, aby barak/byt nepachnul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted March 23, 2013 Author Share Posted March 23, 2013 Je to celkem jednoduchý a výsledek Vás chlapi překvapí...hlavně žádný vaření hlídání teplot...vše si rozmícháme v 1 kyblu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted March 23, 2013 Author Share Posted March 23, 2013 Nesmrdí to.....rozmíchám v kýblu přeleju do demižonu kde pívo kvasí cca 14 dní --- pozná i laik - zakalená břečka se začne čistit a na dně je usazená vrstva ...v tý době začneme stáčet...po stočení ...do 1.5 l petek do každý dám půl kostky cukru..dokvašuju ve sklepě při cca 5 - 7 stupinkách... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scratch Posted March 26, 2013 Share Posted March 26, 2013 no jo, jenze tech 5-7 stupinku ja ve sklepe trvale nemam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Čuky...tady u kvasničáku zas na tom jednom dvou či třech stupnich tak nefrčí i když píšou ,že jo...ty stupně máš např v ledničce pokud v ní máš volno...kdysi před xxx lety jsme s bratrancem dělali normální pivečko...ale tam se fakt při vaření musela ta teplota držet..v domácích podmínkách i s teploměrama celkem nadlidskej ůkol:..hlavně -- blbě se shání suroviny..obzvlášt slušnej chmel a živý kvasnice.... i když rádoby prodejců po kokot... proto jsem zde hodil fakt jednoduchej postup na pivo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scratch Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 myslim, ze ho nekdy vyzkousim, spis az budu na chalupe, tam snad budou dve lednice, tak tam to pujde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venomcz Posted January 14, 2014 Share Posted January 14, 2014 takmám objednáno a bude se \"nevařit\" [upravil dne 14/1/14 07:06 od venomcz] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venomcz Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 Tak jsem včera koupil 10 litrový kýbel , pobral pet láhve a jel do Studánky na vodu . Doma jsem začal s přípravou a hledáním vhodných prostůru . Ve sklěpě je 19 °C není to těch ideálních 17° ale 2 stupně si myslím že jsou už jedno . Přidávám pár fotek jak vypadala příprava . Teď už čekat 4-7 dní než se objeví pěna a začne padat . Pak přidám další fotky , plnění do láhví apod . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarouš307 Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 Ahoj, jen k těm kvasnicím. Všimnul jsem si z fotky, že to jsou Saflager S23. Je to kmen kvasnic určený pro spodní kvašení piv plzeňského typu. To jak píšeš o 19°C je na ně docela dost. Při kvašení ti vzniká další teplo, takže ti teplota v kádi vyleze na nějakých 21°C. Optimální teplota pro S23 je 9-12°C. Ale neboj, i tak z toho bude pivo Vyšší teplota se projeví tím, že pivo bude mít ovocné a estérové příchutě a i kvašení proběhne hodně rychle. Někomu to nevadí. Např. u svrchně kvašených piv, konkrétně pšenišných piv je to dokonce nezbytná součást chuti. Jen taková rada jak teplotu snížit, nebo regulovat. Pet lahve 0,5L např. od vody důkladně vydezinfikuj opláchni a naplň vodou. Tu nech v mrazáku zmrznout a pak vlož přímo do spilky(kvasného kýblu) hlídej si pokles teplot a udržuj okolo těch 12°C. Tak přeju Dej Bůh štěstí a pokud budeš chtít si o tom přečíst něco více tak doporučuji třeba tady: http://varimpivo.cz/index.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venomcz Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 díky za rady :-) tu láhev tam prdnu před koncem , abych to uryvhlil. Mám celkem 2 dávky . Jednu dělám teď a druhou udělám až uvidím jak se zdařila první. Tuto zkouším s cca 150G přidaného cukru a dělám cca 14-15° pivo . Momentálně je ve sklepě 16 °C ráno , přes den cca 19°C jsou to poklesy ale v paneláku jinčí šance není . po 24hodinách krásná bílá pěna. Dnes to bude 48hodin po tak vyfotím [upravil dne 18/2/14 05:37 od venomcz] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venomcz Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Tak jsem tu . Pěna byla nejvyšší cca 24 hodin po smícháni mladiny a kvasnic . Pak se to nejak zastavilo a po 6ti dnech jsem to stočil . Buď z toho něco bude nebo ne. Fotky před stáčením . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 Máš toho v těch petkách málo...je lepší tam nechat jen cca 2-3cm od vrchu volna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeny Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Píšete vaření piva a děláte to z koncentrátu nebo výtažku:D. Opravdu doporučuji přejít rovnou na slad (nebo postupovat po menších krocích na Partial mash). Začínal jsem taky koncentrátem a se sladem se to vůbec nedá srovnávat. A taky doporučuji zkusit svrchní kvašení. Když použijete kvasnice Danstar Nottingham, tak vám můžu zaručit, že spousta lidí nepozná tento Ale od spodně kvašenýho ležáku. edit: přidány fotky vaření Oatmeal Stoutu plus samozřejmě probíhalo posílení Cream Ale-em z minulého vaření [upravil dne 23/2/14 10:03 od Jeny] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 Chlape..koukni na nadpis..BEZ VAŘENÍ....vařili jsme kdysi dávno celkem nic moc ůspěchy..nyní dělám jen různý druhy kvasničáků třebas ted australský balení kdy pivo vyjde i na 50 kaček a výsledná chut může stát za houby..ale je to koníček.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeny Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Koncentráty na mě působí jako červený hadr na býka, takže jsem ani pořádně nepřečetl nadpis:D 50 kč na pivo je fakt ranec, kort když koncentrát je takovej black box, kdy nikdo neví, co v něm pořádně je a nemůže ovlivnit nic. Já co jsem teď naposled vařil ze sladu, tak mi vychází ceny na pivo Oatmeal stout 8,2 kč (tady cenu hodně zvedá nesladové pražené zrno) Ordinary Bitter 4,9 kč Vánoční speciál 7,3 kč Mnichovský ležák 6,4 kč a výhoda je, že si tam dám, co chci, takže třeba chmel cascade (kde je cena dvounásobná oproti žateckýmu polorannýmu červeňáku). Každopádně, nemyslím to nijak špatně a jsem rád, že někoho to pivo taky baví. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgot Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 Máš pravdu ...výsledek je nejasný...ale mě by to jinak snad ani nebavilo...a že jsem za těch cca 15 let ochutnal patoků..na druhou stranu třebas na kvasničákový extrakt co bere v Brně i pivovar Pegas nedám dopustit...zatím nej co jsem ochutnal.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venomcz Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 50 kč za pivo ? Vzpamatuj se a nedělej tu chytrého :-) Kdybych měl prostory k vaření , tak to zkusím . Tata vařil xkrát . Ale v Garsonce vařit pivo se fakt nedá :-) a tento projekt je spíš o zkoušce ať si to může doma udělat kde kdo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.