Jump to content

Domácí výroba piva --- bez vaření


rgot
 Share

Recommended Posts

Tak kdo nezná , jedná se o pivko kvasnicové kvalita píva parádní možno vyrobit světlé či tmavé a stupně si určíme sami množstvím vody..my děláme něco kolem 13 -14 procent..tomuto koníčku se věnuju už víc jak 10 let....

postup.. jednoduchej stačí jen kýbl na rozmíchání koncentrátu s vodou, demižon s kvasnou zátkou na kvašení a petláhve na dokvašení nebo flašky od bernardu - mají uzavíratelnej vršek...a koncentrát s kvasnicema se zakoupí např. tady

http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=111〈=cs

Link to comment
Share on other sites

Podrobný postup ten najdeš i na těch stránkách někde, fotky nemám bo nevím proč bych si měl fotit kdejakou chujovinu...já dělám jednu várku na 20 litrů..proto že mám 20 litrovej domižon.. kvasná zátka se dá koupit nebo udělat..v kýblu smíchám extrakt ,vodu , kvasnice a cukr..přesně to nevím bo co várka to originál..jsou dva druhy kvašení..při vyšší teplotě a při nižší...tu dělám já cca při 14 stupních v garáži - trvá o pár dnů dýl ale mě se zdá, že výsledný pivo má lepší chut...jinak po stočení piva do petek nebo jinejch flašek to pivo stále pracuje a dokvašuje takže otevřený po cca 3 týdnech chutná jinak jak po dvou měsících...i po půl roce to bylo pitelný..

Link to comment
Share on other sites

taky prosim o rozvedeni vcetne teplot, ktere pro hodne lidi budou hrat roli. Dalsi veci asi taky bude kde to uchovat, aby barak/byt nepachnul :D

Link to comment
Share on other sites

Nesmrdí to.....rozmíchám v kýblu přeleju do demižonu kde pívo kvasí cca 14 dní --- pozná i laik - zakalená břečka se začne čistit a na dně je usazená vrstva ...v tý době začneme stáčet...po stočení ...do 1.5 l petek do každý dám půl kostky cukru..dokvašuju ve sklepě při cca 5 - 7 stupinkách...

Link to comment
Share on other sites

Čuky...tady u kvasničáku zas na tom jednom dvou či třech stupnich tak nefrčí i když píšou ,že jo...ty stupně máš např v ledničce pokud v ní máš volno...kdysi před xxx lety jsme s bratrancem dělali normální pivečko...ale tam se fakt při vaření musela ta teplota držet..v domácích podmínkách i s teploměrama celkem nadlidskej ůkol:..hlavně -- blbě se shání suroviny..obzvlášt slušnej chmel a živý kvasnice.... i když rádoby prodejců po kokot...

proto jsem zde hodil fakt jednoduchej postup na pivo...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 1 month later...

Tak jsem včera koupil 10 litrový kýbel , pobral pet láhve a jel do Studánky na vodu . Doma jsem začal s přípravou a hledáním vhodných prostůru . Ve sklěpě je 19 °C není to těch ideálních 17° ale 2 stupně si myslím že jsou už jedno . Přidávám pár fotek jak vypadala příprava . Teď už čekat 4-7 dní než se objeví pěna a začne padat . Pak přidám další fotky , plnění do láhví apod .

IMG_5005.jpg

IMG_5007.jpg

IMG_5008.jpg

IMG_5010.jpg

IMG_5011.jpg

IMG_5012.jpg

IMG_5013.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ahoj, jen k těm kvasnicím. Všimnul jsem si z fotky, že to jsou Saflager S23.

Je to kmen kvasnic určený pro spodní kvašení piv plzeňského typu. To jak píšeš o 19°C je na ně docela dost. Při kvašení ti vzniká další teplo, takže ti teplota v kádi vyleze na nějakých 21°C. Optimální teplota pro S23 je 9-12°C. Ale neboj, i tak z toho bude pivo ;) Vyšší teplota se projeví tím, že pivo bude mít ovocné a estérové příchutě a i kvašení proběhne hodně rychle. Někomu to nevadí. Např. u svrchně kvašených piv, konkrétně pšenišných piv je to dokonce nezbytná součást chuti.

Jen taková rada jak teplotu snížit, nebo regulovat. Pet lahve 0,5L např. od vody důkladně vydezinfikuj opláchni a naplň vodou. Tu nech v mrazáku zmrznout a pak vlož přímo do spilky(kvasného kýblu) hlídej si pokles teplot a udržuj okolo těch 12°C.

Tak přeju Dej Bůh štěstí a pokud budeš chtít si o tom přečíst něco více tak doporučuji třeba tady: http://varimpivo.cz/index.php

:papa

Link to comment
Share on other sites

díky za rady :-) tu láhev tam prdnu před koncem , abych to uryvhlil. Mám celkem 2 dávky . Jednu dělám teď a druhou udělám až uvidím jak se zdařila první. Tuto zkouším s cca 150G přidaného cukru a dělám cca 14-15° pivo . Momentálně je ve sklepě 16 °C ráno , přes den cca 19°C jsou to poklesy ale v paneláku jinčí šance není .

po 24hodinách krásná bílá pěna. Dnes to bude 48hodin po tak vyfotím

[upravil dne 18/2/14 05:37 od venomcz]

Link to comment
Share on other sites

Píšete vaření piva a děláte to z koncentrátu nebo výtažku:D.

Opravdu doporučuji přejít rovnou na slad (nebo postupovat po menších krocích na Partial mash). Začínal jsem taky koncentrátem a se sladem se to vůbec nedá srovnávat.

A taky doporučuji zkusit svrchní kvašení. Když použijete kvasnice Danstar Nottingham, tak vám můžu zaručit, že spousta lidí nepozná tento Ale od spodně kvašenýho ležáku.

edit: přidány fotky vaření Oatmeal Stoutu

P1030765.jpg

P1030754.jpg

P1030759.jpg

P1030761.jpg

P1030770.jpg

plus samozřejmě probíhalo posílení Cream Ale-em z minulého vaření

P1030756.jpg

[upravil dne 23/2/14 10:03 od Jeny]

Link to comment
Share on other sites

Chlape..koukni na nadpis..BEZ VAŘENÍ....vařili jsme kdysi dávno celkem nic moc ůspěchy..nyní dělám jen různý druhy kvasničáků třebas ted australský balení kdy pivo vyjde i na 50 kaček a výsledná chut může stát za houby..ale je to koníček....

Link to comment
Share on other sites

:mad:

Koncentráty na mě působí jako červený hadr na býka, takže jsem ani pořádně nepřečetl nadpis:D

50 kč na pivo je fakt ranec, kort když koncentrát je takovej black box, kdy nikdo neví, co v něm pořádně je a nemůže ovlivnit nic. Já co jsem teď naposled vařil ze sladu, tak mi vychází ceny na pivo

Oatmeal stout 8,2 kč (tady cenu hodně zvedá nesladové pražené zrno)

Ordinary Bitter 4,9 kč

Vánoční speciál 7,3 kč

Mnichovský ležák 6,4 kč

a výhoda je, že si tam dám, co chci, takže třeba chmel cascade (kde je cena dvounásobná oproti žateckýmu polorannýmu červeňáku).

Každopádně, nemyslím to nijak špatně a jsem rád, že někoho to pivo taky baví.:)

post-21772-14109635692829_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Máš pravdu ...výsledek je nejasný...ale mě by to jinak snad ani nebavilo...a že jsem za těch cca 15 let ochutnal patoků..na druhou stranu třebas na kvasničákový extrakt co bere v Brně i pivovar Pegas nedám dopustit...zatím nej co jsem ochutnal..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...