Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nižší teplota motoru vs. spotřeba paliva


MilanF1

Recommended Posts

Sice je zima, podmínky nejsou stabilní, ale přesto se zeptám, zda má nižší teplota motoru vliv na spotřebu. Nemyslím jízdy se studeným motorem, ale případ, kdy se mi ohřeje jen na 70°C, ač provozní je 80°C (poté otevírá termostat). Ano, údaj z budíky, ale to otevírání termostatu sedí.

Já za poslední týden najel 480 km a při dotankování jsem tam dal 24 litrů, tudíž 5 litrů na sto. Pro někoho krásná spotřeba, pro mě zklamání, jelikož 80% jízd byla dálnice (90 km/h) a okrsky (cesta do Kutné Hory) - především dlouhé trasy. Bez deklu, motor nad 70°C nešel.

Něco podobného jsem absolvoval cca před měsícem - 50% pomalá dálnice, 50% krátké trasy (do 8 km) a spotřeba 4,67, ale to jsem měl dekl mezi mlhovkami a motor měl 80°C a více (na delší trase).

Dalším příkladem je zimní klouzání a orienták. Za celou sobotu motor nepromrznul, ale o ekonomické jízdě nemůže být řeč (neustále popojížďky, bloudění, ...), stejně spotřeba 4,76 - to jsem vůbec nechápal, čekal jsem spíše 5,5. Dekl byl na místě.

Honím tady desetinky:mad:, ale zdá se mi, že \"podchlazený\" motor vyžaduje více paliva. Může mi to někdo potvrdit, či vyvrátit?

PS: Pokud se najde dobrodinec s palubním počítačem a řekne mi, kolik mu jeho RHY papá na pětku při 90 km/h, jako aktuální spotřebu, budu mu vděčen. Já očekávám 4 litry/100 km. :myslim

Důkaz o spotřebě místo keců: http://www.spritmonitor.de/en/detail/541506.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Papírově máme mimo obec psáno 4,4 ... právě nevím, kolik to bude při 90 km/h. Asi nejmenší spotřeba bude při 70 km/h a 1500 ot.

Moje spotřeba je hodně o stylu jízdy. Jezdím mezi 1500 a 2200 ot.

Ale musím uznat, že jsem zjistil díru ve výfuku, ale nějakou dobu už tam bude. Je před koncovým dílem ... nechám to zavařit, protože i po 290tkm je origo výfuk v dobrém stavu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano Milan jezdi rad mezi kamiony....

no s koktavkou jsme jeli do chorvatska kdysi a kamos pred cestou nalil cerstvy olej, a po cca 3500 km se rozsvitila kontrolka mazani a olej byl docela hnus. Taky to furt sudlal na 1200, 1500 otacek....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano Milan jezdi rad mezi kamiony....

no s koktavkou jsme jeli do chorvatska kdysi a kamos pred cestou nalil cerstvy olej, a po cca 3500 km se rozsvitila kontrolka mazani a olej byl docela hnus. Taky to furt sudlal na 1200, 1500 otacek....

Ještě z dob kdy jsem brázdil Evropu kamionem, tak můžu říci, že není nic hořšího než osobáky na dálnici co brzdí kamiony.A nedej bože když už jsem se rozhodl ho předjet, tak si řekl, že ho předjíždí kamion, tak musí přidat :blicismajlik

Takže se zase zařadit zpátky a po chvíli dotyčnýho zase dojet a táhnout se za ním. To bylo opravdu občas na přes držku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jezdím tak, abych provoz nebrzdil, za hustého provozu přidám, to je jasný, jedu tak 110. Neříkám, že nikdy nevytočím na 2800 - 130 km/h ... když se zblázním, točím i k 3500 :D, ale to fakt jen výjimečně.

Davidek: Je pravdou, že mě kamion předjede, ale vždy mu naznačím, že mě může předjet, že s tím počítám, jakmile dá levej blink, sundavám nohu z plynu. Rychlost klesne tak na 70 km/h, tudíž během chviličky je přede mnou. Pokud kamion nemůže předjet, nebo nechce :grr, snažím se jet stejnou rychlostí jako on, případně o něco málo rychleji. Na druhou stranu je takto pomalá jízda nebezpečná, protože se snadno může dostavit mikrospánek.

K tomu oleji: Nikdy se mi kontrolka nerozsvítila a měním po 20 tkm, ani nedolévám mezi výměnami. Měl jsem rozdělané sání k turbu a bylo jenom mastné od oleje, žádný nános karbonu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...