Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Bytové jádro - renovace?


P607Olda

Recommended Posts

Švagr bydlí v paneláku starém asi 20 let. Nyní uvažuje o renovaci jádra.

Kohoutky chce v podstatě nechat na stávajících místech. Chce tam udělat prosvětlení - z kuchyně pod linkou - dát nějaké moderní luxfery - aby nemusel vždy rozsvěcet.

Jedna možnost je vyzdít ho z Ytongů a instalace udělat nové. Čeká na cenovou nabídku, předpokládá asi 100 t.

Prý je i možnost stávající jádro - kostru ponechat případně opravit a obložit ho (vyměnit umakart) za nějaký nový povrchový materiál.

Lokalita bytu není zvlášť atraktivní - počet obyvatel v Šumperku klesá - lidi si staví domy v okolních vesnicích - takže kalkulovat na zhodnocení při budoucím prodeji není na místě.

Prosím, pište jakékoli informace k tematu, aby si mohl udělat přehled.

[upravil dne 8.3.2013 11:18 od P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasím s ChouLu, když už bourat a dělat bynec, tak komplet (tzn. neponechávat stávající jádro), vyměnit veškerý rozvody a vyzdít z Ytongu. A pokud je to malý jádro a cena opravdu bude jen kolem 100 tis., tak si myslím, že to cenu bytu navýší, byť ne v plné výši investice a jak píšeš - i když lokalita není zvlášť atraktivní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě dělám totéž, ale svépomocí.

Původní jádro doporučuji nemilosrdně kompletně vymlátit, ta kostra bývá děsná. Při stavbě toho baráku tam prostě to smontované kydli, jak to zrovna vyšlo, a vázat se na umístění té křivé slabé zprasené konstrukce znamená dobastlování, které žere čas a omezuje.

Vyzdění z Ytongu je jednoduché, rychlé a variabilní, instalace to chce určitě nové.

Škoda, mohl jsem udělat nějaké fotky z postupu demolice a názorné ukázky, teď už je to fuč a mám zatím nově udělané odpady a vodu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohli byste uvést, jak Vám to vyšlo cenově?

oddie: švagr by to chtěl taky dělat svépomocí - je geodet - myslíš že to zvládne:)? Kolik to vyjde svépomocí - materiál a hodin práce?

S tou lokalitou je to tak - kdo má peníze, staví a stěhuje se pryč. Takže perspektiva, že to za 20 let (až se nějaké rodinné poměry změní) to \"dobře prodá\", je mizivá. Chudý kraj - to není přesné - bohatí i středně situovaní existují, ale právě se odstěhovali...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Absolvoval jsem celkovou rekonstrukci v listopadu 2012, firma vymlátila v bytě všechno--dveře s futrama, komplet kuchyni, komplet koupelnu, komplet jádro--v bytě zbyly jen stupačky a odpadová roura...,koupelna postavena z Ytongu, nová elektrika,nové obklady a dlažba, vybavení koupelny a kuch. linka,nové omítky,dveře,obložky,prostě nové všechno--dělali to měsíc a cenu je zbytečné psát, protože si všechno vybíráš a třeba koupel.baterie začíná na pětistovce a končí v nedohlednu ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Svépomoc - záleží na tom, jak je šikovný, na co si troufá a co je i tak lepší nechat udělat, i kdyby to člověk zvládl.

Já dělám přestavbu jádra, kde bylo jen WC, na celou místnost o asi 7,5 metrech, kde bude mimo stoupaček: WC, sprcháč, umyvadlo, slim pračka - to vše za příčkou a dveřmi, a v druhé části kuchyňská linka 120 x 120 cm s mini troubou, varnou deskou, digestoří, dřezem, skříňkami... prostě plnohodnotný vejminek v dvougeneračním bytě. Takže moje kalkulace budou asi trochu zavádějící.

Každopádně, vybourání jádra a kompletní vyčištění prostoru se dá udělat za 1 den, když je to fakt rachot, já to dělal dva pro částečnou eliminaci hluku. Je třeba si půjčit velké kango na maltu vykydlou na podlaze, v které bylo to jádro (nebo se smířit se schodem, ale zbytečným). Hodí se průmyslový vysavač, já rovnou koupil malý Karcher za 1700, abych si jej nemusel pořád půjčovat, on se pak v dílně uživí.

Rozvedená instalace trubek na vodu a odpadů s napojením (barákové stoupačky už jsou v plastu) mě v materiálu vyšla cca na 3 tis, dělal to známý jako melouch, co si řekne za práci ještě nevím, odhad do litru, je to práce na pár hodin. Odpad z HT trubek je takové Lego, je třeba znát jen nějaká pravidla, fyzicky to do sebe složí i cvičený foxteriér, na svařování trubek je třeba to umět a mít vybavení, takže je jednodušší to nechat udělat než si kupovat/půjčovat nářadí a učit se to.

Rozpočet sem pak kdyžtak dám časem, nemám to zatím komplet, děláme jej postupně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

odpady jsou celkem v pohodě, něco jsem si na baráku taky dělal, ale do vody jsem se radši nepouštěl ikdyž to vybavení doma máme. Projistotu jsem to nechal na kamarádovi kterej se tim živí

co jsem si dělal sám je zdění z ytongu/qporu, když si s tim člověk vyhraje, tak je to razdva, ale musí to bejt rovně pod obklady, takže hraní si s vodováhou

Obklady jsem si nechal udělat, protože se na to budu koukat celej život a nadávat si zrovna nechci. Obkladač to má v ruce a umí to

Osadit baterie, umyvadla, smontovat záchod, to už jsem si taky dělal sám, na tom nic neni

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mně to v roce 2005 vyšlo na 50tis. (zdivo, obklady, sádroš, akrylová vana, obyč. umyvadlo+wc... :blablabla), samozřejmně svépomocí. Jediný, co jsem nezvládl bylo napojení plynu...na to jsem si z důvodu bezpečnosti netroufl...jádro klasika ytong...kvůli sádrokartonovýmu stropu jsem dokonce přečetl jednu knížku :D . Odpady jsou hračka, na vodu jsem si půjčil v půjčovně svářečku a šlo to taky...Elektrika je můj obor...trvalo to asi 2 měsíce, výhoda byla, že jsem tam ještě nebydlel....bordel fakt neskutečnej

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co třeba ze sádrošu udělat?když ho dáš dvojitě tak je to krásně pevný,kostru máš za chvilku hotovou,naplácáš jednu stranu roztaháš nový rozvody vata,zaděláš,přetmelit,přebrousit a vymalovat,cenově nevím jak to vychází ohledně ytongu+lepidlo+perlinka+štuk.Chtělo by si to nechat spočítat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som to prestavoval priblizne 3 tyzdne. A povedal som uz nikdy viac. Vsetko som robyl sam, akurat sadros mi pomohol bracho podrzat.

Cela prestavba, vymurovanie jadra, sanita, obklad, dvere, kuchynska linka a spotrebice ma vysli na necelych 5000euro.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som to absolvoval minulý rok v Januári všetko von + aj poter pod vaňou. Kúpelňa zväčšená o 20cm na š a d. Nedával som ytong, ale šiel som do sadrokartónu cenovo je to rovnaké.

v kúpeľni obklady do výšky 2m vo WC do 1,3m veľkoplošná dažba 600 x 600 cena 4000 eur aj s novou kuch.linkou a obkladom a umývačkou, sprchovou kabínou.Všetko vo vlastnéj réžíí.

Doporučujem mať stenu za záchodom odnímatľnú skrz stúpačky.

[upravil dne 8/3/13 20:07 od mhnat]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...