Jump to content

Olej v převodovce

sipka
 Share

Recommended Posts

Počul som kedysi že tá náplň je doživotná :D a môže to by? aj pravda :D klakne prevodovka vymeníš ju za novú :D ale ja keď som kúpil auto, tak som časom na olej nazrel a bol tmavý a zdalo sa mi že aj trblietavý. Ani som neváhal a kúpil Total pre peu. Nikdy to nestojí za dalšie problémy s prevodovkou. Niekto ustráchane hladá motorový olej a že je tam aj prevodový a menej ako motorového sa akosi zbudne:roker Čau:papa

Zhoď ľavé koleso a z boku je na prevodovke niekolko šrobov a jeden je väčší. Ten je kontrolný a nalievací.

[upravil dne 14/7/05 igor.sk]

Hladina oleje musi bejt videt kdyz vysroubujes drzak nahonu tachometru z prevodovky, je to desitka sroub. Kdyz sem shanel olej do prevodovky bylo mi receno ze nic jinyho nez Total 75-80W nemam kupovat. Tedle olej je vyvinutej primo pro prevodoky Peugeot - Citroen

je sice pěkné vědět že je doživotní ale čí život je myšlen? auto? motor? převodovka? olej? kostruktéři 405ky? ti už budou nejspíš v pánu(přiznejme si to pomalu jezdíme ve veteránech).Tak ten olej radši vyměň. 400,- není zas tak velká položka na investici do auta.

Vzhledem k tomu, že tenhle dotaz už tu byl zodpovězen tak 100 krát, nebylo by úplně od věci si to dát vyhledat...

Kontrolní šroub je u převodovek BE zboku, na víku - šroub s největší hlavou, tuším 18?. Nalévací otvor je shora, u starší BE1 pojistkou zpátečky, novější BE3 tam má jen záslepku. Matlat se do náhonu tachometru je nesmysl! Komu se nechce odstrojovat věci nad převodovkou, aby se k tomu nalévání dostal, může to nalít tím kontrolním otvorem zboku - šprickou (já na to mám láhev na kolo + hadičku).

Náplň je skutečně celoživotní - ovšem projektovaná životnost auta je cca 150tis km, takže zásadně doporučuju ten olej vyměnit. Při výměně není o čem spekulovat - dole se vše vypustí, a pak se prostě nalijí 2 litry, a hotovo. Olej do toho patří jen a pouze 75W-80W API GL-5 - doporučuju koupit Total BV Transmission, prodává ho snad každá prodejna Peugeot/Citroen, v litrových flaštičkách...