Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Státní dluh


FrantaCV

Recommended Posts

Já jakožto ekonomicky vzdělaný člověk musím reagovat a uklidnit vášně. Že absolutní čísla skáčou, není vůbec pěkný pohled. 3500 Kč za sekundu, to nikoho nepotěší (to odpovídá 105 mld. ročního deficitu).

Pokud chceme porovnávat s Řeckem, musíme se podívat i na jejich čísla. Pro ilustraci stačí procentní podíl dluhu na HDP - asi nejlepší položka pro porovnávání. http://www.csas.cz/banka/nav/o-nas/vyvoj-statnich-dluhu-v-eu-d00014488

ČR se mezi roky 2008 a 2011 zadlužila o 12,5%, Řecko o 52,3%. Naše ekonomika má do řecké hodně daleko. U ratingových agentur máme možná i to nejlepší možné hodnocení = půjčujeme si za nízké úroky.

Německo se v letech 2008 až 2011 zadlužilo o 14,5%, ale v roce 2011 se absolutní dluh snížil :o, bohužel nevím, co za tím stálo. Slovensko vyskočilo o 15,4%, Polsko o 9,2%, Francie 17,3%, Itálie 14,4%, Irsko 64% :o, Španělsko 28,3%, Portugalsko 36,2%. EU: 20,3%, Země s eurem (EMU): 17,1%.

Plyne z toho, že jsme pod průměrem, navíc každým rokem se roční dluh snižuje. Je ale dobré se podívat na ta absolutní čísla, náš dluh byl na konci roku 2011 41,2% HDP a průměr EU je 82,5%, tudíž celkově máme půjčeno méně peněz. Příklad: Jako by si člověk bral hypotéku na dům (HDP). Evropa si v průměru musí půjčit na 82,5% hodnoty, ČR jen na 41,2%.

Zajímavost: Maastrichtská konvergenční kritéria - pro přijetí měny EURO - mluví i o maximálním celkovém dluhu 60% a ročním deficitu do 3%. ČR toto nyní splňuje! Proto nás taky Německo lanařilo do EURA, aby jim naše ekonomika v těžké chvíli pomohla :grr. Ale co státy, které euro mají? Splnují nyní to vstupní kritérium? Ty velké ekonomiky: Německo, Francie, Itálie - v žádném případě. V průměru státy s Eurem mají 87,2% dluhu. Toto ale nikdo neřeší, všichni si to euro nechávají :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Milane - možná to jako ekonomicky vzdělaný člověk cítíš jinak, ale já jako běžný občan snažící se nedlužit a splácet co jsem si půjčil nejsem vůbec nadšený z toho, že číslíčka skáčou do plusu (a je mi úplůně buřt, jestli jsme na špici nebo na chvostu). Pokud dluh roste musí přijít i b), tedy někdo ho bude muset zaplatit. momentálně to dělá u každého Čecha někde kolem 150 tKč a to přece není málo.

Jestliže se státní dluh jednou nějak smázne (nezaplatí = teorie tuším p. Pablbka), dá stát krásný návod všem podnikatelům (proč by ONI museli platit když stát nemusí) a pak tu bude teprve čurbes - už dnes to s platební morálkou není zrovna růžové.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Medvěde: Já tě naprosto chápu, já se taky snažím nedlužit a jdu proti duchu toho, co nám říkají ve škole - užívat ted, splácet poté (samozřejmě pokud si na to vydělám).

V ekonomické teorii platí, že dlužník, který si půjčí za 5% úroku je vysmátý, pokud je inflace 7%, protože on na tom reálně vydělá 2%! Pokud by inflace byla 4%, jako by si reálně půjčil za 1%. (Pro ekonomy: Toto je zjednodušený příklad, samozřejmě znám Fisherův efekt).

Smazat dluh, to by byl mazec ... ale co firmy, ty také krachují, majitelé předtím převedou prachy jinam a položí firmu :bojim. Horší než odmazat dluh je natisknout nové peníze a tím ten dluh zaplatit - tím naskočí obrovská inflace (bude na trhu moc peněz a ty ztrácení svou hodnotu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako vždy - je to věc názoru a úhlu pohledu.

Souhlas s Medvědem. Řeč čísel je jasná, potíž je v tom, že se dají upravit tak, aby výsledek vyhovoval záměru. Pro příklad:

Kalouskova složenka rok 2010 cca 130.000 Kč dluh na jednoho občana od kojence po posledního důchodce. Dnes 150.000 Kč. Takže zadlužujeme se či nikoli?

Ale to jsou opět jen čísla, kterým věřit můžu a nemusím.

Co ale cítím na vlastní kůži s oddůvodněním, že se MUSÍ ŠETŘIT jsou dražší léky, rušení lůžek nebo celých oddělení v nemocnicích, prodlužování času dojezdu sanitek. Za obyčejnou amalgamovou plombu už si musím zaplatit a těch příkladů by vydalo na malý román a vše ve jeménu ÚSPOR.

Já platím daně daně ja ko magor a běda kdybych se zpozdil nebo nedej bože nezaplatil - druhý den mám na krku exekutora. Kolik milionů či spíše mld utíká na topných olejích a dalších komoditách a NIC. Že by justiční mafie typu Berka (mimochodem dnes je čistý jako lilie díky amnestii) a poslední případ Havlín?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě je úplně jedno, jak se náš státní dluh statisticky uvádí při srovnání s jinými státy. Důležitá je jeho výše, průběh, úroky atd. To porovnávání s jinými státy je jen klasická berlička používaná politiky ke zlehčení situace. A navíc by taky chtělo uvést zadluženost krajů, obcí, nemocnic a jiných státních institucí.

.

To je stejné, jako když přednedávnem Nečas hrdě prohlašoval v televizi, jak jsme v žebříčku nezaměstnanosti oproti jiným státům značně poskočili na lepší místo. Přičemž máme jednu z nejvyšších nezaměstnaností co u nás kdy byla. A když už je nezaměstnanost vysoká, na úřadech nejsou volná pracovní místa, tak z nás Nečas vytáhne další peníze z daní. A z těchto peněz vytvoří u měst a obcí dotovaná prac.místa, kde se umístí nezaměstnaný. Ten tam pracuje třeba za patnáct hrubého, ale s minimální efektivitou práce. Ano, tahle stávající levicová Nečasova a Kalouskova vláda jen neefektivně přelívá naše daně jiným. A každé odlévání peněz z daní občanů má pouze ten následek, že lidé utrácí méně peněz, firmy mají méně kšeftů, propouští lidi a na tyto lidi musí občané znovu platit a zvýší se daně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj, jenze vidite, ze se to deje vicemene vsude. Takze pokud s tim nesouhlasime, tak nam zbyde asi jen odjet na nejakej tichomorskej ostrov delat barmana. Ale to pak bude zase nadbytek barmanu ;)

Vam by fakt nepripadalo divny, ze cela Evropa (mysleno zapadni i vychodni) kraci do pr... a jen u nas by se to melo zlepsovat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A Ty fakt nevidíš, že když celá Evropa kráčí do pr..le, že tam za chvíli budem? A kdopak v dnešním světě má peníze? Kdo skupuje fabriky, vyrábí spoustu výrobků pro velkou část světa? Kdo půjčuje peníze ostatním ekonomikám? Kdysi můj táta říkal, že nás tihle lidé jednou umlátí čepicema a to na tom zdaleka nebyli tak dobře jako teď. Já prostě Milanův optimismus nesdílím :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Mysak: Ale tohle je přesně to, s čím ti zmrdi v politice počítají. Že prostě sklapnem patky, řekneme si že se to nezmění a že jinde je to stejné. Tahle česká poraženecká nálada se s námi už táhne moc dlouho a žádný pozitivní výsledek to nikdy nemělo.

.

Se podívej, jak je jednoduché se dostat k vrcholu a smět něco změnit. Tomu podvodníkovi Bártovi k tomu stačilo pár billboardů s fajkou a užitečný blb John.

.

Stačí se podívat, jaké byrokratické aparáty na úřadech obcí a měst, u hasičů, policie, měšťáků - my živíme. Každá zaplivaná dědina s pěti baráky má obecní úřad, kde je placený starosta a několik úředníků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tu jen píšu, že naše čísla v porovnání s ostatními jsou velmi dobrá. Já jsem zastáncem vyrovnaného hospodářství, ale raději přebytkového kvůli případným krizím. Jaká země ale tak hospodaří? Z těch \"vyspělých\" žádná. Třeba Japonsko má celkový dluh více než 200% HDP! Z těch silných asi Čína ...:bojim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D Já měl na mysli Radka Johna, bývalého manžele Zlaty Adamovské.

To Koblih : Ano, ale já ty lidi chápu. Část národa chtěla změnu a ona se jim nabídla na stříbrném talíři. Náš národ se tu demokracii teprve učí. Ale důležité je to nevzdat a příště jít více do hloubky. Chybami se člověk učí.

Tady je nejhorší, že stát okrádá lidi o daně a ty potom rozhazuje zbytečně formou dotací. A večer sedíme u zpráv a mudrujeme, jak je zbytečné vozit potraviny do Afriky, že by se to mělo dít formou investic do zemědělství atd. A přitom u nás se děje to, co tímto kritizujeme. Vesnice bez obchodů a služeb, jen večer se polonaplní hospoda. Nic nenutí vesnice podporovat živnosti, když pravidelně dostává obec od státu peníze a když chce něco většího, tak si požádá o dotace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 7 měsíců později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...