Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tahání přívěsu


Driver

Recommended Posts

Chci se zeptat lidí, kteří mají zkušenost s taháním velkého přívěsu (myslím tím velikost karavanu a hmotnosti přes 1000 kg). Ve firmě budeme mít přívěs o hmotnosti cca 1200 kg a budeme ještě kupovat dodávku, která ho bude tahat. Dodávka bude mít pohotovostní hmotnost cca 2 t. Otázka je na motor a výkon té dodávky, máme zatím nabídku na staršího Tranzita s 2,4 (101 kW) a novějšího VW Craftera s 2.5 (80 kW). Nebude se to auto s 80 kW trápit i s tím přívěsem, bude se s tím jezdit po celý republice takže dálnice i město. Aby jsme ho za rok neuhnali, protože ho budeme vytěžovat k hranici 3,5t celkové hmotnosti i s přívěsem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V práci jsem tahal podvalník s nepojizdnými auty postupně za Seat Alhambra 2.0 TDI 103 kW, potom Subaru Forester 2.0 Diesel 110 kW a Superb II 2.0 125 kW. Všechna auta mají podobný točivý moment a ani jedno auto nemělo problém. Ten výkon stejně tolik nevyužiješ, spíš si pohlídat průběh momentu, což tyto větší motoru budou mít příznivější, jen prostě tolik netočí. Jinak subjektivně jelo nejlépe(zrychlení, stabilita...) Subaru (možná kvůli stálému 4x4), nejhůře Superb, který se mi nepřijemně rozhoupal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tahat 1200 kg to nie je az tak vela. Skor si treba dat pozor na to aby bol prives stabilny. Aj pri jeho nakladani vahu rozlozit rovnomerne ale to ta uz prax nauci co a ako. Tranzit s tymto motorom ma tusim tiez zadny nahon ako Crafter tak to je v podstate jedno. Myslim ze tych 80 kw je na prives v pohode. Tak ci tak s tym velmi pretekat nebudes. :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Drivere - 80 kW bude docela limitní už v dodávce, natož s tunovou károu. Osobně bych koukal po Ducatu/Boxeru/Jumperu s motorem 2,8 JTD - jezdil jsem s tím a výkon spíš přebýval (prostě to auto nejde uštvat). Je třeba si uvědomit, že zaměstnanec k firemnímu autu přistupuje většinou zcela jinak než ke svému a pokud bude muset dík podvýkonu s autem jezdit na krev, jezdit tak na 90% bude (a ty to zjištíš až na spotřebě a servisu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Medved sorry ale neviem o com to hovoris.:bojim Ja mam Mastra 2,5 88 kw a nemam ziadny problem tahat vozik tazky 2,5 t. Ani kopce niesu problem predbiehanie tiez ujde. A to som mal niekedy Tranzit 2,5 d ten mal nieco okolo 66 kw aj s tym som obcas tahal prives a nebolo to az take strasne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skôr ako výkon motora záleží na odstupňovaní prevodovky. Hodne jazdievam s vozíkom 4,2x2m (2000kg) ťahávam ho za alhambrou 2,0 TDi 103 kW. Minule som ťahal 3000 kg vozík za jumperom 3,0 HDi 130 kW a bolo to trápenie auta. Prevodovka je neskutočne rýchla. A vozík o hmotnosti 1200 kg ne pre dodávku pohoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To že ten přívěs utáhne i slabší auto je mi jasné, hlavně mi šlo o to, aby tam byla nějaké výkonová rezerva a auto nejezdilo celou dobu nadoraz. Možná to dopadne tak, že vezmeme toho staršího Tranzita, kterého bychom měli z ověřeného zdroje a něco novějšího budeme řešit až ten Tranzit něco vydělá a bude na to víc času.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...