punkac Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Hodně podrobně udělaný web o značkách, o které se mnozí z nás staráme, až když jdeme na technickou kontrolu či emise, aby na nich nové TK nebo EM nálepky pěkně držely http://www.k-report.net/spz/ je to docelazajímavý čtení o historii RZ od roku 1906 dosud Citovat
Medvěd Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Znám už pár let - nevěřil jsem, že by se našel krom mně ještě někdo, koho by to zajímalo Citovat
oddie Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Zajímá to víc lidí, třeba zde jsou stránky jednoho zdejšího člena: http://spz.euweb.cz/ Citovat
MilanF1 Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Medvěd: Až bude více času, rád si to přečtu Citovat
Medvěd Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Tak tu položím dotaz týkající se logiky vydávání SPZek (RZek), který mi už od dětství vrtá v hlavě a nenašel jsem na něj zatím nikde odpověď. Praha měla už cca od roku 1960 SPZ ve tvaru Ax - yy - yy , netuším ale, proč tato dvoupísmenná sada končila sérií AM yy - yy, po níž následovala série ABA yy - yy - ABZ yy - yy, aby pak následovala sada AN yy - yy - AZ yy - yy? Pak už to šlo normálně ACA yy - yy atd. Citovat
punkac Odesláno 14. leden 2013 Autor Odesláno 14. leden 2013 Poprvé bylo třetí písmeno použito v roce 1967 v Praze, po sérii AM následovala série ABA. Pravděpodobně v polovině sedmdesátých let se začala používat série AA. Se SPZ série AA disponovala V. správa VB a přidělovala je držitelům „zvláštního průkazu“, tj. stranickým a vládním představitelům požívajícím zvláštních výsad. jestli tim ABA, ABC..... nechtěli zakamuflovat ty AA pro vysoký státní kriply se zvláštním průkazem, nic jiného mě nenapadá Citovat
Vvitty Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Znám už pár let - nevěřil jsem, že by se našel krom mně ještě někdo, koho by to zajímalo Divil by ses, co vse lidi zajima Citovat
Medvěd Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Poprvé bylo třetí písmeno použito v roce 1967 v Praze, po sérii AM následovala série ABA. Pravděpodobně v polovině sedmdesátých let se začala používat série AA. Se SPZ série AA disponovala V. správa VB a přidělovala je držitelům „zvláštního průkazu“, tj. stranickým a vládním představitelům požívajícím zvláštních výsad. jestli tim ABA, ABC..... nechtěli zakamuflovat ty AA pro vysoký státní kriply se zvláštním průkazem, nic jiného mě nenapadá AA pro vládní vozy (v podstatě jen 613ky a pár Čajek) se začala používat dlouho po té, kdy bylo přiřazeno třetí písmeno. Já bych pochopil, kdyby série ABA naběhla po AZ, ale proč uprostřed dvoupísmenné sady? [upravil dne 14/1/2013 09:52 od Medvěd] Citovat
Vvitty Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Protoze v okamziku rozhodnuti o tripismenne rade byla posledni pridelena rada AM, a dalsi rady se nepridelovaly, ale preslo se na tripismennou a nepridelene rady nebyly vyuzity. Viz prvni odkaz Kdy se vratila do Prahy dvoupismenna neuvadeji, ale tipuju ze s oprasenim dvoupismen radou AA... Citovat
marko306 Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Tak toto zaujíma aj mňa. Zbieram aj značky, takže si to určite prečítam. Mám síce teraz trošku útlm (cca 2 roky) v zbieraní, ale pôjde to zas. Citovat
punkac Odesláno 14. leden 2013 Autor Odesláno 14. leden 2013 taky mám pár kousků doma i z vyřazenýho motoráku, ta byla pekelně mastná Citovat
marko306 Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Pekná zbierka, na večer hodím aj ja foto pár kúskov. Tá z rušňa je pekný zberateľský kúsok. Je to staré onačenie ktoré sa dnes už nepoužíva. Podľa pìsmen sa dalo rozoznať o aký rušeň šlo. E, S, ES, T, M... Síce aj teraz sa to dá rozoznať, ale je to číselné na komplet. [upravil dne 14/1/13 16:14 od marko306] Citovat
Vvitty Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Ta M240 je hezka :-) Zvlastni je ze posledni dvojcisli ma mensi vysku nez nula za teckou... zajimave... co jsem videl tak mely stejnou (danou normou) Citovat
punkac Odesláno 14. leden 2013 Autor Odesláno 14. leden 2013 díky přesně tak, ještě mam nějaký vlakový z vagonů ČSD, DR a polských drah, ale ty čekají na odrezovač, opískování a hlavně místo, kde je vystavím, byt je jaksi už plný Citovat
Vvitty Odesláno 14. leden 2013 Odesláno 14. leden 2013 Peknou sbirku maji take v servisu kam jezdim opravovat auto kdyz je rozbite :-) Jen od posledniho malovani jsou jeste nekde v krabici a ne na zdi... Citovat
punkac Odesláno 14. leden 2013 Autor Odesláno 14. leden 2013 jinak ta SPZ ABR-55-23 by podle těch stránek měla být docela stará, pochází ze zeleného žiguli Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.