Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Vyznáte se v EsPéZetkách, ErZetkách?

Recommended Posts

Odesláno

Hodně podrobně udělaný web o značkách, o které se mnozí z nás staráme, až když jdeme na technickou kontrolu či emise, aby na nich nové TK nebo EM nálepky pěkně držely :D

http://www.k-report.net/spz/

je to docelazajímavý čtení o historii RZ od roku 1906 dosud :super

Odesláno

Tak tu položím dotaz týkající se logiky vydávání SPZek (RZek), který mi už od dětství vrtá v hlavě a nenašel jsem na něj zatím nikde odpověď.

Praha měla už cca od roku 1960 SPZ ve tvaru Ax - yy - yy , netuším ale, proč tato dvoupísmenná sada končila sérií AM yy - yy, po níž následovala série ABA yy - yy - ABZ yy - yy, aby pak následovala sada AN yy - yy - AZ yy - yy? Pak už to šlo normálně ACA yy - yy atd.

Odesláno

Poprvé bylo třetí písmeno použito v roce 1967 v Praze, po sérii AM následovala série ABA.

Pravděpodobně v polovině sedmdesátých let se začala používat série AA. Se SPZ série AA disponovala V. správa VB a přidělovala je držitelům „zvláštního průkazu“, tj. stranickým a vládním představitelům požívajícím zvláštních výsad.

jestli tim ABA, ABC..... nechtěli zakamuflovat ty AA pro vysoký státní kriply se zvláštním průkazem, nic jiného mě nenapadá :D

Odesláno
Znám už pár let - nevěřil jsem, že by se našel krom mně ještě někdo, koho by to zajímalo

Divil by ses, co vse lidi zajima ;)

Odesláno
Poprvé bylo třetí písmeno použito v roce 1967 v Praze, po sérii AM následovala série ABA.

Pravděpodobně v polovině sedmdesátých let se začala používat série AA. Se SPZ série AA disponovala V. správa VB a přidělovala je držitelům „zvláštního průkazu“, tj. stranickým a vládním představitelům požívajícím zvláštních výsad.

jestli tim ABA, ABC..... nechtěli zakamuflovat ty AA pro vysoký státní kriply se zvláštním průkazem, nic jiného mě nenapadá :D

AA pro vládní vozy (v podstatě jen 613ky a pár Čajek) se začala používat dlouho po té, kdy bylo přiřazeno třetí písmeno. Já bych pochopil, kdyby série ABA naběhla po AZ, ale proč uprostřed dvoupísmenné sady?

[upravil dne 14/1/2013 09:52 od Medvěd]

Odesláno

Protoze v okamziku rozhodnuti o tripismenne rade byla posledni pridelena rada AM, a dalsi rady se nepridelovaly, ale preslo se na tripismennou a nepridelene rady nebyly vyuzity. Viz prvni odkaz ;)

Kdy se vratila do Prahy dvoupismenna neuvadeji, ale tipuju ze s oprasenim dvoupismen radou AA...

Odesláno

Pekná zbierka, na večer hodím aj ja foto pár kúskov. Tá z rušňa je pekný zberateľský kúsok. Je to staré onačenie ktoré sa dnes už nepoužíva. Podľa pìsmen sa dalo rozoznať o aký rušeň šlo. E, S, ES, T, M... Síce aj teraz sa to dá rozoznať, ale je to číselné na komplet.

[upravil dne 14/1/13 16:14 od marko306]

Odesláno

Ta M240 je hezka :-)

Zvlastni je ze posledni dvojcisli ma mensi vysku nez nula za teckou... zajimave... co jsem videl tak mely stejnou (danou normou)

Odesláno

díky přesně tak, ještě mam nějaký vlakový z vagonů ČSD, DR a polských drah, ale ty čekají na odrezovač, opískování a hlavně místo, kde je vystavím, byt je jaksi už plný :D

Odesláno

Peknou sbirku maji take v servisu kam jezdim opravovat auto kdyz je rozbite :-)

Jen od posledniho malovani jsou jeste nekde v krabici a ne na zdi...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...