Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

• O 11 let později...
Odesláno (upraveno)

Zdravím, páni, skúsim oživiť túto tému, najviac sa názvom približuje tomu o čo mi ide. Dúfam, že si ju všimne apoň toľko ľudí ako keby som založil novú :-).

chcel by som vás poprosiť o pomoc/názor na kúpu Eurovanu2 resp. iného MPV.

Momentálne siedmy rok vlastním Kia Carens 2,0 MPI, r. 2006, 106 kW, automat. Mám ju od 153.000 km, o chvíľu bude mať 200.000, čiže ročne cca 7-8 tisíc, veľa krátkych trás po meste, prácu mám v meste, atď. Som s ňou v podstate spokojný, mohla by síce trocha menej žrať, ale okrem el.mag. spojky na klímakompresore a prasknutej prednej pružiny som riešil len olej a brzdy. Jediné čo mi chýba je troška viac miesta v kufri (aj to len párkrát do roka) - dcéra potrebuje na prepravu kočík, ale keď ideme niekam na návštevu/na dlhšie tak na pohyb v rámci ubytovania berieme aj vozík. A tieto dve veci spolu s batožinou, autochladnička a pod. je už problém do Kie napratať. Min. rok som pred cestou na dovolenku vyhodil spolujazdcovu sedačku a kočiar zložil tam. Preto som sa začal troška obzerať po niečom ani nie novšom, ale hlavne väčšom a do užšieho výberu sa prebojovali:

• Sharan/Alhambra/Galaxy,
  • C8/P807/Ulysse/Phedra a
  • Avensis Verso

A aby to nebolo také jednoduché tak je tu ešte dilema okolo motora (benzín/diesel) a prevodovky - Kia je automat a celkom som si na to pohodlie zvykol. Najradšej by som bral benzín, naftu v osobáku zásadne odmietam, pri tejto veľkosti sa už ale obávam o to, ako to benzínový motor bude zvládať rozhýbať a aká bude pri tom spotreba (ako sa benziňáky znášajú s LPG?). Pre Eurovan hovorí z tejto trojice jednoznačne najlepšia antikorózna ochrana, asi najväčší kufor z výberu a hlavne posuvné zadné dvere. Proti je hlavne francúzska elektrika a spoľahlivosť celkovo. Pre SAG hovorí servis, dostupnosť dielov a celková ponuka, proti hrdza a kilometre a to, že okrem 85 kW TDI je problém nájsť niečo iné. Takže keby mal Avensis šúpačky tak by som ako Ázia pozitív asi veľmi nerozmýšľal. 🙂

Nejaké veci som si tu už prečítal, ale je toho strašne veľa v rôznych témach (a vyhľadávanie moc nepomáha aj vzhľadom na nič nehovoriace názvy tém) + sú to už aj staršie veci tak ak by sa dalo aj niečo aktuálne.

Pri diesloch odtiaľto to vidím na 2,0 HDI 100 kW, čiže cca rovnaký výkon ako mám teraz, ale vyšší krútiaci moment, čo by mohlo stačiť na porovnateľnú dynamiku. Alebo ten novší 2,2 HDI 120/125 kW? Ako je na tom so spoľahlivosťou a spotrebou v porovnaní s dvojlitrom? Ako je to s FAP v oboch? Sú s ním veľké problémy? Koľko sa asi tak približne zvykne dožiť? Čo som čítal tak by ani nový nemal byť asi nejaký cenový problém. Alebo mám kašľať na diesel a hľadať benzíny? Tie zasa vraj berú olej. To by som nerád opakoval skúsenosť s C-Maxom. Pri nich mám hlavne obavu ako to vládze s takým veľkým autom. A benzínových s automatom asi nebude veľa na výber.

Môžete prípadne pridať aj ďalšie postrehy ohľadom vlastníctva a používania. Príp. ak tu je niekto aj zo Slovenska ako je to so servisom týchto áut? Existuje nejaký spoľahlivý človek v okruhu PE-PD-MT-ZM-ZC-ZH-BS-ZV-KA-BB?

Díky moc za pomoc s výberom alebo aj s názormi či má vôbec význam kupovať iné a neskúsiť radšej ďalej existovať so súčasným.

Upraveno uživatelem gazda2
Odesláno

Francouzské trio v benzínu a automatu je blbost. Za A je jich jak šafránu za B kombinace dvoulitru, velkého těžkého auta a 4 stupňové převodovky AL4, která se jako jediná dávala do benzínu, je blbost. Sám toto dilema řeším, rodinné MPV pro manželku, pouze benzín+lpg a automat. Jediné co připadá v úvahu je grand caravan/voyager, abych splnil podmínky spolehlivé, benzín a automat. 

Odesláno

No hele já mám 807 100kw(RHR) manuál mám ho cca 10 roků a natočil jsem na to m něco přes 160 kkm.  Za tu dobu 1x kompletní spojková sada, 2x kompletní brzdy kolem dokola, několik předních pružin spolu s horním uložením,1x přední tlumiče a 1x rozvodová sada, 1x sada zimních pneu 2x sada letních pneu vloni jsem dal celoroční pneu  a asi 4x přední rameno to je tak zhruba co jsem dělal jako běžnou údržbu. Za celou dobu mě nenechala nikde stát porouchaná. Letos teda si asi i dík věku a nájezdu začíná tak trochu říkat o zvýšený servis takže na kraji roku padli rozvody a minulí týden mi praskl  ten balonek na přívodu nafty kterej je zároveň zpětnou klapkou aby nezapadala nafta.  Podotýkám že každé auto u mě má dost náročnou službu sice nejezdím extra dálky ale hodně najezdím v příměstském až městském provozu a hodně často s přívěsem ať už s malým (do750kg) nebo i velkým plaťákem svého času jsem tahal i velkou drtičku na větve.  Dneska je na tachometru něco přes 230 kkm. ale nedělám si iluze o nájezdu protože jsem 4 majitel takže spíše žiju s vědomím že auto má něco přes 500 kkm. rokem jeto 2006 takže se na něm trochu už projevuje i zub času a letos tedy i to brzké jaro a auto začíná trochu víc rozkvétat ale zatím to není nic hrozného co by se nedalo vyřešit.  RHR je asi to nejrozumnější volba co se týče motoru nejsem si jist jak by to bylo s automatem ale obávám se že díky roku vzniku těchto aut to nebude hitparáda a bude tam jako v benzínu taky jen 4kvalt což absolutně ničí potencionál toho auta. 

Bohužel díky tomu kdy se Eurovany přestali vyrábět bude asi dost ořech najít nějaký v celku ucházejícím stavu který by v čase nepotřeboval větších servisních zásahů. Protože dost trpí na přední nápravy jak je to těžký auto tak horní uložení pružina a tlumič je oproti jiným autům opravdu spotřební materiál. Samozřejmě že hodně lidí bude tvrdit že elektrika je taky hodně poruchová ale na to říkám je to Francouz a u těch si elektrika a elektronika žije svým životem a to jak u starších tak nových aut. Jenže auto takovéhle velikosti se dneska nevyrábí a najít za něj adekvátní alternativu je téměř nemožné  pokud se nesmíříš s tím že sice " nové " auto ale bude mít nájezd dost vysoký a věk bude taky spíš vyšší a rozumný člověk by auto v takových km a věku koupil spíš tak jako na dojetí při stavbě nebo jako pracanta. 

Odesláno

A jak má být to auto staré, nebo kolik má stát?

807 apod. se přestaly dělat v 2014, tzn. jsou min. 10 let staré. Benzíny a nafta bez FAPu (Euro IV) skončily v 2010, takže tam se bavíme o autech spíš patnáctiletých. Najít pěkné auto už dávno není sranda a ty poslední ročníky v pěkném stavu jsou nepěkně drahé.

Antikorozní ochrana je sice fajn, ale u takhle starých aut je stejně stav individuální, dost jich má shnilé prahy. 

Prostor nabízí 807 skutečně největší, Sharan či Galaxy od 2010 výš pro mě třeba není alternativa, nevejde se mi do nich kolo, ale kočárek by mohl :) Novější Sharan má šoupačky taky.

Pokud má být zadání benzín + automat + šoupačky a nevadí vyšší cena, tak za mě Sharan 1,4TSI, ale ta cena bude skutečně dost vysoká. 

Odesláno (upraveno)

Pokud je Carens malá (malý), tak doporučuju Expert, Jumpy, Scudo. Najde se i s automatem. Jestli starý typ, nebo nový (Traveller), to záleží na penězích. Dlouhý nebo krátký - raději dlouhý. Dieslu bych se nebál.

Jiná otázka je, zda na lítání po městě nemít něco jiného, např. 307, 308 krátkou.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno
před 1 hodinou, oddie napsal:

A jak má být to auto staré, nebo kolik má stát?

...

Pokud má být zadání benzín + automat + šoupačky a nevadí vyšší cena, tak za mě Sharan 1,4TSI, ale ta cena bude skutečně dost vysoká. 

Tak teraz mám 2006-ku, mohlo by byť o niečo novšie. Alebo aspoň približne rovnako. 🙂 A pokiaľ ide o cenu, tak desinu kvôli pár litrom navyše sa mi fakt nechce dávať.

Nový Sharan skôr nie - jednak tá cena a hlavne motory koncernu v poslednej dobe veľmi nejdú.

Jumpy a spol. sa mi páči, ale je to už fakt moc pre troch ľudí resp. ako daily pre jedného. A keďže aj manželka má krpca čisto len po meste tak tri autá na ten nájazd sú už fakt mimo. Ale keby, tak určite skôr Jazz/Corolla, Civic alebo Rio/Ceed a nie žabožrút. 😇

Odesláno (upraveno)
před 10 hodinami, Vena garážmistr napsal:

Bohužel díky tomu kdy se Eurovany přestali vyrábět bude asi dost ořech najít nějaký v celku ucházejícím stavu který by v čase nepotřeboval větších servisních zásahů. Protože dost trpí na přední nápravy jak je to těžký auto tak horní uložení pružina a tlumič je oproti jiným autům opravdu spotřební materiál. Samozřejmě že hodně lidí bude tvrdit že elektrika je taky hodně poruchová ale na to říkám je to Francouz a u těch si elektrika a elektronika žije svým životem a to jak u starších tak nových aut. Jenže auto takovéhle velikosti se dneska nevyrábí a najít za něj adekvátní alternativu je téměř nemožné  pokud se nesmíříš s tím že sice " nové " auto ale bude mít nájezd dost vysoký a věk bude taky spíš vyšší a rozumný člověk by auto v takových km a věku koupil spíš tak jako na dojetí při stavbě nebo jako pracanta. 

MPV se přestaly vyrábět v Evropě proto, aby na jejich místo naskočili asiati (viz. Hyundai Staria)

Sám už 6 let jezdím ve Fordu Galaxy.
Když jsem zvažoval koupi MPV a přiznal jsem se že zvažuju 807 nebo C8, dozvěděl jsem, že bez podílu na zisku nějaké bankovní společnosti mám tahle auta obcházet uctivým obloukem, že hlavně 2,2 HDI umí udělat dobrej vír ve financích
Pak jsem zvažoval Espace a od známého, který vede Renault club, jsem se dozvěděl, že mi může doporučit výhradně ta auta, co mají motor od Nissanu a ty mají své specifické problémy s elektrikou
Takže nakonec volba padla na Galaxy s motorem 2,0 TDCI (základ PSA) a manuální převodovkou - mám jí 6 let, stav tacho při koupi 232 000 km, teď najeto o 70 000 km víc a žádný zásadní problém za tu dobu nenastal.
Ty píšeš o preferenci benzínu a automatu - benzín bude v tak velkých a těžkých autech žrát i trávu kolem cesty, automat u Forda je dobrej jen AISIN, což je většinou spojeno s motorem 2,2 TDCI. I některé 2,0 TDCI mají AISIN, ale drtivá většina má powershit a tomu je dobré se raději vyhnout (odchází tam nějaký plastový cosi a repase skříně stojí mezi 60 - 80 tKč a umí to jen pár dílen). O automatech v jiných autech se nevyjadřuju, páč je neznám.
Co se velikosti týče, Galaxy mi přijde větší než 807. Hlavně má Galaxy / S Max výhodu v tom, že se pro zvětšení kufru sedačky "jen" složí do podlahy a není třeba je demontovat a vláčet se s nima do garáže nebo vymýšlet kam jinam je schovat. Neznám moc MPV, které to tak mají a pro mě je to opravdu skvělý (ale znám i takové, kterým právě tohle na téhle generaci Galaxy vadí a vyhovovalo jim to tak, jako v dobách SAG)

image.thumb.png.1d6be2937ecdc815d55b0f178bbd96d4.png

image.png.bdd0b7a467ae67e58354a2d4a9f745e5.png

A ještě čerstvé video jak vypadá Sharan v automatu a 2,0 benzinu s najetýma 200 000 km

Od cca 1:30:xx

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

No něco už s Ulysse odjeto mám,kupoval jsem ho s poctivými ověřenými km od rozvádějící se rodiny ,bylo asi 100 t.km v jejich vlastnictví jen cca 5000km. Já na něm mám teď 260000 a kdybych takové zvažoval kupovat,tak se všem těmhle velkým s takovým nájezdem vyhýbám obloukem.

Jináč u mě jednou přední ramena,tlumiče ,pera, uložení. Kotouče a desky mám teď na autě druhé. Výfuk původní. V 180000 praskla hlava,takže i s rozvody.

Odesláno
před 7 hodinami, gazda2 napsal:

Tak teraz mám 2006-ku, mohlo by byť o niečo novšie. Alebo aspoň približne rovnako. 🙂 A pokiaľ ide o cenu, tak desinu kvôli pár litrom navyše sa mi fakt nechce dávať.

Nový Sharan skôr nie - jednak tá cena a hlavne motory koncernu v poslednej dobe veľmi nejdú.

Jumpy a spol. sa mi páči, ale je to už fakt moc pre troch ľudí resp. ako daily pre jedného. A keďže aj manželka má krpca čisto len po meste tak tri autá na ten nájazd sú už fakt mimo. Ale keby, tak určite skôr Jazz/Corolla, Civic alebo Rio/Ceed a nie žabožrút. 😇

Motory VW nejdú znamená přesně co? 1,4TSI v Sharanu, Touranu apod. je o světelné roky jinde než PSA, který slušný benzín v podobných autech neměl nikdy a éru přímovstřikových turbobenzínů pos*al úplně. O automatu ani nemluvě, to je kombinace, v které bych Peugeot vynechal úplně. 

Expert, Jumpy apod. je primárně dodávka se všemi nectnostmi, to jako daily auto fakt nechceš. Měli jsme dlouhého Experta, super na dovču s koly, super na převoz velkých věcí, ale to je asi tak všechno. Jak udělal velkou radost při koupi, tak udělal stejně velkou radost i při prodeji :D

Odesláno
Před hodinou, oddie napsal:

Motory VW nejdú znamená přesně co?

Presne to, že posledných 15-20 rokov nevedia vyrobiť motor, ktorý by nemal nejaké problémy už v rodnom liste - rozvodové reťaze, mazanie, praskajúce hlavy atď. Niektoré verzie v niektorých modeloch a od istého ročníka sú vraj dobré, ale pátranie, ktoré to sú, fakt nemienim podstúpiť. Plus je to priamovstrek čo pri mojich jazdách znamená karbón.

Galaxy (S-Max) som viezol známemu z Nemecka a celú cestu som si tam nevedel nájsť miesto ako sa usadiť, aby mi to vyhovovalo a bolo pohodlné. Inak možno fajn, ale nejak nemám k Fordu dôveru.

Odesláno

Lenže tam ak je problém tak je väčšinou s nejakou motorizáciou a to a priori, nemá význam pátrať po nejakom ročníku. Alebo napr. po facelifte niečo zlepšili a hľadám kusy vyrobené od nejakého roku. U VAG je problém so všetkými, potom je nejaká verzia, ktorá sa dávala do Octavie a do Rapida nie a naopak a tá v Rapide bola iná a lepšia, aj to ale len od nejakého modelového roku. Potom zasa urobili nejakú zmenu a tá bola samozrejme k horšiemu. A aby to nebolo také jednoduché tak všetky verzie majú rovnaký výkon a nedajú sa tak ľahko odlíšiť, treba pátrať po konkrétnom kóde motora. Všetky diesle už 30 rokov označujú TDI a je jedno či je to rotačka, pumpáč alebo CR. A pri prechode z PD na CR stále rovnaký výkon a označenie, pritom motor úplne iný, bežný človek nemá šancu zistiť, že už je to niečo úplne iné od toho predchádzajúceho čo bolo napr. ako-tak fajn.

Napr. u Toyoty viem, že 2,2 D-CAT bola prúser tak ho škrtám a nepátram či náhodou v Avensise nebola nejaká iná verzia ako inde a či v nejakom roku nebol Mars v konjunkcii s Jupiterom a autá vyrobené vtedy problém nemali.

Odesláno

No asi jsi neřekl to zásadní na jak dlouho plánuješ(potřebuješ) mít velký auto. Já tedy velký auto potřebuju kvůli práci takže to že když jedu někam soukromě tak že vezu spoustu volnýho prostoru neřeším. Ale znám dost lidí který chtěli velký auto ale ve finále skončili u kombika protože si uvědomily že velký auto by potřebovaly na rok a půl dva a že než shánět teď velké byť dost ježděné a za ty třeba dva roky martirium s hledáním vozu podstupovat znova tak pořídili rovnou toho kombika protože ten je pro ně z dlouhodobýho pohledu efektivnější pořídili samozřejmě mladší a dražší auto aby vydrželo déle.  Protože na rovinu pořizovat auto které bude okolo 10 let věku a počítat s tím že ho chci provozovat dalších 10-15 roků je podle mě mimo. Ono uservisovat by nemusel být velký problém ale spíše se obávám jiné věci že jak se všude zelená a tlačí se silou elektro auta že může nastat že dojde k velkému tlaku na omlazení vozového parku a jak nejjednodušeji to udělat ? No prostě se přijme prováděcí vyhláška která stanoví xxxx kritéria při technické kontrole a bude to nastaveno tak že třeba 15 letý auto nebude mít šanci projít myslete si co chcete ale já se této věci reálně obávám a myslím že nejsem sám. Osobně to šacuju že že tak 7-10 roků a bude to tak fungovat. 

Odesláno

Toho sa obávam aj ja, aj keď si skôr myslím, že to pôjde cestou nejakej ročnej dane za CO² alebo emisnú normu. Tech. požiadavky nemôžu veľmi nastavovať retrospektívne.

A ako dlho ho plánujem mať? Súčasné auto mám 7 rokov, predchádzajúce 9, takže nestriedam autá každý rok-dva a keď mi auto vyhovuje tak tých 5-6 rokov bude určite minimum. A potrebovať veľké budem stále kvôli zdrav. stavu dcéry - kočiar (+občas k tomu aj inv. vozík).

Odesláno (upraveno)

Jak již bylo zmíněno, grand caravan/voyager/pacifica. Dodge má zpravidla lepší výbavu, u generací z roku 2000-2008 i lepší antikorozní ochranu, ale je dražší. 3.3 V6 je dobrý motor, ale osobně bych koukal po variantách s 3.6 pentastar, má lepší automatickou převodovku (6 stupňů), umí vypínat válce, takže se s tím dá jet i za 10l, rozumí si to s provozem na LPG, takže tuplem za hubičku. Pozor na pentastar z roku 2010-2012, odcházela levá hlava (dotčený byl hlavně jeep, ale i do dodge a chryslera se nějaký kusy dostaly) , jde to poznat podle zvuku (klepání). Byla na to 10 let garanční záruka, 95% aut už to má vyměněné za modifikovanou verzi. A propo, nevím jestli jsem to jen minul, ale rozpočet je +- jaký? 

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

Velky auto na casty kratky trasy a mesto bude vzdy problem. Jakykliv MPVcka vcetne americkych jsou delany na to, ze se s nima jezdi dlouhy trasy. Na kratkych to proste casem odvaris na tom, ze se motor ani prevodovka nikdy poradne ani neohrejou. A vzdycky to bude zrat jak prokopnuty.

Odesláno (upraveno)

před 43 minutami, Milan+ napsal:

Tak to se poohlidni po Dodge,nebo Chrysler. Přeci jen jsou to mladší vozy,tady borci to vozí každý měsíc přímo,u nás to tam před halou na parkovišti skládají.

http://www.offroad-auto-jase.cz/chrysler/pacifica/

Pěkné, pěkné. Len ak pozerám autá za 120-200k tak asi nebudem chcieť dať 700. Kvôli 7000 km ročne, veľkú časť z toho po meste.

Upraveno uživatelem gazda2

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...