Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Xenony

Recommended Posts

Odesláno

Čaute,

nemáte někdo zkušenosti s namontovánim xenonů do 406ky?

Slyšel sem že se to dá za 5000,- uskutečnit?

Víte někdo kde se to dá koupit?

Dík

Odesláno
Napsán autorem andy99

Čaute,

nemáte někdo zkušenosti s namontovánim xenonů do 406ky?

Slyšel sem že se to dá za 5000,- uskutečnit?

Víte někdo kde se to dá koupit?

Dík

Ahoj, mám je v autě ;) svítí to krásně a není moc velký problém to tam dát ;) akorát je problém ohledně krytek těch světel :( Koupit se to dá všude... pořád jsou nějaké inzeráty ;)

Odesláno

Jen tak pro zajímavost, jde to i do staršího modelu? Jestli je to blbá otázka, tak mi promiňte, nikdy jsem se po tom nepídil, takže o tom vim prd kam to jde a kam ne... :D:D:D:P

Odesláno
Napsán autorem lampa

muzeme mi nekdo vysvetlit, na jakem principu ty xenony pracuji ?

Je to stejný jako obyčejná žárovka, akorát je xenon naplněn plynem a musí mít větší napětí aby svítil ;) jinak někde jsem viděl přesnou definici, ale nevím kde :(

Odesláno
Napsán autorem Jirkap

Napsán autorem lampa

muzeme mi nekdo vysvetlit, na jakem principu ty xenony pracuji ?

Je to stejný jako obyčejná žárovka, akorát je xenon naplněn plynem a musí mít větší napětí aby svítil ;) jinak někde jsem viděl přesnou definici, ale nevím kde :(

neni to vubec jako obycejna zarovka,s tou to nema spolecneho zbla nic. Je to vybojka, takze tam neni zadne zhavene vlakno, ale jedna se o elektricky vyboj v plynu, kterym je vybojka naplnena ( pripodobnil bych to treba blesku ;) ). Na nastartovani vyboje je treba velmi vysoke napeti radove kV, proto jsou vybojky pripojeny k palubnimu napeti pres transformator a elektroniku, ktera je zapaluje.

Dodelat xenony do auta vseobecne, tak aby to bylo oficialni asi neni mozne v CR vubec. Relativne jednoduche to je u aut do kterych se montuji za priplatek seriove, pak se stavajici svetlomety nahradi originalnimi xenonovymi.

Do aut, ktere v serii xenony nemaji je to vetsi a dost nakladny problem.

Rozhodne bych rekl ze zastavba do auta v radu 5000 Kc je s prominutim pekna prasarna. Normalni svetlomety s klasickou fresnelovou cockou ( vsechny co nejsou cire ) nejsou na svetelny zdroj jako je vybojka staveny, cili svetlo je rozptylovano do nezadoucich smeru a muze tedy dochazet napr. i k oslnovani protijedoucich ridicu.

System xenonoveho osvetleni montovany od vyrobce je vymakane zarizeni s napr. senzory na napravach, podle kterych se napr. pri prejezdu nerovnosti nebo prejezdu horizontu svetla stale naklapeji tak aby nedochazelo k zbytecnemu oslnovani protijedoucich. Zadny system namontovany doma v garazi za par tisic tohle mit nebude.

Takze zaverem bych to asi shrnul, kdyz uz to delat, tak do auta kde to jde a poradne s patricnou investici, tak aby to technicky splnovalo vsechny bezpecnostni predpisy, pokud to chci narvat do auta, ktere k tomu nema predpoklady a chci do toho dat jen 5000, tak se na to vykaslat a koupit si za ty penize neco uzitecnejsiho.

[Editován dne 14/6/05 Ferry]

Odesláno

Souhlasim s Ferrym, na druhou stranu je tu dost firem, ktery se xenonama zabyvaji a za cenu kolem 10-15 tisic dokazou z necirych svetlometu udelat cire a vsechno seridit.

Ze nemas automaticky naklapeni ci ostrikovace svetlometu (coz je u xenonu povinny), to je uz holt risk. Ale kdyz porovnam riziko oslneni versus lidi jezdici bez KATu, s neonama, nebo 100% zatmavenejma sklama, prijde mi to celkem banalni. Nehlede k tomu, ze kazdy druhy facko v republice ma debilne serizeny svetla a kdyz potkate jakykoli nalozeny auto, prakticky zadny z nich nema skloneny svetlomety, protoze na to ridici pecou.

Cili ve finale bych rekl, ze bych se toho az tak nebal, problem muze nastat u technicky, prip. na hranicich. Kamos na 306 xenony ma a je happy .. :)

Odesláno

ano kdyz si to da udelat do firmy, tak mozna. ale jak jsi psal ty i ja tak investice rozhodne nebude tech 5000 ale minimalne trikrat tolik aby to k necemu vypadalo. Jen jsem chtel upozornit ze to rozhodne neni jen vyndat zarovku a strcit tam misto ni vybojku jak by nekoho mohlo mylne napadnout.

A jen tak pro zajimavost pro ty kdo by to nevedeli jeste doplnim, jak je udelany prepinani dalkove/ potkavaci, jsou dva systemy, bud je pevna vybojka, ktera sviti stale a funguje tedy jako potkavaci svetlo a jako dalkove svetlo tam tedy stejne musi byt jeste normalni zarovka ktera ma funkci dalkoveho svetla. Pak je system tzv bixenonu, kdy vybojka je pohybliva v horizontalnim smeru a posouvanim z ohniska paraboly se prepinaji dalkova a tlumena svetla

[Editován dne 14/6/05 Ferry]

Odesláno

Ale i za 5 tisic se da poridit slusna xenonifikace .. je to jen o penezich. Samozrejme pokud to bude delat nejakej surdic v garazi na kolene, asi to nebude mit takovej efekt jako u firmy, ktera se tim zabyva delsi dobu .. :).

Ad dalkovy - zrcatko u bixenonu je husty zarizeni ;), ale ja radsi kombinaci xenon/h7 v dalkovejch ;).

Odesláno

no ale ja nemluvim jen o nakupu samotnych vybojek, ale o cene kompletni montaze. Samozrejme kdyz si koupim od Marcose jak tu nabizel za 3600 vybojky a nacpu si je v garazi doma do svy 406ky a na vsechno ostani se vyprdnu, tak me to vyjde na tech 3600, ale kdyz to budu chtit udelat jak rikam aby to k necemu vypadalo a melo to nejaky technicky a bezpecnostni parametry tak to doma proste za 5000 nemuzu zvladnout

Odesláno

No zrovna Ty, Ferry, si myslim, ze bys to zvladnul ... :). Kazdopadne si nemyslim, ze za 5 tisic to musi byt nutne prasarna .. a vubec .. nehadej se, nebo jdes na pristi sraz pesky! :D :D :D

Odesláno
Napsán autorem DD

No zrovna Ty, Ferry, si myslim, ze bys to zvladnul ... :). Kazdopadne si nemyslim, ze za 5 tisic to musi byt nutne prasarna .. a vubec .. nehadej se, nebo jdes na pristi sraz pesky! :D :D :D

no jeslti bych to zvladnul to nevim, mozne to je to nemuzu poprit :D :D ale ja se soustredim na jine veci, svetla me zrovna uz 406ky netrapi ( zvlast co jsem namontoval ty origos pridavny dalkovy :D :D )

Odesláno

Ja bych to videl krapet jinak, co se tyce Tvych soustredovacich aktivit, ale dobra .. ;) ;)

Odesláno

Takze, uz se temi xenony nejakou dobu zabyvam, par montazi uz je udelano, vcetne dvojnasobne prestavby me 605. Nemyslim si, ze mam patent na rozum ani ze jsem nejchytrejsi, ale budu psat dle sve zkusenosti. Ta xenonifikace za \"3600Kc\" neni o nic mene kvalitni nez od firem, co se tim zabyvaji. Oni maji vyhodu v tom, ze maj xenonove vybojky primo s paticemi, ktere pasuji primo misto napr. H1, H3, H4, HB4 atd atd. Pokud ma clovek original xenony z nakeho auta, musi akorat poresit spravne usazeni a upevneni xen vybojky v patici po halogenove zarovce. Tot vse. Pak je treba jeste poresit spravne \"utopeni\" xen vybojky v reflektoru, at zustane +- zachovano puvodni svetelne ohnisko jako u puvodnich zarovek. To je hodne dulezite. Ale zase, u nekterych aut jsme toto na zkousku nedodrzeli a sviti to tak jak ma, neoslnuje to atd. Takze take zalezi auto od auta, resp. svetlo od svetla. Pokud se provadi slozitejsi instalace, to znamena vestavba bud samotnych cocek nebo bi-xenonovych cocek, je o starost min, protoze neni treba vychytavat ohnisko, to uz vyresil vyrobce usazenim xen vybojky v cocce. Takze jen cocku nabastlit do svetlometu a je to hotovo. A zadne oslnovani apod. se nekona. Take neni potreba cira optika, jak si mnozi mysli. Spousta starsich vozu maji original xenony a maji klasicke drazkovane sklo, takze.. Drazkovani na skle zarucuje spravny rozptyl, svetla s cirou optikou maji zase jinak koncipovane paraboly, takove kaskadovite. Pokud se davaji samotne xen vybojky, je v podstate jedno, zda cira optika ci ne. A take se da puvodni necire sklo vybrousit do cireho. Pokud se instaluji ty cocky ci bi-xenon cocky, je v kazdem pripade lepsi ta cira. Sam to tak mam a je to ok. A k tem ostrikovacum svetel a dynamicke regulaci... vozy s xenony do r.v. tusim 96-97 nemusi mit dynamickou regulaci svetel a take ostrikovace, takze... Nad ten r.v. uz ano. Takze to nemit neni az tak moc na skodu a neni to prasarna... :D Zapojeni elektroinstalace je pak uz to nejmensi. Jinak neni problem sehnat bud cockove, nebo primo bi-xenony, cena je v obou pripadech +- 4600Kc.

Odesláno

Já nevím jak to naklápění xenonu funguje u jinejch aut ale u BMW to terén nekopíruje tam to funguje tak že pří nastartování se světla seříděj podle zatížení ,a pak se už nehnou .a do pažouta jsem je nacpal 2500 Kč od bosch pakarna strašně velká ta patice na víbojce. kamarád sehnal japan. patice je malá prace tak 10 min.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...