Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravám,

dnes jsem přišel k autu a po zapnutí klíčku jsem jen slyšel nějaké cvakání z místa pod reostatem plynu v motoru. Taky blikaly kontrolky palubovky (téměř zhasínaly) a po pokusu nastartovat začala na startéru jen cvakat cívka a točit startér nezačal.

Když mě to začalo dělat minuly týden, tak jsem nechal zrepasovat starér a nabil baterku, protože jsem se domníval, že to zkratovala cívka na startéru a proto byla vybitá. Dobijení jsem nechal změřit a dobijí po nastartování 14,2-14,4V.

Myslíte, že by mohlo být po baterce? Dal jsem ji na nabiječku a zítra uvidím...

Mě jen zaráží to pozhasínání kontrolek při zapnutém klíčku a to cvakání jako když by chtělo přiskočit nějaké relé a nemohlo. Nevíte co je v prostoru pod tím reostatem plynu?

Odesláno

Baterka je stará 5let...

Ještě bych potřeboval vědět, kolik by měla mít voltů pod zátěží nebo pod kterou hodnotu by neměla klesnout?

[upravil dne 16/9/12 08:23 od Zbyňa1]

Odesláno

Uvidím zda nabití pomůže nebo budu muset hledat závadu jinde. Mě jen zarazilo, že jsem ještě včera ráno nastartoval, ujel asi 4km a odpoledne už ani ťuk. Taky to blikání a zhasínaní kontrolek?! To mě v tu chvíli napadlo, že je něco ve zkratu.

Odesláno

baterii jsem taky nabíjel,vydržela chvilku a když sem chtěl nastartovat ,nic:(

zkus s někým vyměnit baterku na zkoušku,nedávno asi před rokem když jsem koupil todle auto,taky mi to blblo,šel jsem koupit rovnou novou baterii,bylo to baterií:)

Odesláno

Tak jsem celé dopoledne zkoušel auto nastartovat a zbytečně...

Po nabití baterky jsem jí vložil do auta a po zapnutí klíčku se vše chovalo naprosto normálně, proběhlo krátké žhavení, slyšel jsem čerpadlo v nádrži a tak jsem se rozhodl zkusit nastartovat.

Po pootočení klíčku do polohy \"start\", opět pohasly kontrolky a jen bylo slyšet zaskočení pastorku. Poklepání na starter a pár dalších pokusů a opět vybitá baterka. Zkoušel jsem nastartovat přes kabely z jiného vozu a jen cvaká pastorek.

Hned jsem vymontoval startér a zítra ho opět zavezu do servisu. Na faktuře je psaná výměna cívky a zadního pouzdra, ale asi to bude v něčem jiném. Nevíte co by to mohlo být?

[upravil dne 16/9/12 12:33 od Zbyňa1]

Guest servisman
Odesláno

vyměň startér a bude klid,nebo jej nech zrepasovat. Zní to blbě kolega měl podobné příznaky, auto roztáhl šlapalo vpořádku ,ale přes startér nenatočil,ono vždy zkratoval baterii měl vnitřek startéru už nepotřebný ,taky startér měl původní -auto 15-17 let starý.

Odesláno
To jsem neměřil , ale na baterku z jiného auta to taky nenastartovalo, ani přes kabely. Jenom cvakala cívka a točit startér nezačal...

Jde o to, že jsi psal, že před týdnem jsi nechal zrepasovat startér a takže předpokládám, že ten kdo to dělal odvedl sou práci pořádně a startér je OK. Pokud ne pak doufám, že jsi mu to nedal dělat znovu ;)

To že ti auto nenastartovalo na kabely není až tak neobvyklý pokud by byla ta tvoje úplně mrtvá a ty kabely byly tenší tak to nebude stačit. Jestli jsi zkoušel jinou baterii přímo bez kabelů tak pak ano. Baterku nabij a nech jí odstát, nebo chvíli zatíženou. Měla by mít cca 12,5 pokud má pod 12 tak je s ní amen.

Samozřejmě můžeš mít se s tartérem pravdu, jde jen o to, že roměření je otázka chviličky a nic to nestojí. Na rozdíl od startéru.

Odesláno

No, teď baterku nabijím a potom jí vyzkouším znovu podle toho jak radíš.

Ten startér zítra vezu právě tam kde to dělali a jako reklamaci, jiný servis co repasuje okolí Šumperka neznám jak Bludov Agrega. Dělá mi to stejné co minuly týden, taky jsem věřil, že je opravený a v pořádku. Vyměnily cívku, zadní kryt a kontrolovali. To alespoň bylo na faktůře! Snad zjistí co mu je a dají ho dohromady.

Odesláno

Pokud je na rotoru mezizávitový zkrat tak se to v podstatě nedá změřit jinak než připojit se zátěží a měřit proud. Je to taky poznat na chování - chod je trhavý a má nižší otáčky. Mimo jiné se taky může dostávat do mrtvé polohy - což by mohl být tvůj příklad. Firmy, které repasují startéry a alternátory to kontrolují, pokud to děla někdo na stole tak max vymění cívku, ložiska nebo uhlíky. Což ale ve většině případů stačí...

Vyzkoušej to a uvidíme co dál.

Odesláno

Tak se opět hlásím, abych napsal, jak jsem dopadl s tím startérem...

...startér byl v pořádku chyba byla na mé straně a tak jsem ho namontoval zpět. Pak jsem udělal kontrolu a důkladné očištění veškerých spojů mezi baterkou a startérem, kostrou jak na karoserii, tak kostrou u starteru a hlavním přívodem k pojistkám v motoru. Nejvíce zaoxidovaný byl ten silný +ový vodič co jde od baterie přímo na cívku startéru. Vše jsem dobře dotahnul a po chvilce napětí jsem šel nastartovat. Nastartovalo okamžitě, až jsem se málem lekl. Zapnul jsem světla a změřil kolik voltů je při nastartování na kontaktech. Bylo tam 14,4V.

Ještě bych chtěl změřit jaký proud odebírá auto když je všechno vypnuté, nevíte někdo kolik by to asi mělo být mA ?

Odesláno

14,4 je zdravé napětí při volnoběhu - takže to bude dobíjet dobře, ideální je zkontrolovat jeslti při přidání plynu nepřesahuje cca 14,7. Změř si ještě tu baterku po delší odstávce se zapnutými světly - měl by mít cca 12,5.

Ty kontakty to je klasika, vyplatí se je čas od času zkontrolovat, očistit a namazat. Hlavně zemnící body bývají orezlé.

Auto by mělo mít v klidu max cca 20-35 mA - záleží na tom co tam je namontované ( alarm... )

Odesláno

Tak podávám informaci, jak jsem pokračoval v řešení problému mého autíčka.

Po úspěšném startu jsem se radoval jen dva dny. Ranní start rozhodl o koupení nové baterie jelikož ta stará baterka pravděpodobně nevydržela ten zkrat cívky na startéru a taky moje pokusy, prostě jsem opět ráno nenatočil...

Tak co se týče přípravy na zimu, baterii novou mám a tak doufám, že vydrží taky alespoň 5 zimních období jako ta co jsem právě z auta vyhodil.

Jinak ještě jednou děkuji všem za rady. :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...