Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rodičovský příspěvek - rada


Francouz_407

Recommended Posts

Zdravím, věřím že někteří s tímto mají zkušenost. Rád bych se s nimi poradil. Manželka je nyní na nemocenské, je před mateřskou a poté ji čeká rodičovský příspěvek. Miminko čekáme 20.11.2012 a mateřskou by měla dostávat 28 týdnů, měla by končit cca 6 měsíců po narození dítěte. Poté bude dostávat rodičovský příspěvek, který je nyní jako balík 220 000Kč. A teď řešíme jestli jej poté vzít na 2,3,4 roky. Na 2 roky to činí 12222Kč, 3roky 7300Kč, 4 roky 5200Kč. Pokud by chtěla být s dítětem doma do 5ti let a vzala by rodičovský příspěvek na 3 roky, znamenalo by to mít finance do 3,5roku dítěte (doba mateřské a rodičovské). A teď nám jde o to, jestli ten rok a půl musí sama platit sociální a zdravotní, tedy jestli by se nevyplatilo vzít rod.př. na 4 roky a pak jen platit ten půlrok.Máte s tím někdo zkušenost?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkušenost nemám, ale vezmu to teoreticky. Celkově dostaneš stejně (oněch 220 000 Kč) a záleží na prioritách. Pokud by byla doma i v době, kdy nemá nárok na příspěvek, bude si muset platit zdravotní pojištění, sociální se nemusí platit. Zdravotko je myslím cca 1000 Kč / měsíc. Pokud tedy plánujete, že bude doma déle, zvolil bych tu nejdelší variantu.:myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A nebudete třeba plánovat i druhý? Pak by byla ideální varianta 2 roky, mezitím otěhotnět a po porodu další dva a půl roku. První dítě už bude ve školce a druhý dáte po těch 2,5 roku taky (uvidíš, že budete ještě rádi, že si konečně budete moct odpočinout ;) ) a manželka může do práce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...