Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Koblih69:

těch 3,5l odpovídá. Kupoval jsem 5l kanystr a 1,5 mi zbyl na dolití. Jen mi to připadalo jako alchymie. Kamarád neustále vyndaval a otíral měrku takže jsem ani nepostřehl kolik tam nalil na začátku a kolik tam pak doléval.

Je to tak, že naliješ po spodní okraj měrky, počkáš a doliješ na střed mezi dolní a horní ryskou? Pak se zapne motor a případně doleješ?

Odesláno

Já naleju obvykle 0,5l pod předepsanou hodnotu aniž bych něco kontroloval. Pak chvíli počkám aby to steklo. Měl bych být lehce nad polovinou měrky. Pak to jdu projet a naplní se filtr... nechám to stát ( už dýl -třeba do 2. dne ) a pak doleju na horní hranu měrky. Obvykle bývá rozdíl mezi horním a spodním okrajem 1l takže většinou pak doleju cca 0,5-0,7l

Odesláno

No keď chcete ušetriť tak načo tam liať 3,5l keď stačia 3litre (predpísaných je ak sa nemýlim 3,2l) aby bola výška oleja v hornej polovici mierky, pritom u 1,6 benzín je spotreba oleja nulová, koľko tam nalejem toľko tam bude aj pri nasledujúcej výmene, zatiaľ som nepotreboval dolievať ani kvapku! Plniť po hornú rysku má zmysel ak medzi oboma výmenami (u mňa 20t km) je citeľný úbytok oleja.

Takto si ušetrím náklady minimálne za liter oleja a možno aj predĺžim dobu kedy bude treba pretesniť motor :)

Odesláno

S ubýváním oleje by u tohohle motoru být problém neměl. Nicméně doporučuju neuvažovat tak, že to olej nežere a tím míň udržovat olej na středu nebo dolní části rysky. To má několik důvodů - náklony auta, degradace olejové náplňě (ono je sakra rozdíl jeslti je tam o 1/4 víc oleje nebo ne ) a hlavně taky to, že když budete potřebovat jet třeba dálniční rychlostí delší trasu tak si to olej vezme chtě nechtě. Takže za mě je potřeba olej pravidelně kontrolovat a udržovat na horní hranici ( samozřejmě nikdy ne přes ! ) :papa

Odesláno

Vždy som sa držal zásady plniť pri výmene po hornú rysku a tak to bolo aj u tohto agregátu, no keď som zistil, že tento motor nič nespotrebuje tak mi prišlo nezmyselné načať ďalší liter kôli pár decom...samozrejme kto chce nech si doplní, no úroveň v hornej polovici nemôže byť žiadny problém samozrejme za predpokladu, že motor nemá veľkú spotrebu oleja a za predpokladu, že nezanedbáme pravidelnú kontrolu oleja mierkou. Úbytok oleja som nepozoroval ani po dlhšej jazde cca 2600km po dialnici, takže v pohode.

Poznámku som myslel ako reakciu na tých, ktorí sa predháňajú kto kde kúpil olej najlacnejšie, pritom ale kúpia zbytočne 4 či dokonca 5 litrové balenie...zvyšný olej sa sice dá použiť pri nasledovnej výmene ale predsa aj nepoužitý olej starne, určite je lepšie naliať tam čerstvý.

Len ešte dodám, že namiesto 30t km som skrátil interval výmeny na 20t km (30t km je barbarstvo, nech si tvrdí výrobca čo len chce!)

Odesláno

Stárnutí oleje má jiné důvody. Pokud ho uzavřeš v lahvi a postavíš do poličky klidně si ho tam můžeš sušit roky. To proč olej degraduje v motoru má jiné důvody ( přítomnost kyselin, vody při kondenzaci přehodem přes rosný bod... ). Nespotřebované oleje v uzavřeném balení uložené bez působení vyšších teplot a slunečního záření vydrží mnoho let, min. 5 let.

Větší objem samozřejmě také pomaleji degraduje, absorbuje víc kabronu, a degraduje pomaleji než menší objem.

Pokud někdo olej kontroluje a blíží se interval výměny za cca 1-2 tis km chápu, že nepůjde dolít hladinu naplno, ale u nově naplněné náplně je to vědomě dělat napováženou. A když se zamyslím, že to je kvůli ušetření cca 50,- za půl litru tak pro mě naprosto nepochopitelné :bojim. Můj motor nežere taky nic, ale v kapse mám vždy v zásobe 1l oleje, a měrka je po horní rysku. Ono se taky zodpovědně nic jiného doporučit ( bez znalosti konkrétního motoru a konkrétního chování majitele) nedá ;)

Odesláno
Třeba tam co jezdim já to dělaji ještě za míň, olej 600,- filtr 150,- práce 100,- za cca 20 min hotovo;)

hm v Bratislave pytaju len za pracu 30€... tak to si to vymenim sam.. hned ako bude navod. Dakujem :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...