Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Dorobenie DO k centrálu - HREJÚ SA KÁBLE


Perros19

Recommended Posts

Zdravím chlapi, rozhodol som sa dorobiť k svojmu centrálu ovládanie na diaľku. Kúpil som univerzálne ovládanie RC 202 4TK s tým, že ho dodatočne pripojím k RJ centrálu. A tu som narazil na problém:

Predchádzajúci majiteľ dorábal centrál, ale bez riadiacej jednotky. V predných dverách sú 5-drôtové motory a v zadných sú motory s dvoma vodičmi. Vodiče zo všetkých motorčekov sa zbiehajú v jednom zväzku omotanom izolačnou páskou. V manuály od diaľkového je okrem iného aj schéma zapojenia na centrálne zamykanie so spínačom v predných dverách automobilu, takže s tým by nemal byť problém.

Ale chcem sa opýtať (uistiť) či je takéto zapojenie centrálu ber RJ možné? Nie je to len tak podomácky spravené z toho čo garáž dala? Nikde na nete som totiž nenašiel centrál, ktorý by sa predával bez RJ. Nechcem pri zapájaní DO niečo pokaziť, preto sa pýtam.

Auto je v popise

ďakujem všetkým

A ešte odkazy:

Modul DO:

http://www.autoalarmy.sk/katalog/autodoplnky-potrebna-montaz/centralne-zamykania/rc-202-4tk.html

Manuál na zapojenie:

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=rc+202+4tk+manual&source=web&cd=1&ved=0CFQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.autoalarmy.sk%2Fget_file.php%3Fdid%3D293%26lang%3Dsk%26download%3D1&ei=pVbPT4DpJKqj4gTliK3MDA&usg=AFQjCNE0H9_Tzvky9lAv7L55xKqzeom97g&cad=rja

[Edited on 6/6/12 15:05 by Perros19]

[Edited on 21/7/12 14:42 by Perros19]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hm to je na pytel. Myslím, že jsem někde měl tu jednoduchou ŘJ na tyhle motory, ale fakt nevím jestli ji najdu.

Vďaka, ja som aj rozmýšľal, či by nebolo rozumné kúpiť nejakú univezrálnu RJ.

Našiel som túto, myslíš, že by bolo vhodná, resp. či má zmysel to riešiť alebo to radšej nechať tak, kým to funguje?

http://www.alarmshop.sk/nahradne-diely/51-rj-cz.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No škoda, že jsi už koupil to DO, některé jednotky umí ovládat přímo ty samotné motory a bylo by to hotové. Jinak ta ŘJ co jsi dával do dokazu nevím, potřeboval bych asi vidět návod.

Já bych asi koupil něco takového: http://aukro.cz/centralni-zamykani-manualni-g-t-o-i2395645846.html a motory co zbudou bych nechal do zásoby.

[upravil dne 6/6/12 21:23 od koblih69]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Zdraví, ako som už v prvom príspevku uviedol, kúpil som DO k existujúcemu centrálu. DO som zapojil podľa schémy č.3 (viď príloha), ale nepracuje správne, resp. vôbec. Mám niekoľko otázok, lebo som si nie istý, či som to všetko zapojil správne.

1) Ktoré kontakty na motorčekoch slúžia na zamykanie, resp. odomykanie?

Alebo inak, na ktoré kontakty na hlavnom motorčeku mám zapojiť káble z RJ od diaľkového (zamknúť, odomknúť). Teraz mám káble od diaľkového (zelený a modrý) napojené na rovnakých farbách aj na motorčeku, ale keď tak rozmýšľam, neslúžia tieto drôty iba na napájanie a impulz ide cez iné drôty, napr. hnedý a biely?

2) Červený drôt slúži na napájanie RJ diaľkového (centrál RJ nemá). Podľa schémy sa majú aj oranžový a ružový drôt napojiť na 12V. Ja som ale všetky tri drôty dal dokopy a pripojil ich spoločne na 12V. Môžem to tak spraviť?

Pri zapojení som totiž zistil, že všetky tieto tri drôty sa mi strašne prehrievajú, čo si myslím nie je dobré. Na skúšku som ich preto cvakal a zapojil postupne. Keď som k 12V (k červenému káblu) pripojil aj ružový (ten slúži na zamykanie), tak dvere sa pekne zamkli a nič sa nehrialo. Keď som ružový odpojil a namiesto neho som na 12V zapojil oranžový (ten slúži na odomykanie), tak sa nič nedialo a káble sa znova začali prehrievať, dokonca som spozoroval aj malý dym. Z toho som teda usúdil, že chyba bude niekde v oranžovom kábli. Asi niekde skratuje a tým pádom nemá dostatočné napätie na odtiahnutie motorčekov. Ale kde? Všetko som prezrel a premeral a nikde som nenašiel chybu. Drôty sú celé a neporušené.

Kde môže byť podľa vás chyba? Už som zúfalý, ak DO odpojím, tak kľúčikom ide krásne zamykať.

Rozmýšľam, žeby som predsa len kúpil za 20€ nový centrál aj s riadiacou jednotkou a napojil ju na moje motorčeky. Potom by bolo zapojenie jednoduché a nič by nehrozilo.

Ďakujem

post-29388-14109625788811_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten modul čo si kúpil dokáže suplovať riadiacu jednotku centrálneho. Robí to isté - dáva impulz na zmenu polarity (tým sa spúšťajú motorčeky) a zároveň jej vstupy môžu ísť cez prepínač predných motorčekov. (tým sa mení polarita na ovládanie motorčeka aby odomykal i zamykal) Zostane izachovaná funkcia ovládania kľúčom. ( kľúčom mechanicky prepneš polaritu)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten modul čo si kúpil dokáže suplovať riadiacu jednotku centrálneho. Robí to isté - dáva impulz na zmenu polarity (tým sa spúšťajú motorčeky) a zároveň jej vstupy môžu ísť cez prepínač predných motorčekov. (tým sa mení polarita na ovládanie motorčeka aby odomykal i zamykal) Zostane izachovaná funkcia ovládania kľúčom. ( kľúčom mechanicky prepneš polaritu)

Takže RJ na centrál teda nemusím kupovať? A čo to zapojenie RJ na motorčeky? Modrý na modrý a zelený na zelený?

V návode sa píše, že po zapojení RJ na napätie sa má centrál odomknúť. A to sa nestane v motorčekoch počuť niečo ťuknúť, ale ani sa nehnú. Ak odomknem dvere ručne, a potom ich diaľkový zamknem, tak to idú, ale opäť sa nedajú s DO odomknúť. Plus samozrejme to prehrievanie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapoj to podľa schémy na obr.3 v manuále a máš to jednoduché, lacné, funkčné a bezpečné.

Nebude fungovať ovládanie kľúčom, odomkne iba jedny dvere.

Práveže to mám presne zapojené podľa schémy č.3, ale nejde to. Červený, ružový a oranžový kábel sa strašne hrejú a bojím sa, že niečo odpálim. Nedajú sa ani udržať v ruke.

A ešte otázka:

Zelený a modrý drôt z DO mám zapojiť na zelený a modrý k motorčeku ako? Pod kobercom mám totiž zväzok káblov omotaný izolačnou páskou, kde sa spájajú káble zo všetkých motorčekov.

1) Káble z DO iba jednoducho pripojím ku káblom k motorčeku (teraz to mám takto) alebo

2) mám na riadiacom motorčeku odpojiť zelený a modrý kábel, ktoré vedú do \"centrálneho kĺbka\" a ku týmto káblom, ktoré trčia z motorčeka, pripojiť káble z DO?

Aj by som to vyskúšal, ale fakt sa bojím, že niečo vyhorí, tak sa radšej chcem vopred poradiť.

A ďakujem, že sa so mnou trápiš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi veľké SORRY všetkým, ktorých som potrápil.

Zobral som nôž a snažil sa rozmotať ten spomínaný zväzok, kde končia káble zo všetkých motorčekov. Na moje VEĽKÉ prekvapenie tam nekončil ani jeden. Tak sa začalo veľké hľadanie. Káble spod koberca v podlahe išli popri vodičových dverách popod volant a palubovku až ku spolujazdcovým dverám. Tých 5 káblov sa ale pod poistkovou skrinkou rozdelilo, čo som si predtým absolútne nevšimol, pretože bol tam kopec iných káblov a čuduj sa svete, za poistkami našrubovaná originál RJ od pôvodného centrálu. Skoro na *eblo, ale aspoň viem, prečo sa mi káble od DO hriali :) Zvolil som úplne zlé zapojenie DO. Zajtra si oddýchnem a pondelok to všetko zapojím tak ako mám.

Ešte raz prepáčte a ďakujem všetkým čo sa snažili pomôcť. Ale šak hlavne že sme zdraví :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...