Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

lípie sladká


chuck11

Recommended Posts

Něco o ni:Starodávná civilizace jihoamerických Aztéků je opředena různými mýty a tajemstvími. Mezi tato tajemství je možné zařadit moderní společností „znovu objevované“ léčivé byliny. Rostliny Lippia dulcis a Stevia rebaudiana do této skupiny určitě patří a je nasnadě označit je jako sladké tajemství, jelikož se obě vyznačují především svojí intenzivně sladkou chutí doprovázenou úplnou absencí cukru, což z nich tvoří ideální aspiranty na titul přírodní sladidlo.

Lippia dulcis (Lípie sladká), též známá jako aztécký cukr, obsahuje, a to především ve svých listech, sesquiterpenoid hernandulcin, který je až 1000× sladší, než běžný rafinovaný cukr. Rostlina byla objevena a popsána pro evropskou kulturu již v 17. století španělským lékařem Hernandézem pod originálním jménem Tzopelic Xlhuitl („sladká rostlina“), který popisuje používání Lípie proti kašli a ledvinovým kamenům. V 19. století byla oficiálně předepisována lékaři ve Spojených státech amerických jako lék na kašel, nachlazení, bronchitidu, astma a koliku a ve Střední Americe, Mexiku a na Kubě je takto aplikována dodnes. Nikdy v historii však nebyla významně používána jako sladidlo, což je zřejmě způsobeno silnou příchutí kafru, která potravinářské použití znemožnila. V současnosti se však podařilo vyšlechtit kultivar pod názvem Lippia dulcis Colada, u kterého byla tato negativní vlastnost zcela potlačena, a díky tomu se pro tuto bylinu otevřela nová budoucnost.

Stevia rebaudiana, nazývaná také stévie sladká nebo sladká tráva, nabývá své sladkosti díky dvěma glykosidům steviosidu a rebaudiosidu, které jsou 250 – 300× sladší, než sacharóza. Po staletí tuto rostlinu využívaly domorodé kmeny Jižní Ameriky, které ji pojmenovali ka\'a he\'ê, což stejně jako u Lippie znamená „sladká rostlina“. Stevie byla používána jak pro slazení nápojů, tak v medicíně pro léčení pálení žáhy. Současný medicínský výzkum ukázal, že užívání Stevie může mít pozitivní vliv při léčení obezity, hypertenze a dokonce i cukrovky (některé studie uvádějí zvýšení citlivosti buněk na inzulin a jeho zvýšenou produkci při užívání Stevie). Když se v 70. letech 20. století ukázalo, že náhradní sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin mohou mít karcinogenní účinky, zaměřili se japonské společnosti na výzkum možnosti použití Stevie jako náhradního sladidla pro nápoje. V Japonsku v současnosti tvoří extrakty ze Stevie více než 40% trhu s náhradními sladidly. Ačkoliv se Stevie ve světě (Východní Asie, Jižní Amerika, Izrael) používá více než třicet let bez prokázání negativních vlastností, v EU jako potravinový doplněk povolena není. Od roku 2008 je v Austrálii a nyní i v USA, po dřívějším negativním postoji, povolen alespoň rebaudiosid.

Zdá se tedy, že pro léčbu obezity či cukrovky by mohly být tyto dvě rostliny mnohem cennější, než všechny ztracené poklady dávných civilizací. Otevírají totiž lidem nové možnosti při řešení svých zdravotních problémů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...