Czedisonek Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 Po dnešní noci, asi nejmrazivější z letošní zimy, jsem to nablafnul pomocí kabelů Filson 200A, kupovaných kdysi kdesi, z fabky HTP Evas stál 14 dní, tak to dalo trošku přemlouvání, ale nakonec dostal rozum. Citovat
Guest Scratch Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 takze jsem ted jezdil po praze, cca 3 km cesty, se psem na veterinu, k rodicum, domu apod. a furt to chyta v pohode. Je to v baterce Pravdou je, ze mam silnejsi, nez se davaji do 406 Citovat
radim.1008 Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 Taky mám dělaný, strýc elektrikář, říkal něco o silikonovým kabelu, je pěkně měkký, průřez 16mm, dýlka 3m a 60tky kleště, takže budou pěkně držet. Kabel zdarma a 260,- za kleště. Citovat
serzo33 Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 Ja som kupil v LIDL kable,rozbalil este v obchode,kukam,pekne hrubé jadro25mm2,zatial som startoval cca 1Okrat behom minuleho tyzdna,vzdy uspesne.Vcera som studoval manual od kablov, jadro je sice 25mm2 ale hlinik ktory je pomedeny:D. Citovat
Edison Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 Tak si to hoďtě do kalkulačky. Měrný odpor (tabulky - hledat to se mi fakt nechce), délka někde kolem 4-5m, proud kolem 200A, a teď si spočítejte úbytky na různých průřezech. Třeba porovníní 2,5; 16; 35 mm^2. úbytek by neměl být větší než tak 1V, aby to fakt fungovalo. A nezapomenout, že vodič se procházejícím proudem zahřívá, zvyšuje svůj odpor a tím na něm roste i úbytek napětí. Zobecnit by se to dalo asi takhle: Jaký je průřez kabelu od baterky ke starteru? Délka startovacích bude tak 6x(?) větší. Z toho si snad každý dovede odvodit, jaký by startovací měly mít průřez (teoreticky). Pak zbývá si jen ujasnit, jaký je ještě pohybově (mechanicky) použitelný. Silikon je sice měkoučký, je ale velmi náchylný na poškození. Není potřeba nějak silná VN izolace, takže bych použil nějaký ten lepší \"igeliťák\". Osobně někde nad 25 mm^2. Nalisovat odpovídající oka a řádně přišroubovat k dobrým kleštím s dostatečným stiskem (pružinou). Citovat
h4wk3y Odesláno 12. únor 2012 Odesláno 12. únor 2012 tak ja mam nejaky kabely z Tesca, par let lezely.. Tuhle jsem potreboval nakopnout Fabku 1.4MPi a po pripojeni pres kabely se nerozsvitily ani kontrolky na palubce ... Nekde bude chyba ... Citovat
romik1 Odesláno 13. únor 2012 Odesláno 13. únor 2012 kupil som si v AK tie 500amp. a v pohode som nimi Boxera nastartoval. zaujimave je ze tam mam baterku 92Ah a startovaci prud je len 450... do 406-tky som si kupil nejaku s vacsim startovacim napatim a je to OK. iba raz mi skoro nechtilo... ale bolo -18... Citovat
enikybeniky Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Trošku oživím toto téma. Na Nový rok jedeme na 4 dny na hory a nerad bych nechal něco náhodě. Proto bych ještě rád přikoupil startovací kabely (vyrábět je fakt nebudu ). Které z této nabídky AK byste vybrali, řekněme kolem 500,- Kč? Nevím, jestli koukat spíše na tloušťku drátu nebo Amp či oboje.... Auto je 406 1.8 16V, nabíkda je tady: Díky za rady [upravil dne 9/12/12 21:29 od enikybeniky] Citovat
koblih69 Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Samozřejmě na průřez - ono když se pak podíváš, že jedny mají prý 500A a přitom průřez 14mm2 a ty druhé 360 a průřez 25mm2 tak sám užnáš že není něco v pořádku ... vzal bych ty předposlední. Citovat
Edison Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Hlavně změň obchod. Udávat průměr vodičů v kvadrátu je fakt úchylárna. pak bych se zarazil u toho, že na 250 A píšou 25mm^2 a na 500A 14mm^2 (což je mimochodem nesmyslný průřez). Prodejce, který nabízí bludy je fakt pochybný. Dělá to na mě dojem, že si pletou pojmy s dojmy, konkrétně průřez vodiče a vnější průměr. Citovat
koblih69 Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 jojo, asi každej zadával jinej nekňuba ale on je někdy problém v překladu těch pojmů. Číňan to na štítek špatně přeloží a voni to pak tupě opíšou... [upravil dne 9/12/12 21:45 od koblih69] Citovat
Edison Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Koblihu... nechci toooo... ale ve mě nevzbuzuje důvěru vůbec nic z toho co tam je.. Kdo ví, kde si ty parametry vycucali... Nakonec nejefektivnější je si je udělat, bo budu vědět, z čeho jsem to zrobil... :-) Zase já bych když už, tak ty 500A. Budou mít zřejmě nevětší průřez.. a udaný je vnější průměr. [upravil dne 9.12.2012 21:47 od Edison] Citovat
koblih69 Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Jo rozumím, hele zbude mi tu cca 10 metrů Nycwy 3x70/50 s tím už by se daly udělat pořádný kabely ne? [upravil dne 9/12/12 21:47 od koblih69] Citovat
enikybeniky Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Chtěl jsem se podívat do shopu u godzily, ale nějak je nevede. Citovat
Edison Odesláno 9. prosinec 2012 Odesláno 9. prosinec 2012 Jo rozumím, hele zbude mi to cca 10 metrů Nycwy 3x70/50 s tím už by se daly udělat pořádný kabely ne? Si udělám něco ze 120... :-D Kurnik.. by bylo zajímavý spočítat oubytky... ;-) Citovat
lape Odesláno 10. prosinec 2012 Odesláno 10. prosinec 2012 Taky jsem byl vlastníkem kabelů z nějakého hyper,super obchodu.Jednou v zimě po noční směně potřeboval kolega nastartovat Picasso,tak jsem suverénně vytáhl kabely a se slovy :\"To v pohodě nahodíme\" jsem je zapojil.No dopadlo to tak,že se mu nerozsvítily ani kontrolky. Tak jsem zašel za klukama na elektroúdržbu a když kabel rozřízli,tak se začali hrozně smát,když mě pak ten kabel ukázali,tak jsem se jim ani nedivil.Vypadal jako na fotce od kobliha na první stránce tohoto tématu.Takže kabely se hned vyhodily,nechal jsem si jen kleště a kluci mě tam hned dali pořádné kabely.Nevím teda co je to za průřez,nejsem elektrikář,ale jsou to lana jako prase.S tím už jsme pak Picasso samozřejmě nahodily hned.Ale je zajímavé,že pár let před tím,jsem s tím startoval felicii a šlot,i když je pravda,že se to taky točilo dost neochotně ten motor,ale nakonec to chytlo.Od té doby pokud někdo z rodiny,nebo známý chtěl kupovat kabely,tak jsem mu radši doporučil koupit jen kleště a pak mu v práci nechám zalisovat pořádné kabely. Citovat
koblih69 Odesláno 10. prosinec 2012 Odesláno 10. prosinec 2012 Jojo viz obrázek, který jsme dával na 1. stranu vlákna. Citovat
vix Odesláno 12. prosinec 2012 Odesláno 12. prosinec 2012 Já nefím, mňě kabeli funkujou - dokonce i u jinejch Citovat
Guest StibTo Odesláno 10. srpen 2014 Odesláno 10. srpen 2014 průřez drátu co největší, zkontroluj i uchycení vodiče v kleštích a kvalitu samotných kleští měl jsem nějaký levný z tesca (průřez drátu menší než malíček) a diesel 2,1TD jsem s tím nenatočil. se silnými úplně v pohodě, ale zase nejsou skladné Průřez drátu menší než malíček? To by byly sakra dobrý kabely... ale ty asi myslíš celý kabel - tedy licna i izolace... na to nemá smysl brát vůbec ohled protože mají všechny skoro stejnou tloušťku. Je potřeba se kouknout co s toho realně leze. Ona ta izolace někdy dělá 90% průřezu Jinak jak bylo řečeno - ideální je koupit kabel a udělat si je. Průřez není problém spočítat podle délky a potřebného startovacího proudu. Minimální průřez bych viděl 16 mm² ale spíš 20 a více... PS: píšu o Dieselu, na Benzín stačí 10 mm² Já mám tyhle a vcelku stačí http://www.conrad.cz/startovaci-kabel-16-mm.k842370#ref=seznam-zbozi&utm_source=seznam-zbozi&utm_medium=agregator&utm_campaign=2012 [upravil dne 1/2/12 19:27 od koblih69] jsem si na Tebe dnes vzpomněl .. zas jsem vyšťavil baterku - budu muset opravdu koupit novou tahle <> vydrží - no a mýma kabelama jsme to vůbec nenahodili .... tak jsme je pak doma rozřízl ... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.