Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Autobaterie


MPavel

Recommended Posts

Ahoj lidičky.

Mam dotaz ohledně změření kapacity autobaterie.

V prosinci 2010 jsem kupoval novou autobaterii Varta 61Ah. Do konce června fungovala bez problému, ale pak jsem jel na týden na dovolenou a auto celý týden stálo. Po příjezdu z dovolené jsem chtěl nastartovat a baterka si ani neškrtla.

Vzhledem k tomu, že můj táta studoval elektrotechniku a je v tom dost zkušený, dal jsem mu jí na změření. Změřil, že kapacita baterie není 61Ah ale něco kolem 25Ah! :o Metodu jakou to měřil podrobně neznám. Co jen vím, tak ji nabyl a nechal ji přes nějaký přístroj vybít, ale zároveň ji nepustil pod kritickou hodnotu napětí, aby jsme ji nezničili. Dle doby vybití spočítal jakou má kapacitu.

Takže jsem vzal baterii a reklamoval ji. Obchodník si baterii převzal a udělal svůj test. Po asi čtyřech dnech mi posílá do mailu informaci, že reklamace není uznána, že baterie má kapacitu 95% a že je kompletně v pořádku.

Baterii jsem si tedy zpět převzal a dal ji tátovi opět na změření a opět zjistil, že kapacita je stále malá cca 35Ah. Sice o něco lepší než minule, ale pořád malá.

Teď co s tím? Máte někdo zkušenosti, co s tím dělat? Rád bych, aby baterii změřila ještě nějaká jiná firma, ale nevím jaká. Věděl byste někdo o někom z Prahy?

Pokud se znovu zjistí, že kapacita baterie je nízká, jak bych měl správně dál postupovat? Jestli se to totiž skutečně znovu potvrdí tak mě prodejce tahá za nos a předkládá mi výsledky úplně jiné baterie a reklamaci se tím pádem vyhýbá.

Děkuji všem za rady, porady.

Pavel

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nech to nekde zmerit (bohuzel v prahu tolik neznam) a pokud dojdou k podobnemu vysledku jako otec, tak udelat znalecky posudek, ktery pak 100% vyjde kladne pro tebe a vyrukovat na tu firmu ;) musi ti zaplatit posudek a jeste uznat reklamaci ;) myslim ze se radi vyrovnaji mimosoudne ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Znalecký posudek? Akorát, že za kulatý razítko ( aby to mělo nějakou platnost ) dáš přibližně stejně jako za novou baterii a strávíš tím času za několik bateriíí ... Je sice pravdou, že ti při reklamaci musí uhradit náklady nezbytně nutné pro její uplatnění, ale v praxi bych chtěl vidět někoho kdo by to bez soudu udělal... ale jinak co se týče reklamací jsem taky mezek a dotahuju to do konce.

Docela by mě zajímaly hodnoty které táta naměřil, pak by se daly dělat nějaké závěry. Není náhodou v tom autě něco co má velký klidový odběr? Třeba neorigo rádio nebo jiná dodělávka. Všehcno vypni a změř klidový odběr auta, měl by být do nějkaých 25 mA.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemám zkušenosti kolik stojí znalecký posudek, ale pokud by stál jako nová baterie což by bylo cca 1.700,- to se na to pak můžu vykašlat. :/

Nechám ale baterii určitě změřit nějakou jinou firmou, abych měl informace z více zdrojů, abych přesněji věděl na čem jsem.

Auto je prohlídnuté. Nabýjení je v pořádku a klidový odběr je nějakých 30mA. Je tam alarm, ale ten je také v pořádku a rádio je také OK. Všechno je to proměřené jak v klidovém stavu tak při nastartovaném motoru, kdy alternátor bez problému baterku dobyje.

Jak píši. Vím jen, že táta naměřil kapacitu cca 25 Ah. Několikrát test opakoval a vždy se to pohybovalo kolem těchto hodnot a poté co jsem baterii převzal z reklamace, měla baterka cca 35 Ah. Otec říkal, že zřejmě mají impulsní nabíječku, která může tu baterku vzpamatovat a vrátit ji kapacitu na vyšší hodnoty. Ale tomu už nerozumím. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...