Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak se bránit pokud vám nedá zaměstnavatel odstupné?


Lukáš406

Recommended Posts

Návštěvník

Skončení jako že přestal podnikat, nebo je firma v konkurzu?

Pokud je firma v konkurzu, tak se stáváš jejím věřitelem a máš smůlu. Dokud neuvolní peníza na mzdy správce konkurzní podstaty.

Pokud skončil jako že přestal podnikat, máš nárok na odstupné, ale pokud ti ho nedá dobrovolně, musíš podstoupit pohledávku k soudu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono je to těžké. Pokud zaměstnavatel končí z důvodu ukončení činnosti, pak asi nebude Tvé odstupné jeho jediným dluhem. V takovém případě pak nastupují soudy a dle platných zákonů se nejprve odškodní stát (dluh na daních, sociálce, zdravotním pojištění apod.) a až následně se o zbytek majetku firmy v likvidaci dělí ostatní věřitelé (většinou se částka, která vznikne likvidací firmy rozdělí ve stejném poměru jako jejich pohledávka u dlužníka). Tzn. že pokud Tobě dluží firma třeba 50 000,- jako odstupné ve výši tří platů a u dodavatele výrobního materiálu má dluh přesahující milion, tak v případě vyrovnání po soudu stejně dostaneš velký kulový. Na Tvém místě bych zkusil nějakou mimosoudní dohodu (třeba půlku pohledávky, ale cash), jinak moc šancí nevidím.

P.S.

Většinou firma nejde \"do kopru\" z hodiny na hodinu, ale je to dlouhodobější záležitost. V pozici zaměstnance se v takovém případě nevyplatí čekat až do krachu, ale je třeba hledat jinou práci a v případě jakékoli slušné nabídky neváhat a jít - boj o odstupné (byť je zákonný) osobně vidím velice skepticky.

[upravil dne 20/8/2011 od Medvěd]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak to napsat jednodušu. Firma byla několik let v konkurzu až se nakonec prodala, ovšem nový majitel nemá v plánhu dále provozovat. Navíc to dopadlo tak tak že celkem tam jsou asi 3 vlastníci. Jeden má ochrané známky na výrobu, další má budovy a pozemky a třetí má výrobní zařízení. Jedná se bývalou Chemopharmu. Ale na výpovědi je jasně napsáno, že do 15.7 s poslední výplatou, dorazí i odstupné. Ovšem výplata dorazila a odstupné ne. Nejvíc mně vadí, že pracák pro tebe nic neudělá, páč mám napsáno, že mám nárok na 3 měsíce odstupného. Už člověk pomalu vidí jak se z lidí stavají bezdomovci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pracak samozrejme nie je urad ktory ti ma pomahat v tomto smere.

ak to mas pisomne ze mas narok na odstupne tak ti ho vyplatit musia, pokial z predaja fabriky jednoznacne maju peniaze.avsak ked su v konkurze nadalej tak si musis pockat kym sa vyplatia socialku,danak...teda najprv statne dlhy a co ostane potom sa prerozdeluje.je tu ale vela moznosti co sa mohlo udiat.pokial tam nezavolas nebudes vediet nic.idealne si je kazdy hovor nahravat

[upravil dne 20.8.11 od jozefsv]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je firma v úpadku je potřeba nějakým způsobem dát dohromady podklady, tey výši dluhu, rozhodnutí soudu o zahájení konkursu ( nebo likvidaci ) s tím pak dojdi na pracák, pozor je tam nějaká promlčecí lhůta. Pracák vyplatí peníze za zaměstnavatele, pokud si nejsi jistý co všechno potřebuješ zajdi si na pracák a poraď se s právníkem jsou tam bezplatně k dispozici. Něco najdeš třeba zde: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_prava/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník
... Nejvíc mně vadí, že pracák pro tebe nic neudělá, páč mám napsáno, že mám nárok na 3 měsíce odstupného. Už člověk pomalu vidí jak se z lidí stavají bezdomovci.

Proč by stát měl platit něco za soukromou firmu? Možná by šlo se nějakým způsobem vzdát odstupnýho a jít na pracák, ale to je otázka na právníka zda to lze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

No jak myslíš koblih69, já jsem si tím prošel a nebýt toho že krachla fabrika a na dlažbě bylo 1200 lidí a nezasadili se za to odbory tak jsem dostal kulový. Ikdyž jsem všechny podklady dodal.

TADY jsem chtěl spíš naznačit že ta doba kdy se bralo několikaměsíční odstupné a zárověň s tím podpora je pryč a je to dobře.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím z jaké doby máš zkušenost ty já ji mám z 16.5.2011...

Ale abych jenom nežvanil tak konkrétní věci:

Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení tzv insolvenční zákon.....

....Zaměstnanec může uplatnit mzdové nároky nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů následujících po dni, kdy úřad práce zveřejnil informace podle výše uvedeného odstavce 4 na úřední desce, jsou-li splněny další podmínky stanovené tímto zákonem. Jestliže v této lhůtě soud rozhodl o insolvenčním návrhu jinak než vydáním rozhodnutí o úpadku, lze mzdové nároky uplatnit nejpozději v den právní moci soudního rozhodnutí. Nárok na uspokojení mzdových nároků zaniká, není-li uplatněn ve lhůtách uvedených ve větě první a druhé. Právo zaměstnance na uplatnění těchto mzdových nároků u soudu tím však není dotčeno.

Zdůrazňuji, že odstupné ( pokud je na ně nárok ) je součástí mzdy.

Formulář ke stažení zde:

http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_zadost.pdf'>http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_zadost.pdf

detaily možno nastudovat zde: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence

Podmínkou je aby byl zaměstnavatel v insolvenci, návrh samozřejmě může podat každý věřitel, nebo skupina věřitelů.... ÚP musí být vyrozumněn a pak už to jde poměrně dobře.

Ještě poznámka k tomu kdybys chtěl do insolvence poslat zaměstnavatele sám. Insolvencí se obecně myslím, že firma není schopna hradit závazky více jak 30 dnů po splatnosti. Myšleno opakovaně a podstatnou část. ( v mém případě šlo řádově o několik mil. kč více než rok ) . Pokud ale soud insolvenci odmítně, může tě firma žalovat o poškození pověsti.

[upravil dne 21/8/11 od koblih69]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No je tu jeden problém, pokud je to standardní komerční právník tak jsou 2 možnosti jak ho zaplatit - zaplatíte ho vy a nebo to půjde k soudu a to tomu kdo zaplatí soudní výlohy rozhodne soud. Nicméně v tomhle sporu bych o soudu vůbec neuvažoval, Vy totiž nepotřebujete právníka pro vymáhání peněz. Vy potřebujete max. sestavit správně návrh na insolvenci a vyinkasovat peníze od Ú.P. Další vymáhání už řeší stát. Na tom mějte pozornost, protože v zájmu toho právníka je spor naopak natáhnout a ideálně dostat i k soudu, takže se dobře dohodnětě na rozsahu jeho pomoci. Podepsané plné moci s formulacemi \"zplnomocňuji ke všem právním úkonům spojeným s vymáháním pohledávky... \" jsou hodně riskantní.

Samozřejmě věřím, že tohle máte pod kontrolou, ale raději přesto ze zkušenosti upozorňuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...