Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

nekteri tady vedi,ze jsem resil docela vysokou spotrebu na svem aute. dnes na emisich jsem to zjistil, katalyzator je v haji, hodnota emisi (ted nevim presne co to bylo) byla 1,5 a ma byt max 0,5. takze mi bylo poradeno at ho vymlatim a nebo dam novej. samo na nej nemam. takze otazka zni. muze to byt opravdu pricina zvysene spotreby a pak koupit jetej origo, uni a nebo vymlatit?

Odesláno

Když máš nefunkční kat, nebo ho nemáš vůbec, tak je spotřeba pokaždé o něco větší, tak o 10-15%, ale zase je to vyvážené o něco vyšším výkonem.

Odesláno
Když máš nefunkční kat, nebo ho nemáš vůbec, tak je spotřeba pokaždé o něco větší, tak o 10-15%, ale zase je to vyvážené o něco vyšším výkonem.

Tak s tímto jsi mě nahlodal,ale myslím,že zatím budu jezdit dál bez něho.

Odesláno

hodnota 0.5 se bude vztahovat na obsah oxidu uhelnateho - tedy CO, to ze je vysoka hodnota CO znaci prilis bohatou smes.

s katalyzatorem to zas tolik mit spolecneho mit nebude, neb lambda sonda, ktera ridi bohatost smesi je jeste pred katem, ucpany kat by naopak mel zpusobovat ochuzovani smesi, protoze bude klast vetsi odpor spalinam a ty se budou hromadit pred katem, lambda sonda by pak tedy mela dat povel ECU k ochuzeni smesi.

Takze bych zkontroloval lamda sondu, pak taky pripadne cidlo teploty chladici kapaliny pro ECU (zelene), eventuelne MAP senzor v sani, pripadne netesnosti v sani, zkusil bych dat nove svicky, takove, jake tam v originalu patri a pak by se videlo.

Myslim, ze u 1.4 motoru koncepce TU jeste nejsou hydrostely, takze by to taky chtelo zkontrolovat spravne nastaveni vuli ventilu ( to asi jako prvni z tech veci), ty totiz emise ovlivnuji vyrazne, stejne tak vykon motoru a potazmo spotrebu.

Kat bych resil asi az nakonec, rozhodne neni dobre vymlatit ho a jezdit s jeho prazdnym obalem, kdyz uz kat ven, musi misto nej jit rezonator, aby byly zachovany tlakove pomery ve vyfuku, jinak to rve, vetsinou i hur jede a nekdy i vic zere.

Alternativa je dat tam univerzalni kat, na takovejhle maloobjem sezenes uni kat do 1500Kc a privareni mezi puvodni trubky taky nebude tak drahy, mozna to vyjde levneji, jak ten rezonator

Odesláno

Tak s tímto jsi mě nahlodal,ale myslím,že zatím budu jezdit dál bez něho.

Na víkendovém autě taky nemám kat a nastálo ho tam dávat nebudu, dávám ho na auto jenom před STK.

Jinak když jsem kat vydělal, tak jsem vzal nerezovou trubku a navařil 2 příruby, žádný rezonátor ani nic jiného jsem tam nedával, auto je o něco hlasitější, ale v žádném případě nejede hůř, spíš naopak a spotřeba vzrostla z původních 10l/100km na asi 11l/100km podle stylu jízdy.

Odesláno

V případě rušení katu místo něj určitě dávat aspon rezonátor, spotřeba pak lehce vzroste ale jelikož pak auto jede lépe není tolik třeba tolik šlapat na plyn tak je teoreticky nižší ale pokud budete jezdit stylem brzda plyn a držet pořád plnej tak je pak spotřeba razantně vyšší ale při vyšším výkonu! ;)

Odesláno

to ferry: prave ze zase on to zduvodnoval tim,ze kdyz je kat ucpanej, tak pri vyplachovani se vraci do pistovy komory vice plynu nez by melo,tudiz zase vic plynu jde ven a lambda to posoudi jako chudou smes,tak prida benzin. ted otazka ze tohle i tvoje vysvetleni zneji logicky. kazdpoadne svicky,kabely a veskery filtry i oleje jsou ted meneny. jinak ty cidla vymenit muzu, mam je az na ten mam senzor,na tom novym motoru uz nebyl nebo mel jinej konektor,ted si nejsem jistej. o vykon mi ani tak nejde. jde mi o spotrebu. jinak co se tyce ventilu, je mozny aby se po nejakych dvou letech rozhodili? to sem nechal delal tesneni pod hlavou a ventili byli serizene. auto tenkrat melo o litra spotrebu mensi. jeste teda zkontroluju ty netesnosti v sani? tim myslis vse co je za klapkou nebo i s airboxem? a jeste otazecka? to cidlo na chladici kapalinu,jak by mohlo mit vliv na spotrebu?

Odesláno

lambda sonda nevyhodnocuje množstvo plynu čo ide z vylcov alebo množstvo O2 kolko je v tých plynov. to len tak pre info.

No a to čidlo teploty chladiacej kapaliny ma asi vpliv na to, že si može ECU myslieť, že máš stale studeny motor takže ideš na sitič celu dobur a z toho máš aj vyžšiu spotrebu aj vyrazne vyžšie emysie lebo máš stále bohatu zmes :)

Odesláno

jenze kdybch jel na sitic,tak to poznam na otackach ne,ale ty mam normalni a sytic funguje jak ma, nastartuju a otacky padaj pres tri hodnoty,kde se vzdy mirne zastavi na svych 800. jinak jasne, myslel jsem taky kyslik v plynech, to jsem spatne napsal..

Odesláno

tak jsem tady precetl nektere clanky a jsem z toho nejak spatnej. to jeste abych k ty spotrebe resil dal vic veci? kdyz mi na emisich technik rekl,ze lambdou emisou nebudou,ze je v pohode,ze ma dobry hodnoty,tak tim ze ma dobry hodnoty,znamena to,ze musi dobre fachat nebo i pres to muze blbnout?

Odesláno

no mě to asi čeká taky, mám ho kuchlej, zvuk je strašnej, prý s trubkou by to bylo ještě horší, pořád se mi rozsvicuje diagnostika

• O 2 týdny později...
Odesláno

tak jen pro vysledek, katik vymenen, podniknuta cesta na slovesnko a na 60 litru benzinu najeto 1100 kilometru, coz je parada.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...