Jump to content
  • Aktuální cíle darů

cinske kung-pao a dalsi cinske recepty


oni

Recommended Posts

Když chceš mít originál, musíš to vařit z originálu. Jinými slovy: úspěch tkví v surovinách. Když do toho budeš cpát třeba český papriky, vždycky to bude česká čína.

No a pak je taky otázka, jestli ten číňan, u kterého to jíš, není vietnamec. :)

Tak si na netu vyber podle obrázků, protože každej, kdo ti sem dá recept, bude mít trochu jiný složení, než to, co jíš u toho \"číňana\".

Link to comment
Share on other sites

Bratr to zkoušel, ale on do všeho nacpe akorát hromadu pálivýho koření :D tak sem to od něj jednou ochutnala pochválila ze slušnosti, a od té doby vždy odmítám :D

Zkoušel ses zeptat v té restauraci? u nás když chodíme často, tak sou celkem i ochotní nám říct, z čeho co dělaj, když se zeptáme a není to nějaká specialita šéfkuchaře.

Link to comment
Share on other sites

no ono ja si nemyslim ze to je v surovinach ale spis v tom jak oni to pripravujou. zpusobem jak oni to pripravujou. uz jsem prisel na to, ze uspech ktvi i v jejich panvi,tu uz doma mam, maso delaj hodne zprudka a v hodne velky vrstve oleje, dalo by se rict,ze to v ty panvi fritujou, tohle uz s chuti masa udela hodne,ale tady jsem skoncil. jinak cinan nebo vietnamec, vietnamci sou spise na zavitky a nudle:D:D. obrazky na netu jsou vice mene ilustrasny,podle nich to taky nejde. a zeptat se? no nenarazil jsem jeste aspon na obsluhu,ktrea by dobre rozumnela cesky,natoz kuchar.

Link to comment
Share on other sites

Jo, práce s pánví je důležitá. ;)

Oni to smaží opravdu hodně zprudka, čili nemáš-li turbo hořák, můžeš se jen přiblížit. Jestli tě to nenechají v restauračce vypozorovat, tak mrkni na

, tam je těch pánevních pracovníků dost.

A v zájmu vlastního zdraví z přípravy vynech pánev teflonovou. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ahoj,

pokusim se ti popsat postup, tak, jak se ze základních surovin stane ta čínská mňamka, jak ji známe z našich bister.

Tak nejdůležitější je příprava. Samotné jídlo uděláš tak cca za 5-8 min.

Připrav si: kuřecí, vepřové neho hovězí maso – to co máš rád- a nakrájej ho na tenké plátky cca. 3x3 cm proti vláknům.

Čerstvou zeleninu (nikdy mraženou) jako bílé zelí, papriku, červenou cibul, pórek a opět to pokrájej na větší kousky a plátky( tvoří to pak hezkou mozajku jídla, než když je to na drobno.)

Do Kung Paa pak i arašídy ( já dávám Kešu, jsou chutnější)

A teď to nejdůležitější: omáčka studená- se namíchá, a pak se nakonec použije do jídla- jak, popíšu za chvilku. Většinu těchto jídel tvoří omáčka o stejném základu a pak se do ní přidávají jen příchutě dle danného jídla.

Potřebuješ na cca 300-400 ml : silný vývar( základní kuřecí) 250 ml (studený)

Ústřicovou omáčku ( koupíš jako hotové dochucovadlo) 2 větší lžíce

Sojovou omáčku 2 větší lžíce

Vinný ocet lžičku( ten asijský je nej), ale český taky stačí

Vrchovatou lžičku Solamylu, pak cukr, sůl, pepř, kari, chilli

Kořeního a cukru podle chuti a vše důkladně promíchat.

Chuť omáčky musí být výrazná, sladkokysele slaná- pikantní- musí ti zkrátka chutnat:aut

Tak, a jdem vařit.

Vývar co ti zbyl dáš vařit a popřípadě doředíš vodou, abys měl v hrnci tak 2l. Hrnec použij takový, aby se ti na vrch vešlo takové to větší síto, nebo cedník, kteký ponoříš do vývaru.

Vezmi maso a zeleninu a vraž to do toho vroucího vývaru tak na 2 min. Předtím si připrav hlubší pánev Wok a pořádně jí rozpal až se z ní bude kouřit. (základem všech asijských jídel je teplota), použij olej co vydrží vyšší teplotu.

A teď nastává koncert. Právě pomocí toho cedníku vyjmeš maso a zeleninu z vývaru, okapeš a hodíš do Woka. Vyvalí se mraky páry, bude to prskat ale to je přesně ono!

Zprudka to orestuj tak 3-4 min. A pak vypni plamen a přidej připravenou omáčku.Už nevař! Ingredience v omáčce se zarestují teplotou okolních surovin.

Udělá se ti na mase a zelenině přesně takový klouzavý povrch co znáš z té restaurace.

Kdyby to bylo moc husté a málo omáčky, tak to zřeď tím vývarem. Parkrát prohoď a servíruj

Pár rad: maso musí být na opravdu tenké plátky,aby se stihlo upravit při tak krátké době.Křupavější zelenina je chutnější.

Rýži k tomu jedině vařenou v páře.

Ty nudle můžu pak taky napsat do receptu:super

Jo a úplně jsem vynechal, že pokud máš elektrický sporák, tak výsledek nezaručuji, právě plynový hořák a to pokud možno hodně výkonný je základem úspěchu.;)

Link to comment
Share on other sites

teda sekra chlape, to me po....., tak uz takovou dobu se snazim to najit a youtube me fakt nenapadlo...... ale jak jsem na to koukal,tak ja nemuzu prijit na to,jaktoze oni maj tolik omacky a to maso maj tak oslizli, uz jsem prisel na to,ze kdyz se maso orestuje s moukou,tak oslizli je,ale porad to neni ono, ono opravdu asi to neni jen tak. a kdyz vidim tu jejich jak jim to cmoudi,to by me doma malo vyrazili. on tam dvakrat prileva neco cireho a pak nakonci jeste neco.

Link to comment
Share on other sites

sakra chlape, kde si to vzal. to uz je recept z kteryho verim,ze neco vznikne.. hned jak bude prilezitost,tak to zkusim a dam vedet. diky moc..... a jak pises, o to oslizli a tu omacku mi jde... diky. jinak mnozstvi co pouzivas na tu omacku je na jaky mnozstvi masa?

[upravil dne 29/4/11 10:27 oni]

Link to comment
Share on other sites

oni: tak ten recept a hlavně postup jsem asi po pěti panácích slivovice dostal z jednoho vietnamce vařícího v čínské restauraci. Chlubil se že opravdu se tyto recepty učil v Číně kde léta vařil. Chodí k nám do hospůdky na pivko a mluví docela obstojně česky, tak se to dalo:D

Vzal mě i k nim do kuchyně, no jak píše Kurt turbohořáky, speciální nádobí to je polovina úspěchu, o tom není pochyb.

Ty suroviny až na pár spešl používaj normálně český.Dokonce se mi svěřil že naše sojovka od Vitany chutná líp než ta jejich.

Omáčky, jak jsem ti popsal v receptu mají připraveno dopředu celej hrnec a a do pánve jí pak přidávaji sběračkou. S tou vlastně odměřují vše.

Jinak toho masa, no to je těžký, při vaření mám vlastní odhad na suroviny, a tak bych řekl, že např. u toho kuřecího je to asi čtvrtka vykoštěného kuřete na osobu( je dobré promíchat stehení a prsní maso) cca.150-200 g.

To množství omáčky v receptu je na jídlo pro 2 osoby. Výhodu je, že si vlastně sám upravíš konzistenci výsledného jídla právě tím, že buď přiliješ vývar nebo ne.

Ta česká řezenka- nebo čína- vzniká většinou tím, že lidi to pak ještě v tý omáčce vaří a smaží až se to všechno rozvaří a je po... Nene, to musí bejt frk frk a na talíř.

Možná jśem to všechno popsal trochu hekticky, tak se omlouvám, ale v práci moc prostoru na psaní nemám tak to smolim z patra. Kdyby něco klidně napiš, poradim, nebo se zeptám;)

PS: tu polívku vám zjistim, ale v podstatě to bude podobná příprava.:papa

Link to comment
Share on other sites

Guest minimaxa

není to muj recept, je z netu, ale vařil jsem a chutnal:

Houby namočíme do malého množství vody. Omyté zelí jemně nakrouháme. Vepřové maso opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na nudličky. Cibulku i s natí rozkrájíme nadrobno. Solamyl rozmícháme v malém množství studené vody.

Maso osmahneme na oleji dočervena. Přisypeme pálivou papriku. Zalijeme masovým vývarem, nebo vývarem z polévkové kostky. Přidáme nakrájené zelí, máčené houby a povaříme 20 minut.

Pak přilijeme sójovou omáčku, víno. Přidáme špetku glutasolu (nebo vegety), případně dochutíme solí. Těsně před koncem varu přisypeme drobně nakrájenou cibulku s natí a nalijeme ve vodě rozpuštěný solamyl.

Povaříme už jen krátce a horkou pikantní čínskou polévku můžeme nalévat.

Link to comment
Share on other sites

Guest minimaxa

opět z netu, a taky jsem zkusil:

Maso opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky a uvaříme doměkka ve vývaru. Pravý masový vývar můžeme nahradit i 2 kostkami masového bujónu, rozpuštěného ve 2 litrech vody.

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na nudličky nebo půlměsíčky. Ze zelí použijeme košťálovou část, tu opláchneme a nakrouháme. Omyté papriky nakrájíme na malé kousky.

Mrkev, zelí, papriky a kukuřici přidáme do masového vývaru s uvařeným měkkým masem a jen krátce spaříme, aby zelenina zůstala křupavá. Přilijeme sójovou omáčku, ocet .

V malém množství studené vody rozmícháme 2 lžíce solamylu, přilijeme do vývaru a krátce povaříme. Polévku tak zahustíme. Stačí jen podle chuti okořenit chilli a ostrá čínská polévka je hotová. Chilli sypeme opravdu s mírou, koření je velmi ostré.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...