Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Minimaxa vaří, aneb recepty nejen na neděli!


Guest minimaxa

Recommended Posts

Guest minimaxa

Začneme jednoduchým receptem, typickým pro nedělní oběd. Mám rád českou kuchyni, v tom smyslu bude taky většina receptů. Pokud budu stíhat, doplním občas ilustrační fotkou ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Poctivý Hovězí vývar:

Vařím vývar ve větším hrnci, cca 4-6l, většinou na nedělní polévku plus zbytek vývaru pro použití v týdnu. Dobře schlazený vydrží i do příští neděle. Doba přípravy cca 3-4h podle množství.

Budeme potřebovat:

hověcí nebo telecí maso, odřezky, kosti ze žeber nebo velké duté kosti

kořenovou zeleninu – celer, mrkev, petržel, popř. pórek, rajče, většinou co je doma.

cibuli

nové koření

celý pepř

bobkolist

sůl

Postup:

Kosti můžete dát na cca půl hodiny do trouby zapéct, dodá to vývaru větší sílu. Ale nemusí se. Mezitím vezmu větší hrnec, dám ho na oheň, nechám ohřát a na rozpálené dno položím oloupanou a na dvě půlky rozkrojenou cibuli tou rozkrojenou starnou dolu, nechám opéct, nebojte se to nechat lehce připálit, říkám lehce! Pak zaleju studenou! vodou podle požadovaného množství vývaru a přidám rozpečené kosti, přidám kořenovou zeleninu, na velký hrnec cca 6 kuliček nov.koř. Cca 20 kuliček celého pepře a dva bobkolisty. Nechám na plném plynu začít vařit a stáhnu na minimum a nechám jen táhnout na mírném ohni. Chce to sbírat ten sajrajt co se tam udělá na hladině, aby byl vývar hezky čirý. Ta cibule na začátku dodá vývaru úžasnou zlatou barvu. Vývar osolíme přiměřeně a necháme táhnout cca 3-4 hodiny – zásadně bez pokličky. Nakonec vývar přes jemný cedník scedíme. Uvařenou zeleninu můžeme do vývaru na polévku nakrájet, totéž mužeme udělat s uvařeným masem. Polévku můžeme zavařit nudlemi, nebo játrovou zavářkou. Popřípadě dochutíme ještě solí, pepřem, či polévkovým kořením.

A tak to dělá Minimaxa!

SL370866.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Jako druhý chod budou dnes vepřové smažené řízky s bramborovým salátem.

Připravím si 4 plátky krkovičky, naklepu, osolím, obalím v klasickém trojobalu, tedy hladká mouka, pak vajíčko a nakonec strouhanka. Smažím na oleji a po dopečení vkládám do kastrolu ješta na cca 15 minut do vyhřáté trouhy - 150st na dopečení. Podávám s plátkem citronu.

Na bramborový salát si nachystám:

brambory

jemný salám, např. junior

cibuli

vajíčka

mrkev, petržel, celer

kyselé okurky

majolku

hořčici

sůl

pepř

Uvaříme brambory ve slupce, vajíčka, zeleninu, necháme vychladnout a na jemno nakrájíme na kostičky oloupané brambory i zeleninu a vajíčko, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, lehce osmaženou na tuku, dále pokrájené okurky a salám. přidáme majolku a lehce hořcice, opepříme a osolíme. Já ještě dochucuji lákem z okurek. Zamícháme a necháme vychladit v lednici.

Množství jednotlivých ingrediencí nechť každý zvolí podle množství salátu a chuti.

SL370868.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Minimaxův Krkonošský Hermelín, aneb jak zaručit zdravé trávení těla lidského

K přípravě těchto lahodných nakládaných Hermelínů budete zaručeně potřebovat:

1 nádobu s těsně uzavíratelným víkem velkou cca 3L

8 kusů Hermelína

1 litr rostlinného stolního oleje

2 velké cibule

1 pytlík ostřejšího grilovacího koření

20 stroužků česneku

1 sklenku ostrých malých feferonek v sladkokyselém nálevu

1 sklenku nepálivých feferonek tzv. Beraních rohů v sladkokyselém nálevu

1 chilli omáčka červená

a to nejdůležitější, co tvoří tu velmi příjemnou a výraznou chu?:

1 pytlík PROVENSÁLSKÝCH BYLINEK (doporučuji od firmy KOTÁNYI)

Příprava:

Koupené hermelíny na plocho rozkrojíme na polovinu, cibule nakrájíme na kolečka, stroužky česneku nakrájíme na půlky.

Na dno nádoby položíme pár koleček cibule, trochu česneku, feferonky, beraní rohy, zasypeme grilovacím kořením, provensálskými bylinkami a položíme první vrstvu půlek hermelínů, které pokládáme vždy řezanou stranou nahoru. Hermelín zakápneme chilli omáčkou, zasypeme gril. kořením, provensálskými bylinkami a zalijeme olejem.

Položíme opět cibuli, česnek, feferonky, rohy, gril. koření, provensálské bylinky a pokládáme další vrstvu půlek Hermelínů. Zakápneme chilli, zasypeme gril. kořením a zase dolijeme olejem.

Takto pokračujeme až je nádoba plná pokud možno až po okraj zalitá olejem. Je nutné, aby grilovací koření bylo dostatečně slané, protože sůl zajiš?uje sterilizaci nálevu. Nádobu zakryjeme těsným víkem, položíme na nízký talíř a uložíme na 14 dní do lednice.

Naložené Hermelíny NESMÍ začít kvasit (bublat), jinak je s nimi brzy ámen. Pokud zkvasí, nedají se jíst (je z nich na jazyku cítit palčivá chu?) a doporučuji vyhodit je.

Všem Vám přeji dobrou chu? a mnoho zdaru při nakládání!

SL370950.JPG

SL370952.JPG

[upravil dne 15/5/11 17:41 minimaxa]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Krkovice na grilu

Celou krkovici našpikujeme česnekem a špekem, špek si mužeme dát na mrazák, aby byl tvrdý a hezky se nám píchal.

Našpikovanou karkovici potřeme směsí z oleje, piva, červené papriky, lžíce medu, soli a pepře, položíme na plech a necháme 24h odležet.

Roztopíme gril, krkovici napíchneme na rožeň, zabalíme do alobalu a cca 1,5h na mírném žáru pečeme. Potom alobal sundáme dolu, a dopečeme cca 0,5h. Mužeme začít odřezávat plátky a baštit. Nezapomínejme odřízlé místo vždy potřít výše uvedenou směsí a pečeme a krájíme a jíme a bumbáme :super:D

Salaqardu - nakládací/potírací směs je libovolná, každý co mu chutná.

DSCF1213.JPG

DSCF1215.JPG

DSCF1216.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Pečeme králíka se zelím a houskovým knedlíkem

Budeme potřebovat:

Králík – jeden celý :-)

asi půl kila bůčku bez kosti

jednu cibuli

tři stroužky česneku

kmín

sůl

Králíka naporcujeme na čtyři stehna, hřbet, žebírka s pupíkem, hlavu a vnitřnosti. Na pečení dáme stehna a hřbet. Nasolíme, nakmínujeme, položíme ho na kostky nakrájený bůček, zasypeme nahrubo nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem a podlejeme vodou, pečeme na 200st asi 2h v přikrytém pekáči. Kontrolujeme, dokud nebude do zlatova, každému nám ta trouba peče jinak. Obracet se nemusí.

Na zelí budeme potřebovat:

pytlík kysaného bílého zelí

jednu cibuli

dvě lžice sádla

polohrubou mouku, asi 3 lžice

cukr

sůl

ocet

Roztopíme sádlo, přidáme cibuli na hrubo nakrájenou, necháme zesklovatět, zasypeme moukou a necháme udělat světlou jížku kterou zalejem asi jedním deci vařící vody, přidáme zelí z pytlíku a necháme dusit asi patnáct minut, dochutíme solí, cukrem a octem dle chuti. Je to takové rychlé moravské zelí.

Na houskový knedlík:

jedno balení knedlíku v prášku, nejraději mám od vitany takovou tu pytlíkovou kostku

jedno vajíčko

dvě deci vody

větší hrst tvrdké housky pokrájené na kostky

Do mísy nasypeme směs, housku, vajíčko, vodu, zamícháme, podsypeme si na vál hrubou moukou a uválíme z těsta dvě šišky. Dáme vařit do velkého hrnce vodu, a šišky dáme vařit na deset minut, pak je otočíme a vaříme dalších deset minut. Vytáhneme a nití nakrájíme na plátky.

A pak to nasázíme na talíř a sežereme, a to jsou panečku orgie!

SL370869.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

A co uděláme s králičí hlavou, žebry, pupkem, ledvinkami, játry popř. srdíčkem?

Hodíme to všechno do hrnce s vodou, přidáme bobkolist asi dva, pět kuliček novýho koření, asi dvacet kuliček celého pepře, osolíme, uvaříme do měkka, slijeme vývar přes cedník, vnitřnosti pokrájíme a dáme zpět do vývaru, z kostí obereme maso a také dáme zpět do vývaru, přivedeme k varu, zahustíme polohrubou moukou rozkvedlanou v deci studené vody, a zjemníme smetanou. Na talíři potom dochutíme octem.

Přátelé, a to je má nejoblíbenější bílá polévka :aut:super

A tak to dělá Minimaxa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Budeme potřebovat:

Jednu celou telecí svíčkovou tj. cca 1,2kg (jen upozorním, než pro ni poběžíte k řezníkovi, počítejte s cca 750,-Kč za kg!)

mix barevných pepřů v mlýnku

sůl

Maso odblaníme a nakrájíme na cca 2cm tlusté biftečky které okořeníme pepřem a až těsně před tepelnou úpravou osolíme a zakápneme pár kapkami oleje. grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany asi tři minuty.

Na vepřové steaky si připravíme asi 1,5kg vepřové kotlety, krájíme cca 1,5cm silné steaky, na které používám koření \"Adamova žebra\" dále už nesolit. opět těsně před přípravou zakápneme olejem a grilujeme z každé strany asi 4 minuty na rozpáleném grilu.

Maso připravuji a kořením vždy až před grilováním! Nikdy nenakládám dopředu. Jak mě někdo pozve na výborné, tři dny naložené maso koupající se v litru oleje, nedělá se mi dobře.

Snažíme se grilovat tak, aby maso nebylo vysušené a po odložení na talíř pouštělo stále šťávu.

SL370890.JPG

SL370892.JPG

SL370895.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ten gril a stul mi neco pripomina,

jo uz vim, pripomina mi to tu neskutecne lahodnou chut telecich bifteku

Minimaxa mi stale ukazuje, ze , kdyz uz grilovat, tak ne porad jen kure, vepre, kure vepre, ale obcas si koupit takovouhle fajnsmekrinu, fakt to byla mnamka :)

Na priste zainvestuji a koupim obdobne masicko :)

PS: ted koukam, ze zena byla odvazna a vytahla na grilovani cibulaky :o:o:o:o:o:o

[upravil dne 3/5/2011 11:42 Scratch]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Já rád játra, ty rád játra, kdo by neměl rád játra :D a navíc zabalená v kousku chutného vepřového.

Budeme potřebovat:

vepřové plecko, asi 1,5kg

drůbeží játra např. mražená asi 0,5kg

sádlo

jednu velkou cibuli

hořčici

dvě vejce

bazalku

celerovou nať, nebo petrželku

pepř

sůl

Plecko upravíme na velkou placku, a paličkou na maso rozmlátíme do mrtva, aby bylo hezky velké, nejlíp jako tenisový kurt, osolíme, opepříme, potřeme asi třemi lžicemi hořčice.

Na pánev si dáme asi tři lžice sádla, samosebou vlastní výroby ;) roztopíme, přidáme nakrájenou cibuli na jemno, osmahneme a přidáme pokrájená játra, opepříme, restujeme do zlatova, pak rozklepneme dvě vejce, přidáme celerovou nať, nebo petrželku a smažíme až jsou hotová, potom tepve osolíme, odstavíme a necháme schladnout.

Vytvořenou směs rozprostřeme na maso, přidáme lístky čerstvé bazalky, a pomocí folie zabalíme roládu a dáme do lednice na asi hodinku vychladnout.

Maso zbavíme folie, pomocí nitě roládu stahneme aby držela tvar, nebo mužeme použít jehly na špízy a pečeme asi 2h na 200st. do zlatova. Krájíme na plátky a podáváme s vařeným bramborem nebo brkaší.

a tak to dělá Minimaxa :roker

SL370902.JPG

SL370904.JPG

SL370905.JPG

SL370906.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

A navic jezdiš fiatkama:)Jestly můžu taky přidat troškou.

Zkuste tohle :tři drůbeží játra položíme na větší kus alobalu.

na ně 3listky čerstve kopřivy normal žahave

2platečky špeku(domaci nebo oravsky)

1 nakrajeny čerstvy žampion

a2 kolečka rajčete --zabalit tím alobalem a10- 15 minut gril

bez koření!!!solit až je hotovo:roker

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...