Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Koupě pozemku - na co si dát pozor

Recommended Posts

Odesláno

Chtěl bych se zeptat na následující:

Jeden pán před svým domem koupil velký pozemek (pole). Chce to zasíťovat a prodat jako parcelu ke stavbě domků. Jako první zájemci budeme kupovat m2 za lepší peníze než ty co budou pak kupovat zasíťovanou parcelu. Prvních pár pozemků prodá jako pole, dostane od nás peníze a bude síťovat. Napíše se smlouva o smlouvě budoucí atd. Já se chci zeptat na co si dát pozor abych něco nepodcenil. Je toto běžný způsob? Na co si dát pozor atd. Díky

Odesláno

To nevím snad jo, jak to zjistím? Jako že se tam dají stavět domky?

Odesláno

přesně tak,protože ted je to v katastru nemovitostí vedený jako orná půda (pole) a tam si můžeš postavit tak akorát stan, no jestli mu to zahrnou do územního plánu a tudíž z toho bude stavební parcela zjistí až majitel po vyjádření příslušného stavebního odboru, u nás taky prodávají několik rádoby stavebních parcel ale vím určitě že do územního plánu to nezahrnou tudíž kdo to koupí si tam může leda nasázet brambory

Odesláno

pole je uzitkova poda, na to aby sa tam dalo stavat treba aby to bolo vedene ako stavebny pozemok...

tento prevod tiez nie je jednoducha vec

ide aj o to ci je to v intravilane obce a ci je v tom uzemnom plane

chcelo by to asi viac info o lokalite...

predcasom som to riesil tiez, ale nakoniec som dal ruky od toho prec ;)

Odesláno

Pokud to není zahrnuto do územního plánu tak nemá smysl o tom spekulovat. Jinak dokud nebude dotaženo k pozemku tak bych nedal ani korunu. Takhle se napálili kolegové a k čemu je jim smlouva o smlouve budoucí, když společnost je v likvidaci ... Jiná věc je například ty peníze složit např. do notářské úschovy s tím, že tam budou do té doby než nastane den D a když bude zasíťováno dostane to firma když ne vrátí to tobě. To už se dá ošetřit poměrně dobře.

Odesláno

Zajdi si na Oú, nebo Mě.Ú, pod který to spadá a tam si vyžádej stávající územní plán. A potom taky na stavební úřad, aby Ti sdělili, jaká je regulace na metry čtverečný na minimální plochu pro budoucí stavbu domku, abys třeba nekoupil 1000m a oni pak netvrdili, že na domek potřebuješ dle jejich regulativů 1500m minimálně atp. A až budeš psát smlouvu, tak každopádně peníze do úschovy, než to bude přepsáno na tebe. Smlouva o sml budoucí je sice dobrá, ale peníze bych z ruky nedal, dokud by se na mě na katastru ten pozemek nezačal převádět ...

Ještě jenom s tím polem, jak tu píšou. Skoro každá parcela, na které lze výhledově stavět je vedena jako \"orná půda\" jde jen o to, aby opravdu na tom územním plánu bylo počítano s bodoucí výstavbou (na místě, kde máš parcelu) a pak se musí parcela jenom vyjmout ze zeměď. půdního fondu ... atd. atd. (zasíťování taky není moc sranda - zrovna mě to taky čeká -> mmch. energetika má prý ze zákona 12 měsíců, jenom se vyjádřit k tomu, jestli Ti vůbec schvalují zavedení elektřiny ... prostě, když pro ně neni zašíťovaní daného teritoria rychle rentabilní a mají jiné věci na práci, tak si tě přesunou na konec ... :nevim

Odesláno

Jo ale jestli tomu nerozumíš, tak se vyplatí vzít si přinejmenším nějakého právníka, zabývajícího se problematikou nemovitostí, nebo alespoň někoho, kdo trochu ví ... ona to opravdu není bžunda a lze se vcelku dobře spálit ...

Odesláno

Jo a ještě poznámka - prověř si na katastru komu reálně pozemek patří a jaká se k němu vážou věcná břemena. Ono takový pěkně položený kabel nebo potrubí znamená, že sice máš stavebmí pozemek, ale až později se dozvíš, že uprostřed vede něco podobného a tak ti zbývají metry leda na chatičku.

Odesláno

Já myslím že je to běžná praxe, že se položí peníze a firma pak síťuje. Pokud nemá dostatek zájemců na položení peněz tak z toho nic nebude. Zasíťované pozemky se prodávají dráž.

Odesláno

S pozemkem asi není problém, to že je vedený jako orná půda nevadí. Vše, co je nejnutnější, napsal Neon - zajít na úřad, zjistit, jak je na tom pozemek z pohledu územního plánu (zda je v oblasti pro výstavbu - většinou \"červená\" zóna), a jaké jsou v územním plánu uvedené regulativy.

Pokud není pozemek v oblasti pro výstavbu, tak se musí změnit územní plán, což je běh na velmi dlouhou dobu, pokud se vůbec povede (u nás v obci se již řeší tři roky a to je vesnice o 650 obyvatelích).

Předpokládám ale, že když někdo nabízí pozemek k zasíťování, tak to v územním plánu bude OK, ale zaměřil bych se na ty regulativy, které mohou být velmi omezující. Mluvím z vlastní zkušenosti. Sám jsem se divil, co je možné si vymyslet - u nás např. - sklon střechy 35-45°, hnědá střešní krytina, výrazné omezení typu oplocení, definované metry čtvereční zastavěné plochy, výška budovy apod. apod. Podotýkám, že to není nijak chráněná lokality z pohledu architektonických či jiných skvostů, ale zcela obyčejná dědina, kde jsou jak 100 let staré rozpadající se baráky, tak 30 let staré \"šumperáky\", spousta \"lidové\" architektury v podobě různých přístěnků, garáží, dílen, několik novostaveb ve stylu podnikatelského baroka apod., které rozhodně neodpovídají současným požadavkům z regulativu.

Další věcí jsou vyjadřovačky všech dotčených institucí před vydáním územního rozhodnutí a následně stavebního povolení nebo ohlášky. Sice \"už\" od prosince 2010 bydlíme v novém baráku, ale vyřizování všech vyjadřovaček (ČEZ, vodárny, správa silnic, plynárny, telekomunikace, odbor životního prostředí, útvar hlavního architekta, hygienická stanice, hasiči, ...) a povolení mi zabralo 2,5 roku (stavěl jsem taky na poli) a společně se stavbou mi sebralo odhadem tak 10 let života v rámci vyčerpání a nervů s tím spojených. Mj. - veškeré dokumenty ke stavbě (vyjma projektové dokumentace ke stavbě) mi leží ve třech plně napěchovaných šanonech...

Přeji mnoho zdaru a sil, protože dobře situovaný nový barák, přes to všechno (a mnohé z toho je neuvěřitelná byrokratická buzerace), stojí za to! :)

Odesláno
S pozemkem asi není problém, to že je vedený jako orná půda nevadí. Vše, co je nejnutnější, napsal Neon - zajít na úřad, zjistit, jak je na tom pozemek z pohledu územního plánu (zda je v oblasti pro výstavbu - většinou \"červená\" zóna), a jaké jsou v územním plánu uvedené regulativy.

Pokud není pozemek v oblasti pro výstavbu, tak se musí změnit územní plán, což je běh na velmi dlouhou dobu, pokud se vůbec povede (u nás v obci se již řeší tři roky a to je vesnice o 650 obyvatelích).

Předpokládám ale, že když někdo nabízí pozemek k zasíťování, tak to v územním plánu bude OK, ale zaměřil bych se na ty regulativy, které mohou být velmi omezující. Mluvím z vlastní zkušenosti. Sám jsem se divil, co je možné si vymyslet - u nás např. - sklon střechy 35-45°, hnědá střešní krytina, výrazné omezení typu oplocení, definované metry čtvereční zastavěné plochy, výška budovy apod. apod. Podotýkám, že to není nijak chráněná lokality z pohledu architektonických či jiných skvostů, ale zcela obyčejná dědina, kde jsou jak 100 let staré rozpadající se baráky, tak 30 let staré \"šumperáky\", spousta \"lidové\" architektury v podobě různých přístěnků, garáží, dílen, několik novostaveb ve stylu podnikatelského baroka apod., které rozhodně neodpovídají současným požadavkům z regulativu.

Další věcí jsou vyjadřovačky všech dotčených institucí před vydáním územního rozhodnutí a následně stavebního povolení nebo ohlášky. Sice \"už\" od prosince 2010 bydlíme v novém baráku, ale vyřizování všech vyjadřovaček (ČEZ, vodárny, správa silnic, plynárny, telekomunikace, odbor životního prostředí, útvar hlavního architekta, hygienická stanice, hasiči, ...) a povolení mi zabralo 2,5 roku (stavěl jsem taky na poli) a společně se stavbou mi sebralo odhadem tak 10 let života v rámci vyčerpání a nervů s tím spojených. Mj. - veškeré dokumenty ke stavbě (vyjma projektové dokumentace ke stavbě) mi leží ve třech plně napěchovaných šanonech...

Přeji mnoho zdaru a sil, protože dobře situovaný nový barák, přes to všechno (a mnohé z toho je neuvěřitelná byrokratická buzerace), stojí za to! :)

Ahoj, děkuji za kvalitní info. Nerozumím tomuto:

To by měl vyřídit vše dodavatel zasíťování. Ten mi na pozemek přivede plyn, elektriku, vodu. Dále tam bude na každém pozemku čistička. Je jasné když budu stavět tak potřebuji další vyjádření ale to už bude v mé kompetenci.

Já od něj převezmu zasíťovaný pozemek, oplotím ho a mohu začít stavět. Jinak s těma penězma ještě před zasíťováním to je běžná praxe. Položí se peníze a firma snima disponuje a síťuje. Zasíťované pozemky jsou dražší. Díky za info M

Odesláno

No tak samozřejmě, všechny vyjadřovačky a povolení musí mít ten, kdo co realizuje. Já myslel, že si to budeš dělat sám, jako já...

O placení předem před zasíťováním nic nevím, já dělal vše ve své režii.

Jinak co se týče samotných sítí (já nerealizoval pouze přípojky, ale i prodloužení vodovodního a plynového řadu):

ČEZ - garantovaný příkon realizovali po 1,5 roce od naší žádosti. Jak psal Neon, a v našem případě to byla realita, nové trafo neměli v danou chvíli v investičním plánu. Oni sice připojit musí, ale pokud je vůbec někde stanovená lhůta dokdy (to nevím), tak může být hodně dlouhá. Jinak po napojení nového trafa realizovali vše sami, vč. stavebního povolení apod., nejlepší komunikace, elektřinu jsem měl bez problémů, jenom jsem zaplatil nějakých 35tis. Kč...

RWE, plyn - řídí se heslem - chceš plyn? Tak si všechno zařiď, vyběhej, postarej se o všechno, my Ti budeme dělat jenom problémy, nehneme ani prstem pro rychlejší vyřízení čehokoliv, pak až si prodloužíš řad, tak to milostivě od Tebe vykoupíme za cca 1/3 investičních nákladů a pak to možná i budeme provozovat. Nechceš přistoupit na cenu? Chceš víc? Máš smůlu, plyn Ti nepustíme. Jo Ty bys chtěl, abychom to jenom provozovali jako např. vodárny Tvůj vodovodní řad? Jo tak tuto možnost jsme loni zrušili, teď chceme všechno vlastnit...

SMVaK, voda - dtto RWE, jenom alespoň si nehrají na to, že to od Tebe odkoupí. Naprosto šílená a bezprecedentní papírová válka, několikanásobně žádají stejné papíry a různých stupních vyjádření. Přípojka z mého vodovodního řadu, 4m dlouhá za 17tis. Kč (do připraveného výkopu, vše odkryto, připraveno, práce na 1/2 hodiny), to mi přišlo teda taky dost...

Odbor živ. prostř., ČOV - tak tu ještě nemám zkolaudovanou jenom z toho důvodu, že jsem změnil v průběhu stavby dodavatele samotné ČOVky a protože mám v projektu napsanou jinou (i když má stejné parametry), tak jsem taky musel dát \"přepracovat\" projekt (vymění se tam popis ČOVky...).

V každém případě svítím, voda teče, v baráku je teplo a teď už mi snad můžou...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...