Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Kamera do auta


oddie

Recommended Posts

Jak jsem slíbil, dám k dobru pár postřehů z testování celkem 3 kamer za čelní sklo, s možností cyklického nahrávání na SD kartu. Záznam za jízdy ale bohužel nebude, dílem proto, že nemám kam jej nahrát, dílem proto, že nechci, aby si pak někdo stěžoval kvůli zaznamenaným SPZkám...

Testoval jsem celkem 3 kamerky, všechny z Číny, dvě s displejem, jednu bez. Jedna s displejem - ta nejstarší - nahrává ve formátu MOV, druhé dvě v AVI. Všechny tři mají úhel 120 stupňů, rozlišení 1280x720 pixelů (a možnost i volby menšího rozlišení, což je k ničemu), všechny tři umějí nahrávat ve smyčce tím, že nahrávají úseky volitelné délky (tzv. slices) a po naplnění karty přepisují nejstarší záznamy. Všechny tři také při přechodu z jednoho úseku do druhého mají určitou prodlevu, v kontinuitě záznamu tedy vždy kousek chybí, při přemazávání to mohou být až 3 sekundy. S tímto omezením je třeba počítat.

První s displejem a záznamem do MOV jsem koupil už před časem. Má volbu 3 rozlišení a 3 fps, v praxi je ale stejně použitelné jen oboje maximální - 1280x720 a 30fps. Má volbu časových úseků smyčky 15, 10, 5 a 2 min, a také volbu nepřetržitého záznamu do naplnění karty. Kamera umí automatické zapnutí a vypnutí při zapnutí/vypnutí napájení, při napojení na klíček tedy není třeba se o nic starat. Má vestavěnou baterii a tlačítkem jde zapnout i bez vnějšího napájení, jak dlouho vydrží jsem ale nezkoušel, hodinku by ale vydržet měla. Kvalita obrazu je celkem slušná, za dne jsou čitelné SPZ do vzdálenosti asi 5-10m (kamery jsou poměrně širokoúhlé, takže dál těžko), v noci je to úměrně horší. Výhodou je možnost kontroly na vestavěném displeji, plus pohodlné nastavování tamtéž. Tato kamera je také nejúspornější co se záznamu týče, 2 minutový úsek v MOVu má cca 60MB.

Druhou pořízenou kamerou nachlup stejného vzhledu jsem byl trochu zklamán. Jedinou odlišností mělo být nahrávání ve formátu AVI, ale bohužel to tak není. Tato druhá kamera má od výrobce chybku v softwaru, která ale může být výhodou: umí se automaticky zapnout při zapnutí nahrávání, ale při vypnutí pokračuje nahrávání na vestavěnou baterii, dokud ji nevypnete ručně nebo se nevybije. Výhodu to může mít v okamžiku, kdy dojde ke konfliktu, vy vypnete klíček, ale kamera nahrává dále a zaznamená vám tak i ten následný děj. Nevýhodou je ovšem nutnost myslet na to manuální vypnutí. Druhým zklamáním byla pro mě kvalita záznamu, je o něco horší než u té předchozí, za dne jsou ještě cca srovnatelné, za šera a tmy je to horší. Kamera nabízí stejnou volbu rozlišení i fps, a volbu časových úseků 15, 10, 5 a 2 minuty. 2 minutový úsek zabere cca 80MB.

Třetí kousek jsem pořizoval podle parametrů a zmínky někde v nějaké zahraniční diskuzi. Na rozdíl od předchozích nemá displej, takže se hůř nastavuje a neumožňuje ani pro kontrolu přímo přehrát to co nahrála, na druhou stranu nabízí více možností nastavení. Rozlišení max. 1280x720, ale fps až 60 (volitelné 30, 40, 50, 60, a časové úseky volitelné 1-10min po minutě, pak 20, 30, 40, 50, 60 min. Je také nejnáročnější na prostor, 2 minuty záznamu zaberou 220MB, takže je potřeba mít podstatně větší kartu, na druhou stranu je záznam ze všech tří nejlepší.

Ještě jednu věc mají tyto kamery společnou - do obrazu vkládají datum a čas. Všechny jsou napájené 5V z přiloženého adaptéru 12V/5V. V sadě je vždy držák s přícuckou na sklo, ta poslední bez displeje ji má nejhorší, osobně chystám pevný držák do střechy vedle lampičky.

Pokud byste měli o některou z těch kamer zájem, všechny tři jsou případně na prodej, cena přes SZ. Já ještě nejsem 100% rozhodnut, kterou si namontuji, ale klidně si objednám jinou, když mi seberete všechny :) Jinak není problém je najít na ebayi nebo ty s displejem i na aukru, ale - jak dokazuje ten druhý kousek - je to trochu loterie, co vlastně dostanete.

Pokud by ji chtěl někdo vidět naživo, vyzkoušet, případně sám nahrát kousek záznamu a pak někam pověsit, není problém se domluvit. Pokud máte někdo další zkušenosti s těmito kamerami, sem s nimi.

[upravil dne 1/2/11 00:59 oddie]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zaujima ma to uz dlhsiu dobu,dik za recenziu zatial.

takze pokial tomu rozumiem tak keby som tam dal 2gb kartu a zaznam bezal nonstop pri nejakej dlhej ceste tak mi po zaplneni karty zacne zase premazavat a nahravat znova dokola?

[upravil dne 2.1.11 10:08 jozefsv]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, nahrává to \"slices\" - jednotlivé soubory předvolené délky, po zaplnění karty to smaže ten nejstarší a nahrává místo něj, a tak pořád dokola. A jak jsem psal, ten přechod vždy způsobí vynechání pár sekund v záznamu. Jinak kartu bych tam dal o něco větší, zvlášť do toho posledního kousku, který má přes 100MB/min, zvlášť pokud chcete zvolit větší délku těch jednotlivých souborů - úseků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A když se něco stane a chci si záznam uchovat, ale vím, že s autem odjedu, dá se určitý úsek uchovat aby se nepřemazal? Příklad, budu mít úseky po 1h a na kartě jich bude třeba 5, zrovna v tom pátém se stane něco co chci uchovat, ale vím že dalších 6h pojedu, takže by se úsek přemazal, dá se nějak uděla aby se konkrétní úsek nepřemazal?

Vím, že si můžu koupit dvě karty a ty potom přehodit, ale jen mě to zajímá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mam kameru do auta v podobe telefonu a drziaku, video vo vysokej kvalite, pohodicka :)

Jaky telefon, jaka aplikace?

A nebo zapinas nahravani normalne pres fotak..? To se mi moc nechce, radsi bych nejakou aplikaci ktera umi taky nahravani na \"slices\" a prehravani starsich zaznamu, kdyz uz... :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jak, je to jednoznačnej důkaz, kterej potvrdí tvojí verzi nehody v případě, že jich je několik a liší se (což bude častej případ). Zároveň taky může usvědčit druhou stranu a \"nezaujaté\" svědky ze lži. Viz. nedávnej případ kolize motorkáře a grupy bukvic na cyklozávodě a následné nemorální chování záchranářky, která motorkáře nejdříve odmítla ošetřit. Domysli si jak by případ dopadnul, kdyby kameru neměl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

MACI: HTC desire s origo drziakom na sklo, ktory je usposobeny na nahravanie za jazdy :) ... softy nejake mam, ale pravdu povediac pouzivam iba soft ktory imituje kameru a viac sa mi nechce, aj tak som to iba skusal, nechce sa mi nahravat za jazdy :aut ... a keby chcem video nejako pouzit/archivovat, tak si ho jednoducho v moviemakeri upravim a uschovam :) ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...