Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Okna- plast nebo dřevo


Dundee

Recommended Posts

Mám dotaz na odborníky. Příští rok u nás s největší pravděpodobností dojde na výměnu oken, ale řeším dilema, jestli koupit plasťáky nebo dřevěný eurookna.

Jedná se o cca 90- 100 let starý RD s minimálními základy- stojí na opuce s jílem, síla vnějších stěn cca 80 cm, skladba stěn opuka a vepřovice.

Dům se chystám obkopat a odizolovat nopovou folií (pokud to stihnu do odletu), aby co nejméně táhnul vlhkost z půdy.

Jde mi o to, jestli jsou dřevěný okna schopný \"dýchat\", což plastový rozhodně nemůžou.

V týhle problematice se vůbec nevyznám, tak bych uvítal i rady, jaký okna koupit (5/6 komor, 2/3 sklo). Rozhodně budu chtít okna s mikroventilací, vždy jedno křídlo výklopné, parapety, do všech oken žaluzie a k některým i sítě proti hmyzu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojky,dnešní době jde asi už jen o to,zda plast a nebo dřevo? Okna už jsou na stejné bázi a systému.Ta mikroventilace je u každého okna,které obsahuje sklopku.Neznám výrobce,který v dnešní době montuje obyčejné nůžky.A oboje okna ti uzavřou otvor neprodišně,nějaký únik je minimální,který ty nepocítíš.Musí se větrat,krátce,ale intenzivně. ;) A teď je skupina lidí co nedá dopustit na plasty a opačně.Záleži kdo má jaký vkus.:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím,

K Tvému dotazu:

\"dojde na výměnu oken, ale řeším dilema, jestli koupit plasťáky nebo dřevěný eurookna.\"

Je to dáno i tím, co Ti povolí stavební úřad (tedy pokud jsi v lokalitě, kde výměna podléhá oznámení, nebo povolení)

Pokud toto nemusíš řešit, tak hodně moc záleží na tom, kolik do toho chceš investovat? Protože není nejlepší skočit na první firmu, která nabízí ty \"levný\" okna (profil polské výroby) mluvím o plastu, ale podobné je to i u dřevěného europrofilu.

Pokud jsi čtivý a to doslova, nebudu se zde rozepisovat která jsou lepší, ale poradím link, kde je všechno co potřebuješ vědět podrobně popsáno od lidí, kteří o tom ví opravdu hodně:super

Je to takové super fórum, jako tady, ale o stavebních řešeních.

http://forum.tzb-info.cz/stavba-obecne

\"Dům se chystám obkopat a odizolovat nopovou folií (pokud to stihnu do odletu), aby co nejméně táhnul vlhkost z půdy.\"

K tomu Ti můžu napsat, že si jen pěkně zamakáš a vyhodíš prachy za nopovku, ovšem proti vzlínající kapilární vlhkosti (Teda pokud nemáš dům podříznutý) je tohle opatření k ničemu.

Píšeš, že je dům jen s minimálními základy, a tak si myslím, že bude na jílovém podloží- prokládané základy opukou, která se skládala tak, aby utvořila jakousi vodorovnou zábranu proti zemní vlhkosi. Vepřovice, které jsou ze stavebního hlediska velice nadčasový materiál jsou jedním z nejvíce \"sajících\" stavebních materiálů.

Takže rada na závěr. Pokud budeš řešit výměnu oken komplexně se všemi ostatními stavebními řešeními, a zvolíš i vhodné technologické postupy, které by měly začínat už od té zmiňované nopovky, tak se nedočkáš v budoucnu nemilých potencionálních problémů např. s plísní,odpadáváním omítky rosením oken atd... je to fakt moc,moc dlouhé téma.:D

Ale TZB poradí.

Tak přeji hodně zdaru s baráčkem a výběrem oken:papa

PS: Vycházim ze svých cca 10ti letých zkušeností z vlastní rekonstrukce 200 let starého domu z vepřovic atd... je to boj:D, takže když budeš potřebovat něco poradit rád pomůžu. Teda pokud to budu vědět:myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dřevěná euro okna:Koupí se materiál od firmy,která vlastní certyfykáty,hranol je slepený že tří vrstev (pro představu jako hamburger)Pak se dělá profil,ten profil se slepí. Dále se vyspravý a namočí,po uschnutí se egalizuje a obrousí manuálně. Pak putuje do stříkarny kde se namočí do impregrační vody,po uschnutí se namočí do základní barvy.Pak do laku a přebrousi se jemnou hubkou a veškeré spoje se přefugenují. Pak se stříka vrchní lazura ve dvou vrstvách.

Až to uschne tak to jde do okuvárny kde se dá dvojité těsnění,okuje a zasklí a zasilikonuje. Křídlo se vloží do rámu,vyšteluje a může putovat k zakaznikovy.

Takhle děláme okna u nás, odlišnosti jsou minimální. Jak říkám,plast nebo dřevo a dřevo je cca.10 procen navíc.:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Plast bych domů nechtěl, stejně Ti za 10-20 let zežloutnou a pokud je to barák starší, tak se pořád hejbe, plat se Ti zkřivý a už s tím nic neuděláš, takže za mě jedině dřevo, jednou ročně to ošetříš houbičkou namočenou do oleje k tomu určeným a máš je zase jako nový;)

A navíc mě nikdo nevymluví, že plastový okno dýchá stejně jako dřevěný;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bacha na to dřevo, některý dřevěný okna mají uplně stejnej povrch rámů jako plastový okna, takže to bude žloutnout (podle toho jakou barvu budeš mít) taky, v podstatě se od plastových nedají rozeznat. Plastový i dřevěný se nechají udělat asi s jakoukoliv barvou, i jako napodobenina dřeva, může být jiná barva vnitřní a jiná vnější.

Některý dřevěný jsou \"normální\" - je na nich vidět dřevo na povrchu, ne nějaká plastová napodobenina. To jsou asi ty, o kterých píše Šalda.

Bydlim v bytovce a mam plastový okna.

Ty plastový se sice nemusí natírat, ale na věky nejsou, plast stárne, oxiduje na povrchu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A ta mikroventilace je v zimě na nic. Pokud jí používáš, akorát máš chladněji kolem oken a pak se tam víc sráží vlhkost. Je mnohem lepší několikrát za den vyvětrat (uplně otevřít okna a třeba udělat i průvan) a mikroventilaci nepoužívat.

[upravil dne 8/12/10 21:04 Benžík]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Šaldo a Benžiku, nemelte tady zhovadilosti. Vedle sousedi v baráku mají plastová okna přes 30 roků a zoxidovaní ste leda vy dva. Každý materiál nabízí jiné výhody a nevýhody. Vynechme rozdíl ve vzhledu a ceně - tohle si každý dokáže posoudit sám.

Dřevěná eurookna : natírání olejíčky či voskem oddálí nový nátěr tak o dva až čtyři roky. Povrchový nástřik časem mizí, objevují se malinké prasklinky až časem začne dřevo \"chlupatět\". Pokud to chceš natřít poctivě: sundat žaluzie, umýt, obrousit, natřít. Je tam spousta záhybů a plošek, amatérovi barva stéká. Brousit a natírat rámy u nové omítky, fakt paráda. I přesto je dřevěné okno do 100 let starého baráku pro někoho esteticky vhodnější.

Jinak, kdo kdy v životě chtěl, aby dřevěné okno \"dýchalo\" ? Zaprvé je to naprostá kokotina, reklamní kec, myslíte že když bába zalije večer květináče třemi litry vody, že to okno vydýchá? Nejhorší věc pro dřevěné okno je zvyšující se vlhkost. Protože co, protože dřevo vlhkost saje, zvětšuje rozměr, může se kroutit, povrchově měnit, rozpraskat a hnít. Zvlášť ve starých barácích s vysokou vlhkostí jsou v zimě u eurooken orosené dvojskla a zasklívací lišty dole a v rozích krásně hnijí. Sám si to neopravíš a výrobce ti to měnit určitě nebude.

Takže když už nutně eurookno, tak jít do širších profilů a do trojskla. Plast je kromě \"pocitu přírody\" a pevnosti ve všech ohledech a měřítkách daleko lepší než dřevěné eurookno.

Jinak forum TZB bych bral jen jako alternativní zdroj informací, tam pokud okno nepředsadíš do třicítky polystyrenu, tak seš vyvrhel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

GhostBoxer, presne tak, vzdy sa pousmejem ked niekto povie, ze mu stavba dycha :D. To ako keby mala pluca alebo co. Najlepsie na tom je, ze cez obvodove steny odchadza iba cca. 1,5% vlhkosti a vsetko ostatne ide inymi otvormi ako su okna pri klasickom vetrani, dvere, digestor.... Takze aj cely humbok okolo toho ako niekto povie, ze zateplil vlnou aby mu dom dychal, tak vtedy odpadavam..... :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...