Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Tranzistory ventilator 406

paric

Recommended Posts

Ahojte mam vybraty ventilator, a potrebujem sa dostat k tranzistorom, aby som ich vymenil, vyntilator ide na max ale na inu hodnotu nie.

Tu su foto, vie mi niekto poradit ako to rozobrat ? asi dat dole tu vrtulu ?:myslim

image008j0.th.jpg

Tu su tie tranzistory schovane

image009zk.th.jpg

Diki moc

Zespodu ventilátoru je jeden nebo dva šroubky torxy (jsou vidět i když je ventilátor namontorvaný) tak je vyšroubuj, vytahni konektory co jsou pod gumovou krytkou a pak vytahni vrtuli i s motorem. Z motoru vrtuli nesundavej, to asi ani nejde.

Pak už jednoduše odšroubuješ ten díl s tranzistorama. Možná to bude trochu držet za kontakty konektoru na spodní straně.

Okej skusim to rozobrat. dobre vediet ze na to idem z druhej strany. Ventilator musim zajtra vyriesit lebo mrznem v tom aute :D

Obrazky tak ze to uploadnem na imageschak a ptom tam pod obrazkom mam ze forum thumbnailk a to len skopirujes ;)

Sorry za ty torxy, asi máš trošku jinej typ. :myslim

Navíc tam byl jen jeden tranzistor. Že je špatný, bylo zřejmý skoro hned. Byla vodivá (0ohm) jedna nožička s pouzdrem tranzistoru, takže evidentně byl proražený nebo spálený nebo co se s nim může stát.

V pohode, comm sa mi s tym pomaha, mame aj nahradny panel digiklimy, tak uvidime, ale do ventilatoru ide 12 voltov aj zem je dobra ,aj ten treti ovladaci obvod ovladal, tak uvidime nakoniec v com je chyba. Budem informovat :)

Tak pani trochu so sa prehrabaval netom a nasiel som aj doknca schemu zapojenia nie je teda bohvie co ale urcite pomoze.

002304032big.th.jpg

001509710big.th.jpg

001509712big.th.jpg

Najblizsi ekvivalent - 2N6287

Potom je tam tzv. tabletka PTC A1022 termistor rozmery 8mmx1mm pri 20-25stup. by mal mat okolo 19ohm.

Dalsia tak zaludna vec ktoru by bolo dobre skontrolovat je keraicky kondenzator 470nF. Je pripojeni medzi kolektor a emitor tranz.

Inak doporucuje precistit aj rele ktore sa nachadza na doske.

To je vycuc z jedne stranky z ruska

[upravil dne 11.12.10 00:14 comm]

Teraz ked tak pozera na tu schemu a specialne na ten termistor sluzi na kontrolu teploty tranz. a tuto nameranu hodnotu si kontroluje sama rj klima. a tu sa mne rodi otazka moze za to aj rj klimy ze odchadzaju tranz. berem aj ohlad na to ze kab. filter moze byt ucpaty alebo pridrete loziska alebo spatne uhliky atd. . Potom je na mieste prehrievanie tranz a termistor ma za ulohu kontrolovat teplotu ak sa rapidne zvysi rj klimy spusti automaticky rychlejsi stupen ak to tak ale neurobi tak trans odpochoduje.

To su vsetko moje domienky a nevylucujem ze sa aj mylim.

Este taka drobnost dost by so sa zameral na ten termistor podla mna tiez dost podstatna vec ktora chrani tia tranzistory

[upravil dne 12.12.10 11:18 comm]

Takze, zahada vyriesena ,bol polamany plosak aj s termistorom. konecne to uz funguje, lebo pri -5 auto kore ma vybraty ventilator nie je moc pouzitelne :D Vdaka patri zase commovi, je to macher:roker Este ma caka vymena reglera lebo auto dobija 14, 7 V :(