Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Zvýšené otáčky - jakýkoliv převodový stupeň

Don Martinez

Recommended Posts

Zdravím, mám možná takovej hloupej dotaz... Teď v zimě mně auto provádí takovou věc, která se mi moc nelíbí... Po chvilce jízdy se prostě začnou zvedat otáčky, je jedno na jakej rychlostní stupeň (jasně, že na neutrál ze začátku auto točí o něco víc, aby se zahřál motor - tohle nemyslím) a už neklesnou - např. když mám zařazenou čtyřku a jedu 50, ukazuje otáčkoměr normálně nějakejch 1800 ot/min, když se stane tohle tak 2000 ale už jsem viděl i 2200... Blbý je, že na dálnici, když jedu 130 lezou otáčky třeba až nad 4000 a pak motor ani netáhne a už dost rámusí (standardně na pětku točí nějakejch 3800)... Je tohle normální nebo je někde něco špatně?

Když ony stoupnou i na neutrálu potom :myslim (třeba při stání na světlech, motor má teplotu mezi 80 a 90 °C - to už by měl bejt zahřátej a neutrál běží na 1200 ot/min) - prostě v celým spektru motor točí až o 400 ot/min víc než normálně... Známej mechanik mi říkal, že kdyby to byla spojka tak by to prostě bylo vidět, že se zvyšujou otáčky ukazatel rychlost stojí \"na místě\" (tady prostě auto normálně zrychluje) - navíc tohle třeba začne takhle zlobit až po minutě, dvou jízdy... Navíc pokud auto chvilku stojí s vypnutým motorem tak aby nestačilo úplně vychladnout, tak se tohle neděje :myslim ... Jsem z toho tak trošku jelen... Přemejšlel jsem, jestli by nemohlo být něco s čidlem teploty, pokud starý 206 s 8v motory něco takovýho mají, což by asi měly, když mají nějakou řídící jednotku...

Vím, že to není nic moc velkýho - aspoň zatím, ale nějak se mi to nelíbí, no...

Když máš zařazeno tak se ti nemohou samovolně zvyšovat otáčky bez toho aby se zvyšovala rychlsot jízdy.. to je prostě fyziky .. přímá úměrnost :D Jediná možnost je prokluzování spojky nebo špatné čidlo otáček.

Čidlo teploty to být nemůže protože to má vliv pouze na volnoběžné otáčky, což pokud máš zařazeno není.

Priznam sa ze mi trochu unika podstata veci. Ak spravne chapem tak sa ti otacky zvysuju otacky pocas jazdy bez toho aby auto zrychlovalo. Dufam ze som to spravne pochopil. Zaujimalo by ma ci pocut zvysenie otacok na zvuku motora alebo je to zvysenie iba indikovane otackomerom.

To čo popisuješ je technicky nemožné. Niečo si zle vypozoroval.

- keby šmýkala spojka tak sa stáva že otáčky stúpajú ale rýchlosť auta sa nemení

- keby otáčkomer ukazoval zle tak môže ukazovať viac ale nezvýši sa hlučnosť (napríklad pri tých 130)

- keby si dal výrazne menšie pneu tak by boli otáčky stále väčšie v pomere k rýchlosti

- keby mal motor vysoký voľnobeh tak po zaradení rýchlosti by bol pomer otáčky/rýchlosť rovnaký

Technicky je nemožné aby pri rýchlosti 130 boli otáčky raz 3800 a inokedy 4100 lebo ide vždy o rovnaký prevodový pomer.

To čo popisuješ je možné iba na automate.

Skús na 5 rýchlosti zošlapnúť plyn prudko na podlahu a sleduj či sa nestane že otáčky vyskočia ale rýchlosť sa zmení iba trochu. To by bola preklzijúca spojka.

No, právě proto že by ty otáčky měly být furt stejný tak si myslím, že je někde problém :) ... Letní i zimní pneumatiky jsou stejný (teda mají stejný parametry), takže v tom to nebude... Stejně to budu muset zavést do servisu

(sám si ani jedno nevyměním), ale aspoň budu vědět, v čem by mohla být chyba (spojku i špatnej otáčkoměr už jsem tak nějak podezříval, ale nebyl jsem si jistej, jestli nemůže být problém někde v motoru - takže okruh možnejch viníků se dost podstatně snížil :-D )... Díky za rady...

On v podstate rieši dva problémy. Jedno je zvýšené otáčky motora na voľno a druhý problém že pri 130 mal 3800 otáčok a teraz 4000.

Fórun je dosť často o dohadoch lebo uvažujeme na základe subjektívnych informácií ale s tým zrejme nič neurobíme.

No, ve 130 km/h moc ne, to už motor fakt neslyším... Ale v 50 km/h mi přijde, že to točí víc (jenže to je možná subjektivní pocit danej tím, co vidím na tom budíku :-) ), viděl bych to na tu spojku, budu ji muset pořádně vyzkoušet, ale teď s tou kalamitou okolo to bude muset chvíli počkat... Zase na druhou stranu, jak jsem psal, když pak vyřadím, otáčky na volnoběh ukazují 1200, což mi přijde moc, možná se to nějak obojí sešlo na jednou, nebo mám špatný uši a problém je v otáčkoměru :mad: ...