Charlie 607 Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Ahoj, věřím že jsou tu v autoelektrice dosti fundovaní lidé a tak bych chtěl poprosit o pomoc. Jde mi o montáž otáčkoměru. Mám dvouválcovou Yamahu, 4takt a drtivá většina přídavných otáčkoměrů je na 4-6-8 válců. Nedalo by se dodělat, nebo dokoupit nějaké zařízení, které by upravilo počet pulsů tak, aby takový otáčkoměr fungoval na dvouválcovém motoru. (Předpokládám, že se ten motor bude chovat jako jednoválec, protože bude házet jiskru na každém válci jednou za otáčku. Pokud to nějak jde vymyslet, budu rád za každý nápad, elektrotechnika zrovna není moje parketa. Díky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pata Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 a 2T nebo 4T? a jaké ma zapalování? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 607 Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Je to 4Takt a mělo by tam být CDI zapalování. V setrváku je snímač a malá cívka která dává impulsi do zapalování. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pata Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 a kam se napojují ty přídavné otáčkoměry? Jestli na zap. cívku, potřebuješ \"zdvojnásobit\" počet impulzů, tj zdvojnásobit frekvenci. Pokud přímo na snímač na klice, mělo by to chodit. Nebo se pletu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Já vím, že to není asi rada, kterou čekáš, ale stavebnice univerzálních otáčkoměrů stojí od 200,- do 500,- takže bych to neřešil. Tedy pokud to není něco co za to opravdu stojí. BTW: upřímně, navím kdy naposledy jsem koukal na motorce na otáčkoměr. To bych raději dodělal, teplotu oleje nebo něco podobně praktického. Ale samozřejmě proti gust.... [upravil dne 24/11/10 20:18 koblih69] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 607 Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Připojuje se na cívku. Ono to není na motorku, mám to na plachetnici, z přívěsnýho motoru jsem udělal zabudovanej a teď k tomu potřebuju dodělat budíky. líbí se mi od FK série 14 viz: http://tuning.shop5.cz/cz-detail-463790-pridavny-budik-otackomer-fk-automotive.html použil bych i teploměr oleje a asi voltmetr, tak bnych rád, aby byli všechny budíky stejný a právě mi chybý dořešit ten otáčkoměr, aby fungoval. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pata Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 koblih69: a co máš za motorku? Např. u chopperů je to vcelku jedno, jinde jsou otáčky docela podstatné (cross, sport) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Bandit 1200 rozjedu se zařadím 5 a jedu, přeřazuju na semaforech nebo na stopce otáčkoměr nevím k čemu by mi byl. BTW předpokládám, že 2 válcová Yamaha nebude asi Cross, nebo sport ( tedy možná tak RDčko, ale to je jiný soudek ) [upravil dne 24/11/10 20:41 koblih69] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pata Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Charlie 607: to zní dobře, tím pádem bych sháněl násobič frekvence nebo je pak ještě možnost kuchnout ten budík a upravit jeho elektroniku + překalibrovat na generátoru... a to by možná bylo i lepší... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pata Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 koblih69: tak 12 bandit má dole krouťák jak lokomotiva a nahoře je to vražda pro rám a brzdy, takže se ani moc nedivím Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 607 Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 No upravit to uvnitř by bylo asi nejlepší, ale to bohužel bude nad moje síly. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts