Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Chlazení motoru u Peugeot 308

staina

Recommended Posts

Zdravím všechny mám jeden takový dotázek ke chlazení motoru u 308. Jedná se mi o to jestli je v okruhu chlazení motoru nějaký ventil, který při nastartování motoru nepouští chladící kapalinu do chladiče, ale pustí ji tam až se motor zahřeje na provozní teplotu.

DÍKY ZA ODPOVĚĎ

Termostat uzavírá tzv \"malý okruh\" ve v kterém se chladící kapalina ohřeje dříve ( pokud neodebíráš teplo příliš topením ). Po dosažení teploty na kterou je termostat mechanicky nastavený se otevře a zapojí tzv. \"vnější okruh\" do kterého patří i chladič....

post-25417-14109613624723_thumb.jpg

Jo že je to termostat to vím, ale už je to většinou řízeno elektricky proto jsem psal ventil. Obecně by to mělo mít každé auto, ale má 308 se mi zdá, že se dloho zahřívá na provozní teplotu a na víčku oleje se mi usazuje světle hnědá mazlavá hmota což mi v Peugeotu tvrdily, že je vysrážená vlhkost a že prý je potřeba více zahrát motor, najezdit více kilometrů v kuse. Připadá mi to divné abych jen kvůli tomu jezdil kolem bloku a honil km. Dříve jsem měl Felicii a předtím ještě P 309 a ani jedno z těch aut nedělalo tohle a to jsem jezdil i podstatně kratší trasu.

Proto hledám způsob jak motor rychleji zahřát a napadlo mě jestli tam vůbec takový ventil (termostat) je.

Jo že je to termostat to vím, ale už je to většinou řízeno elektricky...

... na víčku oleje se mi usazuje světle hnědá mazlavá hmota což mi v Peugeotu tvrdily, že je vysrážená vlhkost a že prý je potřeba více zahrát motor...

Elektrickú reguláciu asi nenájdeš. Stále sa používa mechanický termostat (temer výhradne parafínový) aj keď niektoré automobilky s tým koketovavali.

V Peugeote ti to povedali správne. Ozaj sa jedná o vyzrážanú vlhkosť a tento jav sa vyskytuje hlavne v chladnom počasí. Na odstránenie pomôže zahriať olej na prevádzkovú teplotu a vlhkosť sa odparí. Treba však spomenúť že takáto emulzia sa na víčku vyskytuje i pri prenikaní vody do oleja čo je vážna závada. Pozri na mierku oleja. Ak je emulzia i na nej tak je to prejav poruchy.

Pri pomalom alebo nedostatočnom zohrievaní ide väčšinou o problém termostatu. Ide však o to určiť čo je nedostatočné zahrievanie spôsobené poruchou a čo je iba prejav prevádzkových podmienok.

Motor je to 1.4 VTi 95k

Podívám se na olej jak to vypadá. Mě jen připadá divné, že u starších aut nic takového že by se v motoru srážela vlhkost jsem neměl. Hlavně mě štve, že již z tohoto důvodu, alespoň podle servisu mi vyhazovala chybu řídící jednotka a nerad bych zase do servisu tak bych tomu rád nějak předešel.

Pastorek ti to popsal poměrně přesně. Buď jde voda do oleje ( vadné těsnění pod hlavou, prasklá hlava ... ) nebo je to kondenzát. U 1. varianty by ti měla ubývat voda. I když pokud je to mírné tak to může být ze začátku neznatelné a mělo by to být vidět na měrce - to znamená, že ta suspenze je na hladině a nejen že se odpařuje a usazuje na nelévacím víčku.

U 2- varianty je to hlavně režimem jízdy ( krátké jízdy... ), není moc důležité jeslti ti to u předchozích aut nedělalo, prtože různé motorizace se budou chovat hodně různě. Znám spoustu aut provozovaných ve městě obden kde to prostě jinak ani nejde. A není to ani žádná tragédie. Pokud chceš autu prospět tak můžeš častěji měnit olej případně po delší jízdě můžeš otevřít víčko a nehcat jen přikryté kusem hadru aby tam nic nepadlo.

Tak jsem koukal na měrku oleje a je na ní jen čistý olej. Jinak musím říct, že pěkný čtení o vodě v oleji jen mi nějak nejde do hlavy, že felicie s tím neměla žádný problém studené starty jízda v zimě i v létě dost často jen 4km a nikdy na víčku od oleje nic nebylo a to tam byl jen obyčejný olej Castrol GTX3.

Tu co mám doma a jezdí s ní otec tak nic takového neměla nikdy na víčku od oleje nic nebylo a dokonce ani u Peugeotu 309, který jsem měl předtím prvně jsem se s tím setkal až teď u Peugeotu 308 což jsem zíral když mi kvůli tomu řídící jednotka hlásila chybu a muselo se očistit jedno čidlo u vaček aspoň takhle mi to řekly v servisu a přinesl mi ukázat i víčko od oleje skoro plné té emulze a to teď jezdím v kuse 15km každý den dvakrát a motor je zahřátý na provozní teplotu tak po ujetí 2km.

vypadá to, že asi budu muset příště vyzkoušet jiný olej než Ineo od Peugeotu