blacksmith Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Čaute. Ako sa rieši nasledovná situácia: Auto predám niekomu mimo okresu, ale ostalo napísané na mňa (kvôli ušetreniu nákladov na prepis- kolky, značky, stk). Poistka je ale napísaná na nového majiteľa, hradí si ju sám. Dokladom o zmene majiteľa je kúpna zmluva. Teraz nový majiteľ zapríčiní nehodu. Ako to posithne mňa? Keďže mám doklad o zmene majiteľa, nehrozí aby to nakoniec padlo na moju hlavu, ale zase nechce sa mi ani behať po papierovačkách že naozaj nie som majiteľ. Mám začať trvať na prepise? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Řešil jsem to, ale v rodině. V pojišťovně mi tvrdili, že je to bezproblémů. Na Dopravce mi řekli, že to taky problém v zásadě není, protože není stanovená lhůta na přihlášení. Nicméně je to už několik let a navíc ty jsi ze Slovenska, takže nevím jeslti to platí. Každopádně pokud bude nějaké šetření tka si uvědom, že ty jsi zapsaný v registru, takže při každé příležitosti budeš muset vysvětlovat, že jsi už prodal a možná taky vysvětlovat proč není převedno v Evidenci Vozidel. Když to bude něco vážnejšího může se v tom někdo začít šťourat s tím, že se vyhýbáš EKO poplatku a pod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 No my tu EKO poplatky zatiaľ nemáme. Pri prepise sa platí za samotný prepis (33€ kolok), za nové EČV (16€) a potom ísť na STK a EK (16€ administratívna, 30€ pravidelná). A keď to porovnám s cenou auta, tieto byrokratické somariny tvoria tretinu kúpnej ceny :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Za mě vždycky na 100% převod, na nějaké domlouvání s úřady při problému nemám čas. Když jsem to nechtěl řešit tak jsem dal plnou moc omezenou 1 týden novému majiteli a ten si zařídil vše sám samozřejmě včetně poplatků. Pokud je to u auta a malou hodnotou tak to chápu, ale to se raději domluvte, že se o poplatky nějak podělíte než že by převod neproběhl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Tak potom sa dostávame k ďalšej otázke- ako je to pri odhlasovaní? Ešte som to nerobil Takže ja tu spíšem postup ako by to podľa mňa malo byť a vy ma potom prípadne opravte :-) 1) Kupujúci si auto prihlási vo svojom okrese, dostane nový techničák a evidenčné číslo 2) Do môjho techničáku bude na DI napísané, že auto bolo prihlásené na nového majiteľa 3) Vyplním žiadosť na odhlásenie vozidla z evidencie 4) S techničákom, starými značkami, potvrdením o povinnom poistení a žiadosťou na odhlásenie vozidla pôjdem na DI v mojom okrese, toto všetko im odovzdám, oni mi auto odhlásia 5) Navštívim pobočku poisťovne s nejakým potvrdením čo mi dajú na DI a odhlásim auto z poisťovne Môže byť? Ak som zabudol na nejaké dokumenty, tak ma prosím opravte nech zo seba nerobím na DI vola :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Člověče je to nějaký zamotaný nebo jsem se v tom ztratil já: 1. podepíšete smlouvu 2. se smlouvou a velkým TP jdeš na DI 3. tam to odhlásíš na nového majitele, pokud jsi majiteli s autem předal OTP tak ti napíšou do TP \"OTP nepředloženo\", pokud je předložíš tak mu ustříhnou roh 4. předáš doklady novému majiteli 5. ten si to pojistí 6. jde na Evidenční prohlídku ( případně na STK pokud není platná ) 7. přihlásí se všemi doklady a platnou pojistnou na sebe ( přitom odevzdá tvoje značky ) Možná se to v poslední době nějak změnilo... Samozřejmě po odhlášení si zrušíš pojistku. [upravil dne 17/11/10 16:18 koblih69] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Hmm...toto hovoríš o ČR alebo SR? Viem, že u vás je taká vec že \"odhlásenie auta na inú osobu\" ale nie som si istý, či také niečo funguje aj u nás. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubikpo Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 U nas na SK to funguje podobne: 1. krok: Spises kupno predajnu zmluvu 2. Kupujucemu das len kopiu Technickeho preukazu. 3. S originalom pojdes na DI, kde vypises tlacivo o odhlaseni auta z dovodu predaja, kupno - predajnu zmluvu nepotrebujes. Do technicaku ti napisu perom, ze odhlasene na dane meno a adresu kupujuceho. 4. Tak nasledne technicky preukaz posles postou doporucene kupujucemu a od je povinny auto prihlasit. - myslim ze je aj stanovena doba do kedy to musi urobit. 5. Nasledna uz len zrusis zakonne poistenie :D:D [upravil dne 17/11/10 17:59 lubikpo] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Aha, no to je naprd Ja som totižto doma len cez víkendy a vtedy akurát nie je nič otvorené. Mne by viac vyhovovalo keby si ho on pekne prihlásil na seba a potom mi poslal techničák s EVČ a keď ja budem mať čas, zájdem s tým na DI nech ma odhlásia z evidencie a poisťovne. Druhá vec je, že to auto už je predané a on ten môj techničák už má...takže keď on s tým teraz príde na DI v jeho okrese že ho chce prehlásiť na seba, čo mu povedia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubikpo Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 No tak to je naozaj zaujimave. No neviem co mu povedia, mohli by napr.: To auto ste ukradli a v aute boli aj doklady a teraz ho chcete prihlasit. To bol len priklad. No neviem neviem, asi ten technicak budes pri odhlaseni potrebovat vid: http://www.minv.sk/?odhlasenie-vozidla-ineho-okresu Tak ze myslim ze bude lepsie ak ti ho posle . Btw. pre zrusenie zakonneho poistenia budes potrebovat asi kopiu technickeho preukazu kupujuceho, myslim az po jeho prihlaseni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 No pokud to nestíháš tak máš asi 2 možnosti - 1) dát mu plnou moc k odhlášení a on to udělá za tebe. 2) využiješ zprostředkovatelů - tomu dáš palnou moc a nemusíš se o to starat. U nás jsou taxy 500 -1000,- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 No lenže k plnej moci potrebujem overenie od notára a ten tiež nepracuje cez víkend No nič, vďaka za rady...ja si to nejako zariadim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 A ešte som sa chcel spýtať...čo všetko potrebujem aby som to auto mohol odhlásiť na inú osobu? V žiadosti píšu, že chcú technický preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla, doklad o zaplatení poistného. Čo sa myslí pod pojmom \"osvedčenie o evidencii vozidla\"? A ako doklad im stačí list čo mi chodí každý rok z poisťovne, že moja zmluva bola predĺžená o ďalší rok? Či chcú zelenú a bielu kartu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 18, 2010 Author Share Posted November 18, 2010 Vuaa prosím o vyjadrenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koblih69 Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Podle mě se \"osvedčenie o evidencii vozidla\" rovná našemu \" Osvěčení o registraci vozidla\" ( dřívě Osvědčení o technickém průkazu - OTP \" tedy malý techničák. Co se týká pojištění tak by měla stačit platná zelená karta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacksmith Posted November 18, 2010 Author Share Posted November 18, 2010 No ale my tu už máme len jeden technický preukaz....a ten už chcú v prvom bode... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozefsv Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 osvedcenie a technicky je to iste,uvadza sa asi preto lebo niekedy to bolo pod nazvom technicky preukaz a teraz je to osvedcenie. mal by si si urobit jeden den volna a ist s autom pre istotu hovorim s autom na di.tam nahlasis noveho majitela tzn ze odhlasis seba.mozno auto pozru,mozno nie,je to okres od okresu inac ako som cital.urob si kopiu odhlaseneho technicaku pre poistovnu. to je vsetka tvoja robota.pan si potom pojde auto prihlasit do 7 dni od tvojho odhlasenia.k tomu bude potrebovat technicky preukaz,asi vsetky karticky od emisnej a stk,novu poistku ktoru si uzavrel do predu a kolky,samozrejme auto pred di.tiez ho niekde nechcu ani vidiet.novy majitel si pojde urobit administrativnu kontrolu stk a emisnu. alebo plnu moc u notara [upravil dne 19.11.10 07:38 jozefsv] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts