Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Stavba domu bez firmy


Guest MMMMM

Recommended Posts

Je tu někdo kdo si sám stavil dům nebo měl na to lidi (zedníky)? Zajímalo by mě na kolik takový dům vyjde, když to nedělá nějaká firma, myslím tím firma která staví přímo domy na klíč (canaba atd.)

[upravil dne 26.10.10 od MMMMM]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

když stavíš sám tak potřebuješ min.:

1 zedníka

1 nádeníka (polozedníka) - který ví co chystá a namýchá

optimum je 2 zedníky a 3 nádeníky (nejlépe menší firmu)

podmínkou vlastní stavby je, že jsi dostatečně zručný a operativní(ohledně řešení problémů)

svépomocí se dá stavět i za 2/3 ceny nemovitosti.

Nevýhodou je, že dneska jsou různé způsoby zdění (malta už se moc nepoužívá, spíš pěna nebo lepidlo) a další postupy který se sice na internetu dočteč ale různá know-how si zedníci tají :-)

Navíc firma má lepší ceny ve stavebninách.

My ted svépomocí rekonstruovali starý dům. známý co má stav. firmu (6zedníků+5dalších profesí) nám občas půjčil nejakýho zedníka. Zhotovil nám strop, schodiště, některé omýtky.

Stavební mat. jsme brali na něj se slevou 39% z ceny smrtelníka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S vlastnej skusenosti mozem povedat, ze 2 ja ludia, nebudem ich nazivat murari, skorej stavbari, postavili skoro cely barak ...

Ale cenu ty nikto nepovie, nakolko ako bolo spomenute, zalezi od velkosti domu, od pouzitych materialov, niekto stava s tehli, niekto s ytongu, nekdo da rovnou strechu, nekdo krov a skridle atd atd ... Kurenie moze byt lacne, drahe, a dalo by sa menovat ...

Vsetko zalezi len a len od teba ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně je podstatné, aby zadavatel stavby přesně věděl, co chce postavit a pokud se ve stavařině nepohybuje a nerozumí tedy detailně problémům se stavbou souvisejícím, měl by si najít \"důvěryhodný stavební dozor\". Z vlastní zkušenosti s obyčejnou rekonstrukcí bytu (a následně i po různých debatách mezi přáteli v hospodách vedených) jsem získal pocit hraničící téměř s jistotou, že 90% \"stavebních firem\" jsou šizunkové, jejihž hlavní zájem je naslibovat modré z nebe, zkasírovat co nejvyšší zálohu a co nejdýl Tě umět tahat za fusekli, abys ve finále byl rád, že už konečně bydlíš a nad něčím tak odporným, jako je třeba reklamace, abys mávl rukou. Bohužel těch 10% poctivých stavařů umí najít jen někteří vyvolení - povětšinou tací, kteří o stavařině něco vědí z vlastní zkušenosti a firma u nich jednoznačně pozná, že tenhle pán za fusekli tahat nepůjde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zrovna ted něco podobnýho podstupuju, staví mi to dva místní zedníci se svojí partou (nejsou zrovna levný, ale kvalitní), zatim jsem spokojenej, líbí se mi takovej osobní přístup, nic se nesnaží šmelit, všechno si zaříděj-přivezou,všechno vysvětlí do detailu, dodržujou rozpočet. Samozřejmě pak si musíš zařídit dál střechu, okna, elektriku, vodu, topení, to by ti zedníci taky určo sehnali, ale chce se to zajímat dál a nebrat první nabídku Počítám s tim, že barák postavim 2/3 ceny na klíč a dle mě i o dost kvalitnějc (viděl jsem pár baráků na klíč a to bych blil). Bavil jsem se s tátovo kamarádem, kterýmu staví barák firma a třeba základová deska ho vyšla o 30% dráž, při přepočítání na M2. Jsi ve fázi projektu nebo jen přemejšlíš?

Ps: nejlíp se hledaj řemeslníci v hospodě a někdy se podaří i lehká hospodská sleva (po pár pivech) :D

[upravil dne 20/9/10 od Ajdamek]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

postavíš to sám s pomocníkem, jsou to dnes samé stavebnice, jakéhokoli materiálu je hafo...,stačí si koupit v knihách příručku--vím co píšu, mám to za sebou

na druhé straně stavět při zaměstnání néé, dnes se většinou v práci vyšťavíš a musíš počítat se všema víkendama, dovolené atd.,kdysi se párkrát sešla parta z práce a byla hrubá stavba, dnes si to neumím představit...

ale jednu výhodu to má--stavíš kvalitně (pro sebe) a o domu víš vše :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to čeká ještě dlouhá sranda :)

Chce si rozmyslet, jakej typ by jsi chtěl typ baráku, velikost, rozložení místností, typ vytápění a s tim jít za architektem, ten ti poradí detaily a navrhne dům, pak jednotlivé projekty profesí, kvalitní projekt na zákázku vyjde na cca 5% ceny domu( z odhadní ceny na klíč). Já jsem to patlal nějak dohromady přes známý a vyšlo mě to asi na sto(ale hrozný sraní a nervy). Nebo si koupit hotovej projekt, to je za pár korun, podívej se třeba na www.gservis.cz, kde je velká nabídka domů, ceny projekt a ceny na klíč

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

..jen pro info, at tady vsechny nastvu :)

http://www.gservis.cz/projekty-rodinnych-domu/dum-astraplus

..tohle kamarad postavil svymi silami za 1 mega s tim, ze si delal samozrejme vsechno sam, vcetne zedniciny, tesariny, rozvodu.. :)

..svepomoci, to znamena kdyz se obcas najme nejaky zednik, tesar, ale clovek si udela i neco sam a hlavne si shani material sam, se to da postavit za 1,5-1,8

..komplet na klic pak asi 2,5 -2,8

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dave405: to nic, ja jen narazim na to, ze kdyz uz bych neco takoveho stavel, premyslel bych napr. o tom jestli je dobre mit 5+1 malych mistnosti s dvema koupelkami atd., nebo na +- stejne plose 4 + 1 a jednu z koupelen treba spojit s WC a minimalizovat.

BTW, milion byl za co ? Hrubou stavbu nebo komplet az po klic od vchodu ? :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rekonstruoval jsem - resp. dostal jsem dům bez vody, elektriky, topení, dvě místnosti obytné, špajzka a komora. Při bouracích pracech to dopadlo tak, že jsem zůstal na 3 zdech - rozměr asi 25bm a 4 stropních trámech.

Základy pod přístavbou jsem udělal sám - nula nula prd, desku jsme vybetonovali s kamarádem a míchačkou. Sehnala se tatra písku a štěrku a bylo. Nula nula prd. Na zdi jsem měl zedníka strejdu. Stavělo se o víkendech - 70km pro něj a potom ho odvézt zpátky ( firemním autem, takže v poho )..Věnce jsem vystavěl a vybetonoval sám s míchačkou. Stropy jsem udělal dřevěný - 4 kluci, potom jsem je sám usadil, ukotvil a zaklopil. První patro byl zedník za 500 na den - o víkendech. Tesařskou mi udělal známej zadara, platil jsem jen dřevo. Střechu jsem si dělal sám. Elektriku - známej elektrikář když měl čas, okna dělala firma. Vodu a topení dělala firma. Omítky dělal kamarád zedník za 500 na den, já jsem míchal a vozil maltu ( do prvního patra fakt super ). Jo a ještě nesmím zapomenout na to, že odpoledne přijelo auto s tvárnicema, který jsem po jedné nosil do baráku na kozy, z koz na strop a po stropě rovnal kolem zdí. Izolace podlahy - já a hořák. pokládání polystyrenu na zem - já a řezačka. Anhydryd - dělala firma formou školení za pár korun. Obklady - kamarád obkladač - já klasicky navozil, nachystal, uklidil. sádrokartony jsme dělali s dalším kamarádem - on věděl jak, já řezal, nosil, podával. Potom on tmelil. Maloval jsem sám. Kuchyň dělal kamarád stolař na míru. Plovoučky atd jsem dělal sám, obložky budem usazovat dneska.

Jsem na cca 1mil Kč, nemám ani korunu půjčku, sice jsem už docela holej, ale barák je zařízenej, dá se v něm v pohodě bydlet a nic zásadního nepotřebujem. Ale byly to 4 roky intenzivní práce po odpolednách a o víkendech, díky tomu, že dělám ve stavebnictví a mám relativně volné ruce sehnáno všechno se slevama a zařízeno v práci. A bydlíme u tchýně, takže nás nějak netlačil čas. Do toho jsme byli na pár dovolených.

Ale upřímně - nikdy, NIKDY se už do podobné věci nepustím. Myslím tím do stejnýho co jsem dělal.

edit: ale na druhou stranu jsem se hromadu věcí naučil. A můžu říct - kdyby někdo za mně sháněl a lítal a vyřizoval, klidně bych se dřel jak kůň. Ale vydělat prachy, vymyslet co a kdy, do toho sehnat a dopravit materiál, potom zařídit někoho aby to zabudoval....to je docela záhul.

[upravil dne 21/9/10 od Hadra]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proto je to na klíč také o něco dražší. Sice dražší, ale také i rychlejší.

Je třeba k celkovým nákladům připočítat i \"investovaný\" čas. Popř. se zamyslet, jestli by ten rozdíl by nešel vydělat jinak, třeba svojí kvalifikovanou prací. :mrk

Vvitty: Třeba za pozemek tady na jihu chtějí 2000,- /m2. A je 15 min chůzí od rynku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...