Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Potvora začala žrát olej - tak litr na 2000. I při zahřátém motoru jde pořád z výfuku bílý dým, když na to pořádně šlápnu, tak černý. Zkusím vyměnit gufírka na ventilech (máte někdo představu o ceně?), ale spíš to bude vyklechtaným motorem (170000 + to, co stočili v bazaru), což u tak starýho auta asi nemá smysl řešit. Tak by mě zajímalo, jestli to jde částečně vyřešit změnou oleje (je tam polosynt. Esso 10W40) nebo nějakou přísadou - máte s tím někdo zkušenost?

Odesláno

Loni v zimě jsem si říkal, že mi to taky žere dost olej. tak litr zhruba na 1500 km. Ale pak jak se oteplilo, spotřeba oleje se zmanšila tak litr na 4000 km. Tak jsem to neřešil. Ale teď to začalo žrát svou obvyklou zimní taxu litr na 1500 km. Mám najeto 200 000 km.

V manuálu co jsem dostal k autu je napsáno, že to může žrát až 1 litr na 1000 km. Jo mám 1,8i.

Odesláno

To je fakt v manuálu, taková rozežranost? :D

Já bych to neřešil, kdyby to vydrželo aspoň do další výměny, ale Esso není nejlevnější a mimo to mě štve ten dým z výfucku...

btw: abych to mohl nějak přesněji změřit - nevíte někdo, kolik oleje je u 405 GR \'95 mezi ryskami? Já jsem dolíval cca. 1.5 l, v servisu tvrdili, že při spodní rysce je v motoru asi 2-2.5 l, což by znamenalo 2.5 l mezi ryskami, tak nevím...

Odesláno

Pokud budeš mít dobrý kompresní tlaky,tak gufera na ventilech, 8x 80kč. Ale makovice musí dolů. Téměř všechny benzinový motory XU to po 150000 km dělají. Čím dřív to udělaš, tím víc Ti vyrží kat.

Odesláno

mě to taky papá olej... nějak to neřeším, občas prostě doliju když se objeví kontrolka oleje po prudkým brždění (pek se eště mrknu na rysku)

mám XU10J2Z

Odesláno

U Vašendy bych se poptal, ale v Brně pořád ještě nemá filiálku. Přetěsnění motoru nebo nějakou větší akci neplánuju - nemá to cenu. Ještě bych se vrátil k té změně oleje nebo nějakému přídavku - co si o tom myslíte?

Ten katalyzátor je taky problém - může být pryč už teď (to by se taky projevovalo zvýšeným kouřením, ne?). No, emise to asi ukážou:mad:

Odesláno

Milhaus: riziko čeho? Já na výměně gufer ventilů pražádné riziko nevidím... Jinak že jsou prakticky všechny XU motory zralé na kompletní přetěsnění je sice fakt, to nepopírám, na druhou stranu jsou prakticky všechny tyhle auta paštiky s mizivou cenou, kde jaksi nemá cenu dělat takovéto zásahy zbytečně, když to není vyloženě potřeba. Takže, bych vyměnil jen ty gufera, a na nějaké kompletní přetěsňování se leda tak vyprd - zvláš? v případě benzínu, kde za cenu kompletního přetěsnění koupím dva, tři kompletní náhradní motory. A k tomu, když s tím majitel do konce života (toho auta, než si pořídí jiné) najede max. 50tis km, bych klidně i jen doléval olej. A že by najezdil víc dost pochybuju - to by měl diesel.

Odesláno

Paštiky to jsou, když vyměníš druhý motor tak je to většinou z bláta do louže. Mě osobně by to vadilo, dolívat někdy i litr na na pár set kilometrů. Ale je to můj názor. Já to beru i tak, že jednou někomu uděláš jen gufera a on přijde za měsíc, že mu od opravy začalo téc to a ono ...

Odesláno

To přijde stejně... Ale, když někomu naráz napočítáš, co by to auto potřebovalo všechno udělat, tak tě dotyčný pošle do háje, že je to za opravy dvakrát tolik, než za co to koupil. Jen příklad: kolik lidí si po koupi 405-ky za 50-100tis nechá udělat komplet přetěsnění, rozvody, všechny náplně, filtry, komplet brzdy (vč. trubek), komplet silentbloky, čepy, všechny tlumiče, a nové pneu? Schválně., zkus nadhodit cenu, kolik by za tohle všechno zákazník vyplazil? A přitom kdo ty auta zná, ví, že tohle potřebujou všechny tyhle auta jak sůl... všechno, protože to nikdy nikdo neměnil. Když tu částku řekneš, tak buď omdlí, nebo ti vynadá - a radši bude chodit častěji po menších kouskách (a leckdy tam nechá časem ještě víc).

Takže zpět k tématu: můj názor - při spotřebě 1 litr/ 1000 km a větší něco řešit - začít guferama. Do té doby jen dolévat. Než začít s větší opravou, důkladně spočítat, jestli to má vůbec cenu, a jestli není lepší poslat to do háje, a pořídit jiné, lepší...

Odesláno

To je to, co je lepší. Pokud koupíš šunku za 70000 a dejme tomu do ní nacpeš 30000 tak aspoň víš co v tom máš. Pokud koupíš auto za 100000 tak tě to čeká stejně. Většinou. Jsou ale opravy , které bych při koupi auta udělal stejně, olej, filtry, rozvody. Geometrii a diagnostiku bych udělal ještě před koupí, pokud to jde. To jsou potom věci.

Odesláno

Já mám motor KFX 97 1,4 i a žere mi to asi litr na 12 tis km pak vždy vyměním olej.Auto bylo z bazaru a najel jsem už za půl roku 25tis-dvě výměny oleje total quartz auto jsem koupil za 160 tis-Peugeot Partenr a vrazil jsem do oprav už dost chladič-tekl, topení teklo, těsnění pod hlavou, rozvody,vodní čerpadlo, jeden čep, včechny brzdy a přední kotouče,lambda sonda..ale ted už mám najeto asi po těcg opravách asi 15 tis a vše ok, spokojenost....

Odesláno

To Oddie: 100% souhlas, dívám se na to stejně. Prostě si asi každý musí uvědomit, co má za auto :D

Jak jsem psal, ty gufera jsou maximum, do čeho bych se pustil (jen mám strach, aby to v servisu nezmastili ještě víc - teď to sice kouří, ale jede - zatím). Nic dalšího nemá cenu dělat - to auto má vydržet ještě tak 2-3 roky a ročně opravdu nenajedu víc, než těch 20000. Proti dolívání oleje nic nemám, jen mě štve ten dým (je to nepříjemný hlavně v podzemních garážích atd...) a měl jsem strach o kat. Ale když už je stejně pryč, tak mě holt čekají emise alternativním způsobem. To je ale škoda, protože jinak by auto asi prošlo...

Odesláno

Hm,chlapi,me to ceka taky.Mam ted novej model 405 benzin a zere mi to 1l na 800km.Predtim jsem mel starsi model benzinakua zralo mi to take,tak jsem to nechal udelat.A byla nejvetsi spokojenost.Bohuzel auto jsem napicl.Motor to prezil,tak mozna nekdy na jare ho ozivim v nekterym aute se spatnym motorem:-).M

Odesláno

Jak říká Oddie na výměna gufer není co zmastit - sundá se ventilové víko a dají se nové gumičky..... Sehraná dvojka to udělá za 1,5h. Pravda je, že u 85% Francouzů to výrazně pomůže

Odesláno

rebik: to vůbec neznám. Víko sem sundával když sem ho lakoval tak to bych věděl... a co se tam vlastně dělá? se svlíknou a navlíknou novy gumky? Mám ještě starou hlavu tak si to můžu zkusit na nečisto =) Dá se něco podělat? Sniží to kouřivost? XU10J2Z

Odesláno

Takhle primitivní to není-))) Musíte být dva, sundat vačku a mít trošku speciální přípravky, aby jsi jednotlivé ventily stlačil dolů a druhý vydal klínky a rozseknul stará gufera a nasadil nové a zase dal klínky. Pružiny kladou odpor, takže to chce cvik, trpělivost, šikovné ruce a magnet-))) Radši bych to fakt sám nezkoušel....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...