Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

nove repro do 406 coupe


Samc0

Recommended Posts

Zdravim Vas, chcel by som poprosit o radu. Dostali sa mi do ruky nove reproduktory znacky JBL, konkretne tieto

http://www.autoradia.sk/novinky-a-spravy/profily/reproduktory/ovaly-na-pato-ii-jbl-gto-937

este som nemal moznost ich nahodit do auta, ale tak dufam, ze sa mi tam zmestia.

Kedze sa mi dostali za vyhodnu cenu, tak zvazujem kupu aj prednych reprakov, zosiku a subwoofera. Konkretne ma zaujal jeden set, tak by som bol velmi rad, ak by ste mi niekto, kto tomu rozumie napisal, ci to je vyhodne a hlavne kvalitné.

http://www.autoradia.sk/jbl-gto-bass-pack1246

Posledna otazka by smerovala k tomu, ze ak budem mat vzadu trojpasmove koaxialy a v predu dvojpasmove komponenty, je potrebne dat do predu aj zvlast vyskove reproduktory?

Konkretne mam vypozerane tieto

http://www.autoradia.sk/jbl-gto18t

Vazne dakujem za kazdu radu, kedze v tejto oblasti som uplne dilinko :roll

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doporučil bych Ti nejlíp nějakou jednoduchou variantu, kde nemůžeš nic moc zkazit a navíc můžeš i výrazně ušetřit. Když už máš ovály doma, dejme tomu. V tom případě dokup dopředu koaxy ideálně od stejné značky a řady, přidej kabely alespoň o průřezu 1,5mm, to všechno pověš na kvalitnější čtyřkanálový zesilovač a myslím, že budeš vysmátej. Hlavně proboha nevymýšlej dort pejska s kočičkou. Takových, kteří se snažili objevit Ameriku bylo spoustu... ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No a to je presne to co chcem vediet....takze odporucas koaxialne dat aj do predu, ked uz mam kupene koaxiale ovaly do zadu? Lebo na inom fore som cital, ze do zadu koaxialy a do predu komponenty. Ze do predu by koaxialy nedavali, skrz toho, ze by bola vyskova sekcia pri podlahe.

Tu je skopceny ten text z ineho fora:

Koaxialne maju vyskovy reproduktor v mieste stredobasoveho,cize su kompaktnejsie ako komponentove ktore maju vyskovy oddeleny pomocou plnohodnotnej vyhybky...

Koaxialne by mali mat z pravidla horsi zukovy prednes ako kompopnenty...Koaxialy tak maximalne pouzit do zadneho plata do dveri abslutne nepatria kedze vyskova sekcia je pri podlahe...Ak si zakladas na kvalite koaxiali by som vylucil a ako ideal pouzil predne komponenty + sub...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Paušalizování tam, kde to nemá vůbec co dělat. Když vezmeme z principu komponentní reproduktory, z čeho se vlastně skládají? Vysokotónový reproduktor, středobasový reproduktor a nějaká ta výhybka s natvrdo nastaveným dělícím kmitočtem. I kdyby výrobce jakkoliv optimalizoval výhybku, stejně je každé auto jiné-nemluvím jenom o vzdálenosti samotných reproduktorů od sebe, vnitřním prostoru a zatlumení automobilu, difrakcích a spoustě dalších fyzikálních jevů, které se ve výsledku každý určitou měrou uplatní. Nikde neříkám, že komponentní reproduktory nemůžou hrát dobře, ale už z principu je nutná (stejně jako v případě kvalitní domácí vícepásmové reprosoustavy) optimalizace výhybky, jinak nemá cenu se tím zabývat a vše je víceméně sázka do loterie. Je to podobný jako bys dal ke svýmu sériovýmu motoru turbo-může to vydržet, ale taky nemusí. Pokud chceš aby to opravdu dobře fungovalo a nikde na frekvenční charakteristice nevzniknul větší hrb či propad, musíš reproduktory optimalizovat k té dané konkrétní situaci.

Koaxy jsou trochu jiný kafe. Ani kdyby se tu kdokoliv na hlavu postavil, nemůže vzniknout větší problém na dělícím kmitočtu z důvodu špatné vzdálenosti reproduktorů od sebe, takže posluchač slyší, že reproduktor hraje jakožto celek, jakékoliv hory na frekvenční charakteristice se tímhle dají docela dobře eliminovat, i když nic není úplně stoprocentní. Ohledně vysokých kmitočtů bych snad jen doporučil změřit kvalitním zkalibrovaným mikrofonem prakticky libovolný koaxiální reproduktor. Z naměřené charakteristiky by ses dozvěděl, že výrobce (jakýkoliv) už v základu netlumí vysokotónový reproduktor, takže výsledkem je obvykle nějakých +6dB i víc na těch nejvyšších kmitočtech. Je to vcelku jednoduchá, ale plně funkční kompenzace debilního umístění reproduktoru, který hraje třeba do nohy.

Nevím co dál říct. Prostě pokud máš kvalitní přeladitelnou výhybku s dostatečnou strmostí, nějaký ten software, kvalitní mikrofon a spoustu, spoustu znalostí a zkušeností z audio oblasti, klidně si kup ty nejlevnější komponentní reproduktory a vylaď si je k dokonalosti, výsledkem pak bude zvuk, který předči klidně i několikanásobně dražší koaxiální reproduktory. Připrav se ale na to, že samotnou optimalizací (pokud budeš vědět, co děláš) strávíš několik víkendů čistého času. Takhle vezmeš dva koaxy, \"prdneš\" je dopředu, od výrobce budeš mít garantované převýšení v oblasti nejnižších kmitočtů (viz výše) a zbytek frekvenční charakteristiky zhruba vyrovnaný. Připojíš to tlustšími kabely na kvalitnější zesilovač, přidáš dozadu dva ovály, které mají přesně parametry pro využití toho kterého objemu kufru, dodržíš veškeré zásady při montáži a většinou se posadíš z výsledku na zadek.

Víc nemám co psát, stejně se furt opakuju. :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

peugeot09-> tak ja sice možna tomu rozumim trochu viac ako Samc0 ale aj tak to bolo torchu zložito napísane :D pre uplneho laika totalne nepochopitelne :D

Samc0 -> jednoducho zhrnute čo napísal p09 je, že komponenty su sice pekna vec ale s napevno urobneou vyhybkou od vyrobcu sa blbo odladia v danom aute, koaxiali maju tiež sovje chybyčky ale tým že su umiestnene pri podlahe tak sa tie chybičky trošku eliminuju => dobre koaxiali su niekedy ovela lepšie ako kvalitne komponenty :D

dalej ked to napojiš dostatočne hrubymi kablami na kvalitny zosik tak budeš mať uplne paradny zvuk že z neho budeš slintať ešte 4 zimy potom ako to zapojiš :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

bude mi čest :roker nom to viš to je tak, že kdyš ty tovšechno ovladaš a snažiš sa to vysvetliť laicky tak to je furt odborne :D take problemy mám aj ja, zo školy.....nikdy som to nevedel laicky vysvetliť :D a jelikož mám elektrotechnickou školu tak tomu tvojemu som celkom porozumel a zjednodušil :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

super chlapi....tak som z toho opat trosku mudrejsi. Ale ked vas tu mam, neda sa mi neopytat na vas nazor. Prosim Vas, co si myslite o tomto sete prednych reprakov, zosiku a subwoofry? Mozem to mat komplet nove za nejakych 200 eur, ale ked hovorite ze komponenty by ste do predu nedavali tak som teraz v pomykove, ci to zobrat.

http://www.autoradia.sk/jbl-gto-bass-pack1246

Keby som to bral zvlast, ze iba ten zosilovac, subac + by som zobral nejake koaxialy, namiesto tych komponentov co su v tom, tak by ma cena vysla cez 400 eur. Preto by som bol rad, keby ste mi vedeli povedat, ci to je vyhodna kupa aj napriek tym reproduktorom...... Dikes

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sice p09 zbuzeruje si čo napíšem ale predsa :D

ten set vyzerá dobre, aj ked su tam komponenty a nedaju sa dokonale odladiť do každeho auta, tak su to dobra vec pre ludi čo nie su tak naročny ako P09 (je totiž naročna až moc:) ), inka ked to je dobra vec, a dobry zvuk maju, sedel som v par autach čo maly komponenty a bol to celkom fajn zvuk, ako nemohol som si ťažovať .... takže ked máš v tom sete komponenty, zosik, a woofer tak je to za 200€slušna kupa a podla mňa nebudeš banovať.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Svoje jsem napsal, víc nemám, co bych dodal, snad jen, že opravdu nejsem náročný, jenom nechci, aby mě zvuk v autě vyloženě s*ral, což špatně sladěné komponenty bez problému dokážou.

No když nejde o kvalitu ale především o cenu, tak to kup, třeba Ti to bude stačit a možná i ušetříš. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No o kvalitu ide, ale samozrejme nebudem vyhadzovat vela penazi, ked mam moznost kupit nieco kvalitne, za rozumne peniaze. Netvrdim o sebe, ze som nejaky audiofil, ale uz ked si tam volaco dam, tak chcem, aby to bolo poriadne. No, idem este asi prelustrovat internet a pohladat nejake ine koaxialne alternativy :)

Este taka jedna otazocka......do predu mam hladat dvoj, alebo troj kanalove koaxialy?

[upravil dne 26/7/10 Samc0]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Samc0

No o kvalitu ide, ale samozrejme nebudem vyhadzovat vela penazi, ked mam moznost kupit nieco kvalitne, za rozumne peniaze. Netvrdim o sebe, ze som nejaky audiofil, ale uz ked si tam volaco dam, tak chcem, aby to bolo poriadne. No, idem este asi prelustrovat internet a pohladat nejake ine koaxialne alternativy :)

Este taka jedna otazocka......do predu mam hladat dvoj, alebo troj kanalove koaxialy?

[upravil dne 26/7/10 Samc0]

ja by som dal trojpasmove ale P09 poradi asi lepšie.....ja cez autohifi moc niesom :) ale mylsim tie trojpasmove budu lepšie ako dvoj pretože stredne pasmo bude ma svoj vlastny reprak s \"vyhybkou\"

[upravil dne 26/7/10 winco]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Outstrike

Kruci kluci, rozjeli jste to tu tak, že to nutí člověka k zamyšlení. Sám teď řeším hudbu do auta a když jsem si to tu přečetl tak zase nevím co si pořídím :bacha

tak ked cheš riešiť komplet hudbu, tak ti len zhrienim čo tu bolo napísane :D do predu daj kvalitne koaxiali dvoj alebo trojpasmove, do zadu by som dal asi neake basaky a prehnal to cez 4-kanalovy zosik :D alebo variata B) do predu aj do zadu daj 4 tie iste repraky cez 4-kanal zesi. a do kufra woofer so samostatným zosikom :D

podla mňa celkom fajn riešenie ale počkaj až sa ozve odbornik :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za kompliment, ale na to si ještě pěkných pár desítek let počkám. ;)

Woofrem se zabývat teprve až poté, co basy z quadro provedení (přední + ovály) nebudou stačit, může se taky ukázat, že to bude jenom zbytečná a drahá krabička na ozdobu.

Samco: Do předu dvoupásmové. Budou mít vyšší zatížitelnost než troj a zároveň je větší pravděpodobnost, že budou hrát opravdu jako jeden celek (bude jenom jeden dělící kmitočet mezi středobasovou částí a vysokotónovou). :)

Outstrike: SZ. ;)

[upravil dne 26/7/10 peugeot09]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...