Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Davate znameni zmene smeru jizdy pokud hlavni odbocuje a rovne pokracuje vedlejsi?


Medvěd

Recommended Posts

Priznam se, ze jsem ponekud na rozpacich a NECHCE SE MI PATRAT, JAK TAKOVOU SITUACI PRESNE DEFINUJI PRAVIDLA, ale jde mi spis o Vase osobni zkusenosti a praxi.

Momentalne jsem na vesnici pobliz Novych Zamku a pri kazde ceste na nakup do NZ projizdim Tckovou krizovatku mezi poli, kde ja prijizdim po vedlejsi a zcela bez pohybu volantem najizdim na hlavni prichazejici zprava (blikam levym blinkrem). Velice me ale hnete, ze nmezi ridici je spousta \"ignorantu\", kteri jedou proti me po hlavni A BEZ BLINKRU POKRACUJI DALE PO HLAVNI (tedy pro ne vlevo) a krizi mi cestu. Mam se rad a tak jsem si proste zvykl, ze do krizovatky se mohu odvazit jen pokud proti me bud nejede vubec nic nebo auto zacne blikat pravym (bude pokracovat po vedlejsi, na ktere stojim).

To je sakra takovy problem cvrnknout do packy blinru a jednoznacne dat najevo, zda pojedu vlevo (po hlavni) nebo vpravo (na vedlejsi)? Domnivam se, ze se toto ve vyhlasce resi stylem, ktery jsem tu popsal - jen nechapu, proc na takovou elementarni kravinu lidi kaslou (za dobu, co do Dubnika jezdim uz krizovatku osadili stopkou, objevil se dokonce i krizek, ale blikat se tu lidi nenaucili - odbocit po hlavni vlevo se da v pohode v rychlosti kolem 100 km/h).

P.S.

Neni to \"jen\" slovenska specifika, uplne stejne situace jsem zazival, kdyz jsem jezdil v Praze z Miskovic na Kbely - jen v mensich rychlostech.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj davam blinkr, dokonce i v autoskole me to ucili, ze se na hlavni silnici, ktera se staci, blinkr dava, pouzivam ho i tam, kde by se asi nemusel, ale pro prehlednost situace mi prijde vhodnejsi ho pouzit, proste se snazim myslet hlavou a delat na silnici predvidatelne veci. Ovsem velka cast ridicstva, masirovana ruznymi medii pomoci \"piratu silnic\", \"vsemohouciho bodoveho systemu\" a nebo treba ucelove interpretovanymi statistikami apod., tu hlavu pouziva stale mene, v cemz si myslim, ze je nejvetsi zakopany pes ohledne stavu silnicniho provozu u nas.

BTW. napriklad se divim, ze peugeoti a jina francouzska auta ve sve vybave blinkry vubec maji, po vice nez 14ti dnech stravenych na jihu Francie mi vetsinou prislo, ze tam neblika skoro nikde nikdo :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V obci vždy, mimo obce sem-tam nie.

V náväznosti na vlákno Rychlejší má prednosť, nedanie blinkra je malý priestupok oproti nedaniu prednosti. Keď som v takomto prípade na vedľajšej, čakám kým prejde. Blinkrom resp. neblikrom neverím. Čo keď mu blinker predchvíľou prestal ísť? Čo keď už blíká 5km od posledného predbiehania? Atď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Demo

Medvěde Ty někomu věříš, že když bliká, takže skutečně odbočí?

Precti si presne, co pisu ve svem prispevku:

...... Mam se rad a tak jsem si proste zvykl, ze do krizovatky se mohu odvazit jen pokud proti me bud nejede vubec nic nebo auto ZACNE blikat pravym (bude pokracovat po vedlejsi, na ktere stojim).

Protoze auto jedouci proti me jede cca 500 m po rovine urcite bych ignoroval, pokud by celou dobu blikal pravym. Pokud ale zacne cca 100 m prede mnou blikat, myslim si, ze je jeho zamer citelne naznacen a ja, po zkontrolovani stavu zprava, mohu do krizovatky vjet. Na silnici je stredne silny provoz a vetsinou na krizovatce moc dlouho necekam, ale presto by pouzivani blinkru prujezd krizovatkou zprijemnilo (minimalne ten krizek by tam na 90% nebyl).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Driver

Blinkr dávám, v podstatě kdykoliv když odbočuji i v případě, že jsem na hlavní. Podobná křižovatka je i z Radonic na H.Počernice a taky se mi stalo, že protijedoucí po hlavní nedal blinkr a odbočil.

a v esíčku v Líbe blikáš ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Pe.Tr

Původně zaslal: Driver

Blinkr dávám, v podstatě kdykoliv když odbočuji i v případě, že jsem na hlavní. Podobná křižovatka je i z Radonic na H.Počernice a taky se mi stalo, že protijedoucí po hlavní nedal blinkr a odbočil.

a v esíčku v Líbe blikáš ?

Pokud mas na mysli prujezd Libeznicemi na Melnik, pak ANO - ale je fakt, ze tam blikam jako jeden z mala a v tomto konkretnim pripade ani neverim, ze by neblikani mohlo zapricinit nejakou vaznejsi nehodu. Kdybych tam jezdil dennodenne, verim, ze bych se tez nechal zbytkem jezdcu ovlivnit a blikat mozna prestal. Prujezd Libeznicemi ale opravdu neni srovnatelny se situaci, kterou jsem popsal vys - hlavne v Libeznicich je rychlost omezena na (tusim) 40, druhak se tam vetsinou plouzi auta v kolone a k tomu, aby se nekdo dostal z vedlejsi je treba dobre duse, ktera ho pusti.

[upravil dne 21/7/2010 Medvěd]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V autoškole mě učili, jakmile je křižovat do \"Y\", tak musím dát směrovku. A to i v případě, když jedu po hlavní (která se lehce točí doprava) a rovně je vedlejší. Kdybych neblikal měl bych jet na tu vedlejší (většina řidičů to nedělá) ... já v tomhle místě dám občas levej, když je někdo za mnou, aby věděl, že nepokračuji po hlavní (nechci, aby mi políbil záď).

PS: na blinkry taky nevěřím, raději si chvilku počkám, až si sem jistý, že opravdu odbočuje, vjedu na hlavní.

[upravil dne 21/7/10 MilanF1]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jasně, že dávam blinkr. je smutný, že po silnicích jezdí takový velký množství řidičů, kteří si myslí, že používání směrovek je jenom kvůli pravidlům, že stačí odbočit a pak, aby se neřeklo teprve zablikat. nebo vyjet z kruháče a bliknout, až když si to sviští 5 metrů za kruháčem, nebo předjíždět dodávkou cyklistu stylem myška a ten za mnou, ať ho třeba srazí. tihle fakt nechápou, že ten primitivní a nenáročnej pohyb prstem k páčce blinkru je většinou jediná možnost, jak informovat ostatní co se právě hodlám na tý silnici provádět. ještě je jedna sorta řidičů - ti blikaj jenom když vidí nějaký auto před sebou - místo aby blikali třeba i na prázdný silnici automaticky/podvědomně, tak radši v hlavě vyhodnocujou, jestli se to zablikání v danou chvíli vůbec vyplatí, což samozřejmě nevyhodnotí vždycky správně a často nechaj ostatní na holičkách

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tomhle pripade take obvykle blikam pro prehlednost jestli jsem spravne pochopil krizovatku..

A priznam se taky ze ikdyz auto zacne blikat tak ho mam porad v merku a bud tam vjedu vcas aby me pripadne nemohl ohrozit kdyby si to rozmyslel nebo si radeji pockam az opravdu zacne odbocovat protoze si neumim predstavit situaci bez svedku kdy si to rozmysli a vjede do me a ja budu tvrdit ze on blikal a on bude tvrdit ze ne..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...