Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Protáčející se zámek kufru 406 sedan - vyřešeno


hugo.v.r.

Recommended Posts

Zdravím všechny, zejména kolezi 406-kaři, a prosím o radu.

Celou zimu mi nešlo otočit klíčkem v zámku kufru. Prolil jsem to opakovaně mazadlem na zámky a nic - tvrdej zásek, ne že by to šlo aspoň pohnout. Říkal jsem si, že možná je zamrzlej a pustil to z hlavy a spoléhal na centrál.

Teď na jaře jsem na to vzal dokonce novej záložní klíč (jestli jakože nemám ten hlavní moc ojetej) ale zámek docela ochotně šel otočit...jenže kolem dokola bez dorazů, třeba i šroubovákem, a nic se přitom neděje, nereaguje přepínání zamykání, pořád je ve stavu, kdy odemyká centrálem. Přitom loni až do zimy to fungovalo. Netušíte někdo, jak je to pod tapecem, případně nějaký fotos ? Jestli je zámek totál, nemá cenu to oddeklovávat, přežiju s tím i tak.

Na fóru jsem stran tohohle nenašel nic.

Nejde o život, proto nechci hned sundávat tapec, spíš mně to rozčiluje (v zimě když jsem vyndaval baterku mi bylo docela xmíchu, jak jsem nejdřív musel pečlivě rozmyslet postup, pak všechno potřebný z kufru vyndat, zamknout centrálem auto a až nakonec vyndat baterii :-) .

EDIT po opravě: ten tapec je nakonec to nejmenší zlo :aut

POPIS ŘEŠENÍ JE O ČTYŘI PŘÍSPĚVKY NÍŽ

[upravil dne 26/4/10 hugo.v.r.]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: khoobo

Skus si precitat toto, mozno ti to pomoze: http://www.xantiaclub.cz/view.php?nazevclanku=oprava-vlozky-zamku-na-x1&cisloclanku=2009010001

:myslim:super

Díky za tip. Koukam, že se musim naučit prohledávat i Xantiácký fórum - je tam hafo moudrostí, který fungujou i u nás pažoutů...

Takže tapec dolů....jééééé...jak já sem línej... :aut

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to dneska za odpoledne zmáknul.

Samozřejmě něco nafotit mně ani nenapadlo...ruce upatlaný a napadlo mi to stejně až když se rozebranej zámek válel na novinách.

Rozborka:

1) Sundat tapec

sednout na hranu kufru a položit se pod otevřený víko xichtem nahoru

2) Vyrvat černej pěnovej hranol z dutiny mezi vnějším plechem a výztuhama (jeho sražená hrana naznačí způsob vyklonění hranolu a pak jde ven jedna báseň). Předtím radši vytáhnout konektor z centrálu a jeden ze spínače světla - pozor, druhý-zelený drát je pod šroubem, neurvat, sundavá se až po vyndání zámku.-

3) odšroubovat mechanismus západky kufru (2 šrouby-gola #10) a vyháknout z drátěnýho táhla

4) tři torxy drží zámek k sestavě tlačítka kufru, pak vyvaklat, je to nasunutý na takových kolících. Vnější kus zámku s hlavou lva nechat kde je-na otevřeným kufru, ten nás celkem nezajímá

5) jako Jan Tleskač vykroutit sestavu zamykání ven z výztuh víka kufru, zůstane viset na zeleným drátu spínače světla kufru - torx. Spínač je tam pak už jen navolno, neztratit.

6) sejmout segerovku která drží plastový díl na středový hřídelce vložky, POZOR neztratit pružinku, která pomáhá skákat tomu plastovýmu bazmeku do krajních poloh, je tam jen vložená v dírkách

7) najít ze spodní strany (při pohledu, jak byl zámek na autě namontovaný) na odlitku vložky jisticí drátěnou skobičku (cca 1mm průměr) a tu vyháknout ze dvou západek a opatrně vytáhnout

8) poklepem na centrální hřídel vložky dojde k vysunutí předku s nohama lva, za tím je vložka s klecí, za ní trn s pružinou (bacha, neztratit) a takový malý mezikousek. Na konci je přepínací mechanismus-přesmykač \"odmykat centrálem nebo ne\".

9) jde taky opratrně sundat i černá plastová krytka klíčový dírky s plechovým víčkem dírky, pod ní je pružinka (neztratit) a pod tím plno humusu - vyčistit.

10) Doporučuju vložit klíč do zámku, drží pak lamely vložky aby nevyskákaly, až se vyndá vložka ven

BACHA, když vytáhneš klíč, lamely vyskáčkou, jsou tam jen volně vložený a pod nima majinkatý pružinky proto vždy vytahovat a přitom přidržovat lamely prstama !!! Nedovedu si představit skládat to zpátky. Pomůcka, pokud to nastane: když je klíč zasunutej, všechny lamely musí být zalezlý dovnitř.

Všechno jsem prolil WD40, očistil drátěným kartáčkem od humusu a rzi, rozběhal lamely vložky, promazal všechno při skládání bohatě vazelínou na vodní pumpy (zbyla mi ještě z Embéček :-ú ).

K diskusi zda do zámku vazelínu ano nebo ne: z fabriky to bylo zjevně taky plný vazelíny, asi kvůli vodě. Co to udělá v zimě radši nepřemýšlím :bojim

Sborka je opačným postupem. Kdo se nikdy nezabýval hraním si s podobnýma jemnýma mechanismama, asi by se do toho neměl pouštět. Ale já si to užil, rád si hraju. Podotýkám že nejsem zámečník ale elektromechanik, takže to zase neni až taková pakárna.

Jinak ještě teorie - proč se to protáčí (a protáčení bez klíče je patrně správný jev): když je klíč venku, lamely zabírají za klec vložky a vložka se volně protáčí i s klecí. Když se vloží klíč, lamely odmeknou vnitřní vložku od klece a vložka se pootočí sama, vzadu za vložkou se pohyb přenese na takovej špeciální mezikousek a ten vysune do boku odpružený trn, který pak unáší zadní složeninu s přesmykačem (který nazývám \"centrálem nebo ne\") a zároveň pootočí do záběru ten bílý plastový bazmek, který převádí stlačení tlačítka kufru na páčku s táhlem západky (stejně jako to udělá centrál). Zamčený kufr tedy není doslova zamčený, jen je přerušeno spojení mezi tlačítkem kufru a táhlem západky.

No a když je to celý zarezlý a plný humusu, lamely nelezou do správný polohy a vložka a klec jsou furt v záběru, a zámek se pořád protáčí a chová se, jako by tam nebyl klíč.

Na druhou stranu, i když tam lupič narve co chce, vesele točí zámkem a přesmykač tlačítka je vložkou pořád odpojený - zlomit jako FABku tenhle zámek silou nelze. Jestli jde tahle vložka \"bumpnout\" netuším, nejsem lupič...

Jo a ještě k radě s Xantia-fórem: tenhle zámek je úplně, ale dočista jinej. Ale nakoplo mně to aspoň o to víc se tomu podívat na chrup.

Takže Ti držím palce a doufám že na old modelu je to stejný.

[upravil dne 26/4/10 hugo.v.r.]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...