Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Prosím zdejší odborníky přes elektroniku o radu a to ohledně výběru multimetru a mikropájky. Je to pro syna. I když mi nastínil, co by asi potřeboval, tak přece bych rád věděl, co kdo používá a zkušenosti např. zde a tady.

Guest servisman
Guest servisman
Odesláno

tak to bude asi kluk potřebovat co se hodí na opravu počítačů a pod ??Pokud to chápu ,a ve škole něco nenahodili co a jak by to mohlo býti??

Odesláno
Původně zaslal: honza406

tak to bude asi kluk potřebovat co se hodí na opravu počítačů a pod ??Pokud to chápu ,a ve škole něco nenahodili co a jak by to mohlo býti??

Nahodili, ale jak jsem psal v úvodu, rád vše zde proberu a vyslechnu názory a zkušenosti ostatných. Nejedná se zrovna o levné věci.

Odesláno

Multimetr pokud možno nějakou osvědčenou značku - Metex, Fluke apod.

Já třeba používám tento: http://www.gme.cz/cz/metex-3800-p722-055.html Nemá sice přebytek funkcí (v poměru k ceně), ale když by měřil proud v zásuvce tak si může bejt jistej že mu měřík v ruce nevybouchne :D

Pokud s elektrikou začíná a není 100% jistota, že si nešáhne kam by neměl tak měřák určitě v cenovej kategorii +-1000Kč. Žádnou čínu za 250 z tržnice :D

Jako pájku používám profi stanici (cena absolutně mimo), ale tohleto: http://www.gme.cz/cz/pajeci-stanice-608-351n-p730-346.html je taky celkem dobrý. Měly jsme na škole stejný. Řek bych, že poměr cena/výkon je naprosto vyhovující :)

PS.: Co je to za školu, že každej musí mít vlastní měřák a pájku?

[upravil dne 3.4. 10 dolly1010]

Odesláno

Ta pájka je zbytečně složitá... 3el bych do nejnižšího modelu wellera. Máme je v práci a naprostá spokojenost. Nezapomenout na možnost výměny hrotů a aby taky byl dostupný nějaký ten sortiment.

K měřáku: Jde o to, co a jak potřebuje měřit. Pokud bude měřit třeba i na spínaných zdrojích bude potřeba něco pro měření napětí s mezní frekvencí nad 20 kHz a rozhodně T-RMS. Taky pozor na to, jak měří odpory. Narazil jsem na měřáky, který je měřily střídavým napětím, což je těžký nesmysl. Taky pozor na velikost takového napětí. Nemělo by být větší, než tak 0,3 V. Rovněž hranice pro rozlišení kontinuality spoje. Naše maj 60 Ohmů. Poslední parametr, který zmíním je vnitřní odpor. Většina digi přístrojů má 1 - 20 MOhmů. Má to svý výhody (nezatěžuje obvody), a svý nevýhody (paradoxně nezatěžuje obvody - v tomto případě to může znamenat, že naměří napětí i tam, kde žádné efektivně není - jde o zarušení obvodů).

Snad Ti to pomůže při výběru.

Odesláno

mozna by stalo za to rici dve zakladni veci

- co od toho vlastne potrebuje ?

- jak moc penez do toho chce dat ?

Treba ja pouzivam Weller WS81 horky vzduch + Agilent U1242A, na lepsi mereni FLUKE189, jsem velice spokojeny, ale rekl bych ze pro studenta je to ponekud draha legrace... ;-)

Ze stredni tridy pripada v uvahu treba Metex, ty delali docela slusne fungujici meraky. Vyhnul bych se pristrojum za 200,-, ktere jsou schopne na autobaterii ukazovat 18V...

Odesláno

Má to na střední školu, ale aby to šlo použít i např. v domácnosti a nebo v autolelektrice. Ukazoval mi nějaké parametry, ale to bylo na mě moc ,,složité\". Co se týká ceny, tak jsem pro zlatou střední cestu, aby mu to vydrželo delší dobu a bylo to kvalitní.

Odesláno

Mikropajku nevim, ja si skoro vzdy vystacil s pistolovou a kdyz uz jsem jednou potreboval pajet SMD soucastky, tak to slo s obyc bez regulace za 200.- S tou regulaci to bude samozrejme mnohme lepsi. Zalezi jestli se tomu syn aktivne venuje nebo jestli to potrebuje jen kvuli skole. Pokud doma nesklada ruzne pristroje a udelatka, tak mu kup to nejlevnejsi. Znam spoustu kluku co maji pristroje za nekolik tisic a po skole na ne ani nesahli. Kor od pajky clovek nepotrebuje zazraky. Asi bych volil cokoli s regulaci (pokud ji teda potrebuje) a hotovo. No a multimerer mu bohate postaci trebas tenhle http://www.gme.cz/cz/hc-ut601-p722-338.html POkud bude potrebovat delat neco vic, tak stejne bude potrebovat osciloskop, ktery ve skole urcite maji. Do koly mu to staci a pokud se tim pak bude chtit zivit, tak si stejne koupi podle sebe co jemu bude vyhovovat. Ja jsem celou skolu prosel s necim jeste horsim nez je tohle http://www.rojka-autohifi.cz/r140-multimeter/

Odesláno

obaf: taky mam FLUKE rad, a jeste vic pote co prezil bez uhony pad z 1m na dlazbu :) nicmene u teto kategorie uz je vhodne pocitat i s provoznimi naklady, je skoda tuhle hracku aspon jednou za cas nezkalibrovat, a jen to vyjde draz nez vetsina meraku vhodnych pro studenty :papa

Odesláno

Kalibracia nie je az taka draha, kalibrujem kazde dva roky.

Mozem potvrdit, ze je zatial nerozbitny, uz ma neake pady za sebou:papa

Este podotknem, ze pamat v meraku som nepouzil za 5 rokov ani raz, takze kludne moze byt aj bez nej:roker

[upravil dne 7/4/10 obaf]

Odesláno

Kalibrovatelnost je taky důležitý parametr. Ne všechny kalibrační laboratoře na kalibraci vezmou... Jinak kalibrace se pohybují od 100 Kč za rozsah. Tak si spočti, kolik to je za multimetr. Samozřejmě se dají nadefinovat rozsahy ke kalibraci.

• O 3 týdny později...
Odesláno

Tak se nakonec pořídil multimetr zn. UT-39C a mikropájka HQ-Solder. Snad se vybralo dobře. Děkuji všem za rady a pomoc.Díky:super

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...