olda Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Vím,že to sem úplně nepatří,ale je tu pár elektrikářů,potřebuju poradit ohledně zapojení,nebo spíš odporů.Objednal jsem tyto led pásky a chci je zabudovat do odrazky,co je na kufru na fichtla.Tyto diody jsou max 12 V,ale napětí je vždycky vyšší,tak potřebuju nějakou ochranu,co nepustí víc,než 12V.Ale chci to udělat trochu komplikovanější,půjdou nad sebe 3 řady,spodní řadu chci mít jen jako osvětlení,takže potřebuju stáhnout intenzitu svícení,nevím,tak 7-8voltů,aby to neoslňovalo,takže potřebuju taky nějaký odpor,ale potřeboval bych znát hodnoty těch odporů.Předem díky za rady,protože o tomto nemám tušení,jak to spočítat.Dík. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Dej do serie v propustnym jednu, nebo dvě normální usměrňovací diody. Tak na 1A budou bohatě stačit. Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Asi bych potřeboval konkrétní příklad,na tohle jsem trochu lama,serie v propustnym,tento pojem jde mimo mě Teď otázka,jak vypadá usměrňovací dioda,až takhle jsem do elektroniky zatím nezabrousil.Jinak dík za radu:D Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Mmmm... a nechceš to nechat někoho, kdo o elektronice něco malinko ví? Jistě by Ti to ušetřilo starosti. Příští týden jedu do Švajcu... :-D Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Mě by stačilo vědět,jaký součástky k tomu budu potřebovat,nerad bych něco odpálil,to už se mi taky zadařilo.Já jedu ve čtvrtek do CZ,tak bych si to nakoupil,tady jsou drobnosti neskutečně předražený.Kam konkrétně jedeš? Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Do La Chaux-de-Fonds. Mno... když půjdeš do GM, nebo podobnýho krámu, koupíš dvě usměrňovací diody 1A. Kdyby se ptali na napětí, na tom nedzáleží. Ale když budou neodbytní, tak na 24V. Dioda má na jedný straně proužek. Proud vede od plusu (strana bez proužku) k mínusu (strana s proužkem). Ty diody pak zapojíš tak,aby jak proud prochází spotřebičem, tak aby procházel např. od plusu, těma diodama pak spotřebičem. Na jedný diodě stazíš tak, by voko, 0,8V. Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Tak to je kousek z ruky.Tak já si to napíšu a zkusím to sehnat.Zatím dík. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Pak bych měl jet ještě do Winterthuru... :-) Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Tak to už je kousek cca 50 km. Citovat
chuck11 Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 jinak je tu ještě možnost koupit stabilizátor napětí na 8 voltu nebo nakolik budeš potřebovat:super Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Na jakymkoli stabilizátoru bude mít neúměrný tepelný ztráty. Nemluvě o tom, že na to, aby stabilizátor fungoval správně, potřebuje mít vstupní napětí nejmíň o dva volty vyšší, než je požadovaný. A navíc potřebu dalších součástěk, jako jsou kapacity, filtrační a blokovací. A dle mých zjištění bez jakéhokoli chlazení ty stabilizátory taky nechoděj zrovna ukázkově... Dioda má tu výhodu, že je na ní konstantní úbytek, bez ohledu na připojené napětí a procházející proud, což je jako ochrana optimální. Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 můžu použít třeba toto?Beru to jako příklad,maj toho víc. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Sice napěťově zbytečně vysoká, ale naprosto s klidem.. Já je používám na tyhle účely taky... ;-) Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Přesně to jsem potřeboval vědět,tohle si myslím,že budou mít běžně v elektroprodejně. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Naprosto... Ale jak říkám... nemusíš chtít typa, stačí \"Usměrňovocí dioda 1A na Malé Napětí\". Všude Ti daj co se bude hodit. Kdy že to tu budeš? Teda třeba v práglu... Bych Ti jich klidně několik přenechal... Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Dorazím ve čtvrtek v noci,nebo spíš pátek ráno,pak mažu do Děčína k našim a v neděli večer zpátky.Mohl bych maximálně v pátek ráno. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Hmmm... a to právě nemohu slíbit, že tu budu... :-( Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 V poho,to koupím,stejně už mi dochází cín a nějaké drobnosti,tak to koupím.Jinak dík za rady. Citovat
Edison Odesláno 13. prosinec 2009 Odesláno 13. prosinec 2009 Rádo se stalo... S cínem taky zkusím poradit: Dnes se běžně prodávají cíny bez olova (s nějakou náhražkou, kvůli ekologii). S těma cínama se fakt blbě letuje... Při koupi bych se pídil po něčem buď s olovem, nebo nějaký \"lepší\" cín... Ty dnešní jsou mnohem citlivější na teploty a přepálení. Citovat
olda Odesláno 13. prosinec 2009 Autor Odesláno 13. prosinec 2009 Koukal jsem,že tady taky nejsou ty diody drahý,cín požívám klasický olověný cín S-Sn63Pb37E a ten se mi osvědčil nejvíc,všechny ostatní jsem vyházel,protože byli k h.... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.