Ajdamek Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Každopádně barák, na montovanej bych se vy.sral, to je prostě panelák. Snažil bych postavit nízkoenergetickej barák, materiálů je na to dneska dost. Cena je u stavby dost relativní, ale tak menší barák s patrem bych počítal tak 2mega, když se o stavbu budeš starat sám. Ted momentálně řešim stavbu baráku ve fázi stavebního povolení, je to někdy na palici, docela mám z toho bobky, ale do bytu za žádnou cenu. A když jsme u těch cen za provoz bytu a provoz baráku, tak ono je lepší živit energiema novej nízkoenergetickej barák, než starej byt. Citovat
zzipCZ Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 za mě domek v bytě sem bydlel dva roky a už bych nechtěl a dům svépomocí jsem postavil za tři roky jen o sobotách,nedělích a sem tam nějakej svátek při dnešních materiálech je to pohoda:super:super [upravil dne 18/11/09 zzipCZ] Citovat
Aluška Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Pokud máš pozemek, tak určitě domeček. Je můj sen mít domek, ale bohužel zatím nedosažitelný. Finanční situace nám zatím dovolila koupit jen byt, aspoň že má pořádnou terasu, takže altánek není potřeba, grilovačka bude na terase . Finančně vychází nový byt a nebo nový dům v podstatě nastejno, akorát kde vzít na ten pozemek???? Citovat
elton Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Kdybych měl pozemek a peníze, tak jedině dřevěnou roubenku. Citovat
oddie Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Rozhodnutí, zda byt nebo dům, a stejně tak rozhodnutí, zda město či vesnice, zda sever či jih, zda v nížině či v horách, a řada dalších, závisí především na tom, jak je člověk založen a jak chce žít. Nelze tudíž na to ani zčásti odpovědět jednoznačně, pokud není známo, jak je tazatel založen a co od života očekává, a ten, kdo tak bez této znalosti činí, zřejmě nevidí dále než na špičku svého vlastního nosu. Citovat
chechet Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Původně zaslal: Medvěd Pokud máš pozemek, tak asi dům bude lepší řešení - záleží ale hodně i na Tvém životním stylu (třeba já bych dům nebral ani zadarmo - níže vysvětlím). Dům = neustále prázdná kasička, která se neptá, jak jí naplníš. Byt = akceptace soužití se sousedy, ale za podstatně nižších nákladů. Výše napsané chápej asi tak. Bydlím-li v domě, musím se sám starat o veškeré investice s tím související - kosením zahrádky a plením záhonů počínaje (pokud často jezdíš na víkendy mimo domov = problém) a opravami střechy, fasády apod. konče. V bytě platíš nájem (nebo fond oprav - pokud jsi majitel) a zajímá Tě jen to, co se stane v prostoru bytu - střechu a ostatní společné prostory spravuje družstvo (sdružení majitelů) a vzhledem k pravidelným platbám do fondu by dům měl mít dostatek financí na svou údržbu. Kdybych bydlel ve svém baráku, asi bych se jen těžko donutil pravidelně cpát do štrozoku \"mrtvé\" prašule a když by se něco po*ralo, tak bych si rval vlasy. Já bych na Tvém místě postupoval tak, že bych pozemek prodal, k penězům z jeho prodeje něco přihodil a koupil pěkný byt. Vyjde to lépe, než si brát hypotéku na těžké prachy a pak být uvázaný jak pes u plotu. jak uvadi Šalda, mit dum, tak si mnoho veci udelam sam a, naopak, dost penez usetrim. treba v souvislosti s autem: nemusel bych si pronajimat garaz, nemusel bych do mycky, hazet mince do vysavace a rozhodne bych usetril i neco na servisu, na ktery nyni zkratka nemam prostor. krom toho, neni nad to rozhodovat si sam a nemuset spolehat na konsenzus x desitek lidi, nemluve o moznosti \"vyjit ven ale nebyt na verejnosti\". Citovat
Neon Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Souhlas s Oddiem - je to podobná otázka, jako když chce být tazatel mobilní a zeptá se, jestli in-line brusle, nebo traktor -> záleží na každém jedinci (na jeho životním stylu, požadavcích na luxus, lenost atd... atd ...)... Citovat
vendelinek Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 já mám stálý bydlení v králíkárně,družstvo se o nás stará dobře,nemůžu si stěžovat,sem spokojenej,ale ....(jen přes zimu) z jara už se nemůžu dočkat,až konečně vyrazim na chaloupku,přece jen tam je krásně,kávička v altánu:) nebo grilovačka ,na chaloupce a zahradě je prostě furt do čeho dloubnout:D když to shrnu,tak sem docela rád ,že mám obojí:)přes zimu panelák,přes leto chaloupka:roker Citovat
lamancha Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Bydlel jsem ve čtyřech bytech, ve třech spokojenost, 4-6 rodin ve vchodě, stromky okolo, jednou i zahrádka a garáž, prostě klídek, dětství ve starém baráku, kde se furt něco s... - čili nikdy barák. Třetím rokem bydlím skoro v centru Brna a chystám se stavět, protože to je na palici. Každý si to musí promyslet, tužka, papír , plusy a mínusy. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Ono presne tak, zalezi na konkretnej povahe. Ja osobne by som do bytu moc nesiel, radsej ten dom. Medved sice psal o opravach, ale neni to celkom tak strasne, jak je popisovane. Ono treba ratat s tym, ze kdyz dnes postavis dom novy, nebude potrebovat v blizke budoucnosti zadne zasadne opravy. Pokial spravis nove zaklady, postavis nove mury s noveho materialu, spravis novy krov, das novu stresnu krytinu, das nove rozvodne ele kable, nove vodovodne potrubia, novy kotel, nove radiatory atd, tak mas vystarane na dlhsiu dobu. Napr krytina vydrzi v pohode 30 rokov aj s krovom, aj viac, nema problem ... Opravy a lietacky okolo domu su, ale az ked ma nejaky vek. Takisto su behacky, ked niekto nedokonci dom,a hned sa donho nastahuje. Co sa tyka domu, dolezite je dobre si premysliet, kde, co, ako .. Protste neni dobre, ked sa hr, br pustis do domu, a potom pocas stavania ta napadaju veci, ako by sa dalo to ci ono urobit lepsie. Tj treba si dobre premysliet vsetko, a mysliet na detaili. Potom si uz vystavas dom, svojich snov. Budes mat izby ako chces velke, budes ich mat umiestnene kde chces, budes mat kupelku aku chces atd. Nemusis sa prisposobovat nejakemu bytu. Navyse je tu vela nesportnych dalsich vyhod. Ako bolo pisane, ista miera kludu. Nepocujes susedov vedla, nad tebou, pod tebou, nemusis vediet kedy sa sused vadi zo susedkov, alebo co prave vo vedlajsom byte varia. Nemusis ani pocut, kedy kto splachol zachod, alebo kedy susedia peru. Mozes vyjst na dvor, mozes sa opalovat, grilovacky, atd atd. Nehovoriac o tom, ze napriklad v lete, si rano pred tym nez idem do prace vyjdem na dvor, dam si kavu, zapalim cigaretku, a vyhrievam sa na slnku. Ranajkujem takisto casto vonku, proste je to super. Auto si mozem umyt doma. Pri stavbe noveho domu nie je problem spravit JAMU, a vsekere opravy sa daju robit aj doma. Nehovoriac o tom, ze si sam vyberies farbu domu, a vsetko ostatne. Momentalne teraz s domom finisujeme u svagra. Zacali sme zaciatkom leta, a teraz o jeden, dva tyzdne bude dokonceni. Rozmyslali sme taktiez nad tehlou, ale nakoniec vyhral YTONG, teda jeho drahsia varianta, ktora sa uz nemusy zateplovat. Tvarnice su velke, siroke, lahko sa do nich reze, su lahsie ako tehla, dobra pevnost, a mala priepustnost tepla... Mozme o tom pokecat potom na zraze v senici... Citovat
gedu Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 ako sa hovorí 1000 ľudí 1000 chutí. veľmi veľa záleží na tom aké má požiadavky Kaper, či je pozemok na dedine alebo v meste, aká je infraštruktúra, ak je pozemok na dedine tak aká je veľká aká je tam infraštruktúra a podobne. je možné že deti bude musieť vodiť do škôlky do mesta, a teda tým pádom voziť ich auto, neskôr do školy. hneď sa môže stať že to nemusí časovo vychádzať ani jemu ani jeho žene. treba myslieť i do budúcna. ale ja si myslím že toto je taká istá dilema ako vybrať auto benzín či diesel? závisí čo od toho očakávaš? byt aj dom majú svoje pre aj proti. zober papier a napíš si ich a čoho bude viac tak urob. Citovat
74dave Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Bydlím v paneláku a určitě bych radši dům.Jestli máš pozemek tak bych stavěl.A o parkování ani nemluvím večer bez šance. Citovat
Návštěvník Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 dom dom dom a zase len dom dom a dom:super:super:super:super Ale treba vyskúšat 100 ludí 100 chutí Citovat
Otan Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Původně zaslal: oddie Rozhodnutí, zda byt nebo dům, a stejně tak rozhodnutí, zda město či vesnice, zda sever či jih, zda v nížině či v horách, a řada dalších, závisí především na tom, jak je člověk založen a jak chce žít. Nelze tudíž na to ani zčásti odpovědět jednoznačně, pokud není známo, jak je tazatel založen a co od života očekává, a ten, kdo tak bez této znalosti činí, zřejmě nevidí dále než na špičku svého vlastního nosu. Pokud jsem si dobře přečetl první příspěvek, tak je to dotaz, co my doporučujeme, takže odpovídám jednoznačně a tvrdím, že si na špičku nosu vidím - jednoznačně dům, klady již napsány, kdo zkusil obojí, má snad jasno.:papa Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 A len doplnim, ze teraz aktualne v zime je paradicka, ked rano ides do garaze, a auto tam stoji z nezamrznutymi sklami Garaz na dialku, a ides Hlavne si treba naozaj uvedomit, ze novo postaveny dom s novych materialov naozaj nepotrebuje, aby si okolo neho stale behal a robil rozpocet. Navyse co sa tyka nakladov na samotny byt, dom tak mozu byt kludne mensie, ako na byte. Pokial je riadne spraveny dom, s dobrych materialov, je nizkoenergeticky, tak tak draho stat mesacne nemusi. Co sa tyka vody, mozes ju mat zadarmo, tak ako vsetci v mojom okoli, navrtas studnu, jedna domaca vodaren do pivnice, a voda je zdarma Vykurovat dom mozes ako chces, trebars aj najlacnejsim sposobom na tuhe palivo Existuju dnes rozne formy, trebars formou peletiek, kedy sice vykurujes dom na tuhe palivo, ale o kotol sa vobec nestaras. Sam si sype material, ma zasobnik podla toho aky typ trebars aj na 2 tyzdne atd ... Sposobov je vela. Nehovoriac o tom ze ta netrapia ziadne odstavky teplej vody, zakuris si v dome kedy chces, a v akej miestnosti chces, nemusis mat tak teplo ako idu radiatory, ale tak teplo ako si to sam nadstavis proste ja medzi novostavbou a bytom by som nevahal na dom. Pokial mas pozemok, neriesil by som. Citovat
jofo Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 No ak dom tak s takymto systemom http://www.isomax.sk/technologia/www/?mod=technologia a vybrat si jeden z tychto http://www.nulovedomy.sk/ Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Původně zaslal: jofo No ak dom tak s takymto systemom http://www.isomax.sk/technologia/www/?mod=technologia a vybrat si jeden z tychto http://www.nulovedomy.sk/ 1. Ten system bude stat majland ... Bezny kondenzacny kotol na plyn so zasobnikom od Buderusu spolu s radiatormi do cca 5 izieb vyjde aj s montazou do cca 120 tis ? Otakza je ked do tamtoho investujes ovela viac, kedy sa ty to vdaka uspore vrati 2. Je uplne zbytocne vyberat dom s nejakeho katalogu Na dome je super, ze si ho mozes navrhnut presne tak, ako chces aby vyzeral. Nemusis sa riadit nejakym katalogom. Proste kazdy, kto ma nejaky sen o dome, ma urcite i nejaku predstavu, ako by ho chcel Ako inspiracia, je to dobre, ale urco by som sa s tym nejak extremne neriadil Citovat
Medvěd Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 Původně zaslal: Lubk0 A len doplnim, ze teraz aktualne v zime je paradicka, ked rano ides do garaze, a auto tam stoji z nezamrznutymi sklami Garaz na dialku, a ides U nových bytů je také často součástí garáž nebo garážové stání Hlavne si treba naozaj uvedomit, ze novo postaveny dom s novych materialov naozaj nepotrebuje, aby si okolo neho stale behal a robil rozpocet. To sice ne, ale mám spoustu známých, kteří bezprostředně po dostavení domu začali zjišťovat, že to nebo tohle jim nevyhovuje a v několika případech to dospělo až tak daleko, že domek prodali a staví nový jinak. Dále mám kamaráda, který si postavil řadový domek v Zelenči (v podstatě na okraji Prahy) a já se tam bojím rozpažit nebo kejchnout, bo mám strach, že to na mě spadne. Dům sestává z několika PIDI místností (velikostí podobné panelákovému 3+1 a stál POUHÉ 3 mil Kč. O kvalitě stavebních firem v ČR (i na SR) toho už také bylo poměrně dost napsáno. Navyse co sa tyka nakladov na samotny byt, dom tak mozu byt kludne mensie, ako na byte. Pokial je riadne spraveny dom, s dobrych materialov, je nizkoenergeticky, tak tak draho stat mesacne nemusi. Co sa tyka vody, mozes ju mat zadarmo, tak ako vsetci v mojom okoli, navrtas studnu, jedna domaca vodaren do pivnice, a voda je zdarma Náklady na provoz mohou být srovnatelné s bytem, nevěřím ale tomu, že by provoz domu byl levnější - určitě by pak onen domek nevyšel na milion, jak tu psal tuším Woody. O zpoplatnění vody na soukromém pozemku jsem už něco také zaslechl - v ČR se PRÝ musí platit stočné i za vodu ze studny. Vykurovat dom mozes ako chces, trebars aj najlacnejsim sposobom na tuhe palivo Existuju dnes rozne formy, trebars formou peletiek, kedy sice vykurujes dom na tuhe palivo, ale o kotol sa vobec nestaras. Sam si sype material, ma zasobnik podla toho aky typ trebars aj na 2 tyzdne atd ... Sposobov je vela. I v bytě mohu topit jak chci - mám plynový kotel a topím si v celém bytě tak, jak uznám za vhodné. Nehovoriac o tom ze ta netrapia ziadne odstavky teplej vody, zakuris si v dome kedy chces, a v akej miestnosti chces, nemusis mat tak teplo ako idu radiatory, ale tak teplo ako si to sam nadstavis proste ja medzi novostavbou a bytom by som nevahal na dom. Pokial mas pozemok, neriesil by som. Tučně vepsané je ode mne. Citovat
gedu Odesláno 18. listopad 2009 Odesláno 18. listopad 2009 ono je to tak ,že musíš postaviť 2 domy a až ten tretí ktorý postavíš bude podľa tvojich predstáv. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.