destiny Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Občas když nakupuji v supermarketech a přemýšlím nad cenami některých potravin, často mě zaráží jak řetězec k tak nícké ceně dokáže dojít a získávám nedůvěru ke kvalitě takového výrobku. Byl jsem nedávno udělat nákup v LIDL a byl to pro mne docela zážitek. Nechci se teď někoho dotknout nebo rozpoutávat flame, jen mi zajímá co si o tom myslíte. Když pominu paletový prodej zboží, který sám o sobě mi není moc sympatický, vyskládané zboží pro mne bylo převážně neznámé. Cítil jsem z celé prodejny, jak je zde obrovský tlak na nízké ceny bez ohledu na kvalitu výrobků. Výrobky pro mne od naprosto neznámých firem, v hrozných obalech a často dost podivně označenou normou. Prostě mě řetězec LIDL neoslovil. V této souvisloti mě zaujal článek o tom, jak v ČR zákazníci hlavně upřednostňují nízkou cenu před kvalitou zboží a stává se z nás popelnice Evropy. Neprodejné a nevyhovující zboží v jiných státech se dováží do ČR a zde prodává. Známí výrobci volí jiné výrobní postupy pro ČR, aby dosáhli nízké ceny a dělají z nás pokusné králíky, co ještě sneseme co se týká náhražek a pod. Stojí za to přečíst: http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html Takže je to opravdu tak, že při nákupu hlavně koukáte na cenu nebo vás zajímá i původ a kvalita potravin? Kam chodíte nakupovat a jaké potraviny jsou pro vás kvalitní, chutné a cenově ideální? Citovat
olda Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 V Lidlu jsem občas kupoval nářadí,protože se mi zdá kvalitní,zatím všechno drží a piškoty,toť vše,jiak mě ty potraviny moc neoslovili.To samý tesco výrobky,občas něco koupím,ale od známých výrobců,vždy je na obalu napsáno,kdo to vyrábí. Citovat
olda Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Jinak musím říct,že Lidl ve švajcu je na tom o dosl lépe,než v CZ,ale taky tu mají dost výrobků od podivných výrobců. Citovat
Fakir Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Naprosto sdílím tvůj názor, destiny. Rád si připlatím za kvalitní jídlo, které je ovšem čím dál těžší v supermarketech najít. Lidl opravdu nemám rád, stejně jako Penny a podobné diskonty a snažím se jim vyhýbat. V ČB taky nemám rád Kaufland, protože to je krám orientovaný na důchodce a vohnouty, kde na tebe ze všech stran barevné cedule křičí hesla typu \"AKCE\", \"SLEVA\", \"NEJNIŽŠÍ CENA\", atd. Ať s tím jdou do prdele! Já chci kvalitní potraviny, klidně za dráž, ale to evidentně není tak výhodné poskytovat, protože stádo vohnoutů kouká jenom na cenu a jaksi je jich víc. Co se nákupů týče, tak do Kauflandu jsem občas donucen manželkou, protože tam prý mají dobrou zeleninu (nevím, nejím, neumím posoudit), jinak jezdíme povětšinou do Globusu. Pečivo neřešíme, chleba si pečeme sami doma, maso, které má Globus nejlepší ze všech supermarketů, teď kupujeme z malé masny ve městě, která má to maso kvalitní a evidentně se to rozkřiklo, protože nemá o zákazníky nouzi. [upravil dne 11/10/09 Fakir] Citovat
PnR Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 lidl som velmi dlho nemal rad, a kauzy ohladom nejakych syrov alebo sardiniekco boli ma v tomlen utvrdili.. no raz za cas tam zajdem a casto tam maju celkom sikovne veci za normalny peniaz.. dalej k tym cenam za potraviny bol by si prekvapeny, ale frajerka robila v mlyne a vravela ze oni dodoavali muku (ta ista varka) pre roznych vyrobcov len trebars billa si tam nacapi \"Clever\" a predava za 20/kg a iny retazec si tam da pekne logo a predava za 40/kg pritom je to to iste.. takze ak chces bojkotovat lidl, mal by si bojkotovat takmer kazdy jeden retazec pretoze vsetky su rovnake.. lidl sa proste len neobtazuje pretvarat ze je seriozny.. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 V prvom rade nenakupujem maso zo ziadneho supermarketu. Vubec, tam nekupujeme nic, co se tyka masa. Parky, spekacky, kura, slaninu, sunku, hovezi atd atd atd to vse kupuji v mäsiarstve ... Tam je jednak vyber, jedna su tam predavačky, čo vedia, čo predavaju, a pokial sa ich opytam, koľko percent mäsa maju tamtie špekačky, tak to vedia hneď z hlavy, a nepozeraju na mňa ako ... Zeleninu si cez leto chvala bohu dopestujeme sami na zahradce, muj otec je velkej fanda do zahradnictvi, cize se stretavame s castimi experimentami. Na zahradce nam rastou 5 druhu rejcin, mame papriky, cibuli, vlastni cesnak, zemiaky, jablka, hrusky, egrese, ribezle, kapustu, karfiol, cukinu atd atd ... Toz zeleninu nakupuji jen cez zimu. Pokud ji kupuji, kupuji ji v zelovocu, a ne v supermarketoch... Zelenina je v nich vzdy cerstva ... Vyber sice nie taky, ako inde, ale aspom je cerstva... Ostatne veci kupuji kdekolvek, kde se do obchodu dostanem... Samozrejme, i zeleninu, a maso sem tak kupim v nejakom hypermarkekte, najme ked si spomenem nedelu ze chcem ist grilovat, a mesiar je zavrety ... Ale jak je povedane i v clancich, lidi si za to muzou sami. Kdyby to kvalitnejsi zbozi i zacali vozit, a zdvihli ceny, tak proste lide to kupovat nebudou, nebo jen minimalne, a budou mit stratu ... Citovat
Kurt Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Gurmet koutek, nebo nářky nad Lidlem? Vlastně nedokážu říct, že se nějakému obchodu vyloženě vyhýbám - spíše mi některé nemají co nabídnout, takže tam nechodím. V Lidlu kupuju - protože jej mám nejblíž od místa zaměstnání - převážně minerálku a Ledňáčka Občas, když není čas se projíždět po městě, taky pečivo. V poslední době jsem tam koupil taky W5 sůl do myčky (bezkonkurenčně nejlevnější a protože to nežeru já, ale myčka, jde mi zejména o cenu). Jinak nejbližší supermarket (a obchod vůbec) je Albert (ex-Hypernova) - tam nakupuji, zejména kvůli vzdálenosti, navíc tam pracuje moje máma, takže vím, co je čerstvé (a taky vím, jaké pru*ery tam bývaly s masem za minulého managementu). Takže pro mě je prioritní zejména vzdálenost (tím pádem dostupnost) toho kterého obchodu a pak samozřejmě kvalita nabízeného zboží. Dříve jsme pří nákupu masa preferovali Globus v Pardubicích, ale kvalita šla dolů a teď, když jedeme kolem, koupíme si tam z masa tak maximálně sekanou v housce. Jinak vítězí místní řezník společně právě s Albertem. Proti lidem, kteří chodí do Lidlu, Billy, či kamkoliv jinam nijak nic nemám, každého volba - i v těchto obchodech se dá najít kvalitní zboží, stejně jako v místní pekárně naopak staré pečivo. Obecně je to spíše o vkusu a požadavku zákazníka - pokud někdo koupí nahnilé ovoce, nebo rozmrzlé mražené maso, je to jeho boj. Citovat
MatrixArwen Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Lubk0: ono celkově je u vás (zvlášť) domácí řezník úúúplně něco jinýhonež u nás a to se týká i masa v obchoďáku. To když si u vás koupím, tak je \"dobrý\" jako u nás u řezníka, v masokombinátu. Pokud ale paštiku, uzený, klobásky koupím u vás u domácího, je to pastva pro chuťový buňky a to i střeva, ne jen jazyk potvrděj A zeleninu si děda na SK taky oěstuje sám ad: pečivo v kaufu nemaj vůbec špatný, ovoce zeleninu máme víceméně vlastní (stánek), ale člověk se těm obchoďákům stejně asi nevyhne... Citovat
Aluška Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Taky zrovna Lidl a Penny nemusím, chodím tam jen na malinkaté nákupy a většinou jen pro zboží, co je zrovna v akci, je to tam samej důchodce a pořád fronty u pokladen , ale mám to v Holicích nejblíž, tak prostě, když něco hoří, tak jdu tam. Hlavně mě štve, že tam mají minimum klasických českých výrobků, třebas jogurt si tam opravdu nevyberu, mají jednu aktivii a jednoho floriána z českých a pak jsou to jen samé německé výrobky, třebas nejsou špatné, ale nějak nemám důvěru. Naposledy jsem koupila v Penny čerstvé mléko v plastové láhvi a byl to hnus, sice mlékárna někde od Frýdku- Místku, ale pít se to nedá . Takže v Holicích chodím buď do klasické komunistické sámošky , kde mají sice dobré věci, ale aby se uživili, tak dost předražené a nebo jdu do Bertíka, maj tam velkej výběr pečiva, ale zase nemají obsluhovaný úsek na uzeniny a sýry , mají to už nabalené dopředu a většinou docela velké hmotnosti, což mě taky štve, když chci třeba jen 10dkg sýru. Uzeniny a maso kupuji v Holicích jen u Váhaly a spol., sice trochu dráž, ale vyznaj se a kvalita je fajn. Jinak v Brně a na velké nákupy chodím z 90% do Kauflandu, je oproti ostatním obchodům opravdu levný a zboží kvalitní, bezkonkurenční je tam pečivo, ovoce a zelenina. Jinak nepohrdnu hypernovou ani tescem, glóbus by taky ušel, až na uzeniny. V globusu v Brně jsem onehdá kupovala nějaké párky a byly očividně vyndané z mrazáku, aby déle vydržely a byly hnusný.... . [upravil dne 11/10/09 Aluška] [upravil dne 11/10/09 Aluška] Citovat
destiny Odesláno 11. říjen 2009 Autor Odesláno 11. říjen 2009 2 Kurt: ne, vůbec to nebylo myšleno jako nářek nad nějakým konkrétním řetězcem. Můj nákup v Lidl to jen inspiroval a když jsem pak narazil na článek, na který jsem odkazoval, zajímalo mne jaký je tu na to názor. Jestli jsme národ gurmetů nebo spíš gurmánů který upřednostňuje kvantitu a nízkou cenu nad kvalitou. Citovat
destiny Odesláno 11. říjen 2009 Autor Odesláno 11. říjen 2009 2 Aluška: přesně tak to na mne v působilo taky. Z mých oblíbených potravin tam neměli vůbec nic. (myšleno výrobců potravin), naopak tam byly pro mne neznámé výrobky od neznámých výrobců v katastrofálně vzhlížejících obalech, které nebudili důvěru. Mě právě asi 14dní dozadu otevřeli Lidl asi 150m od baráku (bydlím kousek od Peugeot Domanský), tak jsem tam nadšený vyrazil na nákup. Měl jsem radost, že na nákupy nebudu muset jezdit autem. Záhy mě ale nadšení opustilo a dál budu jezdit nakupovat na Zličín (Globus + Tesco). Citovat
Otan Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Toť otázka, kde nakupovat a hlavně jak poznat kvalitní suroviny. Někdy i ty drahé stojí za , no za nic, nebudu sprostý. Ano, maso Globus, či malé řeznictví, já kupuji přímo od soukromníka, takže pohoda. Chléb, pečivo, vždy jak je sleva, koupím více a šup do mrazáku - vím, že se ušklíbne, ale jak se to dá po rozmrazení do mikrovlnky, prostě kultura za 500. Zelenina a ovoce ze zahrádky. Jinak na slevy nenadávám, počkám si dokonce na ně . mouka, cukr a pod., koupím více, potom mám klid a nemusím denně do obchodu. Zkrátka, jak pravím, je to věda.:papa Citovat
Aluška Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 2 Destiny: v Lidlu se snad dá jen pečivo, z mých oblíbených celozrnných tam mají i třebas 5 druhů a i o víkendu čerstvé, takže asi tak jedinné plus Lidlu Citovat
destiny Odesláno 11. říjen 2009 Autor Odesláno 11. říjen 2009 Jak poznat kvalitní potraviny.... no, to je pravda, že vysoká cena nejde ruku v ruce s kvalitou. Bylo by super, kdyby byly potraviny označené podle kvality do nějakých tříd. Jakou jsou třeba energetické třídy u spotřebičů nebo Euro u automobilů. Existuje označení \"A-klasa\" http://www.eklasa.cz/ což by měla být záruka kvality. Měly ale být takto označeny všechny výrobky B-klasa, C-klasa... možná by to EU mohla plošně nařídit, aby v tom bylo jasno. Citovat
trsek Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Nevím ,jak je to dlouho ,co se těsně před Vánočními svátky staholavlo několik tun \"značkové \" mléčné rýže s ruznýma příchutěma (dětská strava) ,protože obsahovala jed na krysy. Je zajímavé ,že to bylo celkem těsně před začátkem sezony ,co sem jezdí, užívat svátků ,rodinky ze západu(země původu rýže).Nikdo ,ale už nic nenamítal ,že se to tu už měsíc prodávalo!!!Jak rozlišíte co je a není \"otrávené\"?Podle značky?? Podle ceny?? Ta krysí rýže byla drahá ,jak šlak.Jak podle výrobce, když nemusí udávat chemické přísady od 40mg/kg a 40 mg/l. Pokud takhle namixuje 5-6 složek nemusí je vůbec uvést ve složení ,protože žádné tam nedal víc! navíc je většina potravinářství v zahraničních rukou a přísady přicházejí z venku!! Pokud si to člověk nevypěstuje sám nemá ani tucho co vlastně jí. Jeden senzidebyl mi radil jez vše ony ty látky se mezi sebou hádají a nejdou všechny do těla. No nevím ,ale celkem jsem rezignoval na ovlivnění vlastní \"kvality\" stravy a tvrdím- chutná-je zdravé:-)) Citovat
Aluška Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 A ještě k tomu zmrazování pečiva: připadá mi to divné , vím, že po rozmrazení je to normálně jedlé, ale raději si každej den půjdu pro čerstvé pečivo. Vždycky když jsou třebas rohlíky v akci, tak to někteří berou po 20-30ks, ale kdyby si spočítali kolik na tom vlastně ušetří, tak je to směšné, normálně by třebas koupili 10ks za 1,50,- , takhle nakoupí 20ks za 0,90, šupnou je do mrazáku a jsou hrozně spokojení, jak ušetřili :D . Ke značce KLASA: nevím, do jaké míry jsou ty výrobky kvalitní, ale podporuju je hlavně z důvodu, že musí být vyrobené z určitého % českých surovin, jinak značku KLASA nezískají. Citovat
Otan Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Aluška - Počítal jsem s touto reakcí, každému to nesedí - pečivo z mrazáku, vím, jak to myslíš, že se ztrácí kvalita apod. Nevím, jestli jsi to již zkoušela, ale jde to. Nebydlím přímo v Opavě, ale poblíž, takže u nás stojí rohlík 2,50 Kč a chléb 27,- Kč a navíc se mi nechce denně do obchodu, takže patřím k těm, jak jsi psala, že počítám i to, kolik na tom ušetřím, viz Atavar, nestydím se za to, že kupuji potraviny a jiné věci, kde ušetřím, je to filosofie, kterou vyznávám. No a o tom to je. Slevy, to je naše!!:papa Citovat
zaxon Odesláno 11. říjen 2009 Odesláno 11. říjen 2009 Do Lídlu jezdím jenom pro směs na domácí chléb,slunečnicový,jinde prostě není. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.