Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co znamena § 22


Guest MMMMM

Recommended Posts

§ 22

Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti

silničního provozu

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo

a) jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním zákonem2a) nebo dopravní značkou o více než 30 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec.

Znamena to, ze v obci muzu az 80,na dalnici 180, a cajti nemuzou nic rict?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyjádření k trestání překročení nejvyšší dovolené rychlosti

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích stanoví v § 18 odst. 1 písm. 3, že řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km.h-1.

Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích postihuje veškerá porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích, přičemž nejzávažnější překročení tohoto zákona vyjmenovává samostatně. Takovým případem je i ustanovení § 22 odst. 1 písm. a), kde se říká, že přestupku se dopustí ten, kdo jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zákonem č. 361/2000 Sb. nebo dopravní značkou o více než 30 km/hod. v obci nebo o 50 km/hod mimo obec.

Méně závažné porušení zákona č. 361/2000 Sb. je postižitelné podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. f), které říká, že se přestupku dopustí ten, kdo jiným jednáním, než které je uvedeno samostatně jako závažnější delikt, poruší zákon. Zákonodárce vzhledem k nižší společenské nebezpečnosti takového jednání stanoví i nižší horní hranici pokuty, kterou lze za takový přestupek udělit.

V případě závažnějšího porušení zákona (viz § 22/1a) je možno uložit v blokovém řízení pokutu do výše 2.000 Kč, v méně závažném případě (viz § 22/1f) do 1.000 Kč.

por. Bc. Lucie Uhlířová

tiskové oddělení

Policejního prezidia ČR

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Šmarjápanno, tenhle \"problém\" je starej už bezmála 4 roky. To se fakt ještě najde někdo, kdo to nezná, a skáče na špek řetězovým mailům typu \"ve městě se smí jezdit do 80 bez postihu\"???

Driver to vypsal pěkně, všechna čest.

Já k tomu jen doplním, že:

1) Překročení rychlosti do 10km se nechytá, nechává se to jako tolerance, leda že by policajti měli extra špatnou náladu.

2) Překročení do 30 ve městě a 50 mimo město je v blokovém řízení do 1000, když vypadáte slušně, je to v rozmezí 200-500, málokdy policajt chce celý litr. Ovšem i když chce litr, v žádném případě nedoporučuju dohadovat se a zaplatit na místě, v bloku...

3) Překročení o víc než 30 ve městě a 50 mimo město je blokovém do 2.000 a pozor - to v těch předchozích odpovědích není na první pohled patrné - taky už je to na záznam do karty! Takže nedoporučuju, pokud jezdíte rychle, tenhle limit překračovat, nestojí to za to - a i když náhodou, je lepší zaplatit víc na místě, než si nechat škrábnout kartu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...