Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

světlo z anglána na evropana


Maxi.Cartmen

Recommended Posts

Původně zaslal: HonzaZ

Možná, jestli by se nedalo použít sklo, pokud je to new model s čirou optikou. Tam,myslím, geometrii světla vytváří jenom parabola.

Jo to jsem zapomněl dodat. Mám vyzkoušeno jen u starýho modelu s nečirou:myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Starej model je na 2x H7, nebo H4? U H4 totiž zalomení vytváří stínítko uvnitř baňky žárovky a vroubkované sklo pouze modeluje rozptyl světla ve vodorovné rovině.

U světlometů s H7 už zalomení vytváří parabola většinou v souvislosti se stínítkem před/kolem žárovky a jestli tam je vroubkovaný sklo, tak jen proto, aby zase vymodelovala především šíři kužele světla pokud toto neřeší tvar parabol. Jeden z \"nesmyslných\" způsobů, kdy je kompletní konstrukce světelného kužele ponechána na samotné parabole je fóbie. A víme, jak to je funkční. :-(

Na to, aby zalomení vytvářelo samotné sklo by muselo mít STÍNÍTKO.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže je to jasné. Větlo emitované vláknem opouští baňku bez omezení (oproti H4). Kolem baňky je čelní, ale hlavně postranní stínítko, které umožňuje dopadat světelnému toku pouze do požadovaných ploch paraboly. Ta nakonec formuje světelný kužel, včetně onoho zalomení. Světlo pak prochází sklem světlometu, kde pomocí fresnelovy čočky je zajištěno vodorovné rozprostření již vytvořeného kužele. Všiměte si, že ty proužky na skle jsou svilé, tedy ve svislé rovině nemá sklo na kužel téměř žádného účinku a není schopno vytvářet nějaké ořezání.

Takže jediné, co by bylo pozorovatelné při pouhé záměně skel by bylo to, že na PRAVÉ straně z pohledu řidiče by byl nedostatečně osvětlen okraj vozovky a intenzita by s mírně zvyšovala směrem ke středu kužele. Odstředu doleva z poledu řidiče se už nebude dít nic. Můžete si to klidně zkusit, kdo máte možnost. Světlo pro ptavostranný provoz s původním sklem, bez něj a se sklem pro pravostranný provoz. Já nemám tuto praktickou možnost.

Tolik fyzika. A co praxe - STK, poldi apod.? Je to blbé. Na tom skle jsou značky, které jasně říkají, pro který provoz jsou určeny. Navíc světlomet je konstruován jako celek i s tím sklem. Tedy orgány jsou oprávnění se domnívat, že dle značky se jedná o světlomet pro levostranný provoz i bez nějakého měření, testování, zkoušení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...