Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Hojte všeci, potřeboval bych radu od někoho, kdo se stopro vyzná v problematice kácení stromů. Chtěl bych sofistikovaný odpovědi, ne spekulace;)

Na zahradě mám jabloň (cca 4-5 m výška) a ořešák (přes 10 m výška). Oba stromy nejsou v nejlepší kondici, ale ta jabloň by asi po pořádný omlazovací kůře mohla být lepší. Víc mě trápí ten ořech.

Stojí na blbym místě tak, že částečně zavazí vjezdu do vrat od stodoly (osobák se vejde, náklaďák ne) a navíc je blízko sousedovo baráku (spodní větve mu lezou po střeše). Ořechy plesniví už na stromě, takže jich je většina nepoužitelná a padají ze stromu už teď. Navíc roste docela nakřivo a mám trochu obavu, aby nedošlo k nějaký škodě.

Moje otázka zní: Můžu ten ořech sejmout jen tak nebo na to potřebuju vyřídit nějaký povolení (kde?)? Slyšel jsem obě verze, pak i verzi, že povolení se týká jen určitých druhů stromů, tak potřebuju najisto vědět, jak to s tim kácením je.

P.S.: Fotky jsou starý cca 2 a čtrvt roku, teď je o trochu větší;)

post-0-14109607537161_thumb.jpg

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Povolení je závislé na obvodu kmenu v určité výšce, vydat by ho měli na radnici (odbor ochrany životního prostředí).

To by se mohlo nechat asi najít někde v zákoně, že? Jdu googlit;)

Odesláno

U nas zadne povoleni.

Takovi sme kaceli par mesicu dozadu sousedovi ...

Pokud ty ho nesadilo mesto, a je na tvem pozemku, aneni nejakej horibilne velkej, klidano muzes ...

Odesláno

dle zákona potřebuješ povolení jen jiné stromy než ovocné jelikož ořešák se počítá mezi ovocné tak ho klidně sundej,ale pro klid duše se zeptej u vás na obecním úřadě jiná obec úplně jinej starosta a malér je ne světě,,nejhorší je srážka s blbcem\"

Odesláno

kdybys byl v Turnově tak tohle řešit nemusíš... tam díky neschopnosti tamních úřadů se může uplně všechno.. třeba postavit barák na černo :D

Odesláno

Tak jsem, našel tohle:

http://www.svojetice.cz/obecni_urad/vyveska_zneni/je-treba-ke-kaceni-stromu-povoleni.htm

kde se píše:

U pozemků fyzických osob, což v naprosté většině jsou i zahrádky, je třeba povolení pouze v případech, že stromy ve výšce 130 cm nad zemí mají obvod (nikoli průměr!) kmene větší než 80 cm nebo se jedná o souvislé keřové porosty o ploše větší než 40 m². Zákon nerozlišuje, zda se jedná o dřeviny ovocné, okrasné nebo nějaké jiné. Dřeviny nad uvedené míry mohou být pokáceny bez povolení pouze v případě „ hrozí – li bezprostředně škoda na životě nebo zdraví nebo majetková škoda značného rozsahu“. Ale i toto je třeba do 15 dnů písemně oznámit obecnímu úřadu. O povolení musí žádat vlastník pozemku nebo jeho nájemce, ten však jen se souhlasem vlastníka. Kácení dřevin je většinou povolováno v období jejich vegetačního klidu, tj. od 01.10 do 31.03.

[upravil dne 10/6/2009 Medvěd]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...