Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Máte někdo zkušenosti s cestováním a dovolenou v karavanu?

S manželkou po tom už nějakou dobu toužíme a přemýšlíme, že bychom si letos nějakej půjčili a vyrazili do Itálie.

Můžete někdo poradit jakej a kde půjčit, co je potřeba na cesty, co a jak v kempech, prostě vše co se karavanů týká??

Asi bych raději půjčil nějakej větší s dvojlůžkem a s palandou nebo alespoň postelí, aby jsme nemuseli každej den skládat stůl.

Díky

Odesláno

Osobní zkušenost s dovolenou v karavanu nemám, ale myslím si, že nevýhody převažují nad výhodami

a) podstatně nižší cestovní rychlost soupravy při podstatně vyšší spotřebě, samozřejmě jsou i podstatně vyšší poplatky na dálnicích apod.

b) v téměř celé Evropě se už nedá spát \"na divoko\", tzn. že stejně musíš hledat campy (kolikrát je noc s karavanem za stejné prachy jako ubytování v soukromí), v campech je nutné, aby měly volné přípojky na caravan + rovné místo

c) do většiny center měst se s karavanem nedostaneš a když ho necháš stát někde na okraji či odpočívce, je to velké lákadlo pro zloděje

d) půjčovné karavanů také není \" z lacinova\"

Nechci Ti to rozmlouvat, jak jsem psal osobní zkušenost nemám, ale vzhledem k sepsaným bodům mě to ani neláká

Odesláno

Chce si to vyzkoušet. Někoho to chtne a už nechce jinak.

V Itálii sou prej úplně luxusní campy, ceny nejsou zas tak hrozný, ale osobní zkušenost nemám.

Auto bude žrat dost a/nebo pojede jak šnek. Ty velký mají váhu jak auto.

Odesláno

Mám zkušenost akorát se spaním v pronajatém karavanu na Gardě. No, bydlet se v tom dá. Jinak co jsem kdy kde koukal na ceny, tak je místo v kempu pro karavan docela za raketu. Plus nevýhody, co už popsal Medvěd - podstatně větší spotřeba, menší cestovní rychlost, a podstatně dražší mýto. Když si to sečteš s půjčovným, jsi na tom dráž než na solidním privátu...

Karavaning je spíš o fandovství do toho. Co takhle znám lidi, jezdí spíš v obytkách, než s vlekem, a spíš do kolalit, kde lze spát mimo kempy. Nebo do lokalit, kde jsou kempy pro obytky levné (teď jsem třeba byl v Provence a tam byly ceny pro obytky hodně příznivé).

Jinak s vybavením dnešních evropských kempů se mi zdá výborná kombinace velký osobák plus velký stan. Pokud už někdo chce jezdit po kempech...

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Osobní zkušenost s dovolenou v karavanu nemám, ale myslím si, že nevýhody převažují nad výhodami

a) podstatně nižší cestovní rychlost soupravy při podstatně vyšší spotřebě, samozřejmě jsou i podstatně vyšší poplatky na dálnicích apod.

b) v téměř celé Evropě se už nedá spát \"na divoko\", tzn. že stejně musíš hledat campy (kolikrát je noc s karavanem za stejné prachy jako ubytování v soukromí), v campech je nutné, aby měly volné přípojky na caravan + rovné místo

c) do většiny center měst se s karavanem nedostaneš a když ho necháš stát někde na okraji či odpočívce, je to velké lákadlo pro zloděje

d) půjčovné karavanů také není \" z lacinova\"

Nechci Ti to rozmlouvat, jak jsem psal osobní zkušenost nemám, ale vzhledem k sepsaným bodům mě to ani neláká

no pro mě jasné argumenty:super
Odesláno

Jestli takovouhle dálku, tak jedině s obytňákem. Tahat za autem těžkou krávu až do Itálie, na to bych se vy... Dřív jsme jezdili s karavanem na lipno a i to dalo tátovi docela zabrat. A jestli to chceš tahat focusem nebo 406kou, tak počítej s cestovní rychlostí kolem 80km. Se 406kou naloženou 5 lidma a bagáží dokáže i tunovej karavan na nerovnostech docela zahejbat a spotřeba u hdi dost nad deset. A půjčovný je taky dost mastný, my si kvůli tomu radši koupili vlastní karavan, kterej ted polorozpadlej stojí na zahradě :D

[upravil dne 3/6/09 Ajdamek]

[upravil dne 3/6/09 Ajdamek]

Odesláno

Moji rodice raz teto manii s karavanem prepadli...

Taky ze si ho i kupili ... Kupovali starsi, a celkem mali...

Toz byl co se posteli tyce pro 3 lidi, klasika, stul se zlozil, vzniklo 2 luzko, byla tam jedna lavica, tam se vyklopila jedna cast, a bilo s ni jednoluzko, dres, plynove 2 varic, jedna skryna, nejaky police a to je vse.

Tahl sem to jen cca 50 km, za TD ckovym puntem, a ked mozem povedat, uz nikdy. Nesr*l mne ani tak vykon (co bych mohl cekat od 51 KW turbo dieslu) ale celkovo, jak sem s tym jezdilo.

Bolo treba dat na zrcatka spetny taky nadstavce, jakoze este jedny zrcatka, abys videl na karavan. Rychle se s tym jet naozaj nedalo, a byl s tym jen opruz.

Tj treba jen jezdit pomalu, lezerne, jak duchodce. Inac to je katastrofa.

Mne to stvalo jen za 50 kilaku, ani za nic bych s tym nejel do italie. Ta cesta bude dle meho vic nez hrozna, a urco bych ji neabsolvoval.

Nevim proc ses tak rozhod. Dle mého kvuli jedne s 3 moznosti

1. Chtel si na dovolene usetrit. To se ty naozaj nepovede, a kdyz zectes pujcovne, mítne, vecsi spotrebu, delsi dobu dojezdu, a platbu v caravan kempu + jeste starost o vyjpuceni karavan, neusetris naozaj nic, a levnejsi bude nejaky privat.

2. Chtel si si takto prolezt celou italii, a ubytovat se kdekolvek jak se ty bude chcet. V dovolenkovich destinacih to neni mozne, a jak psal medved, nemuzes si ho jen tak hoc kde odstavit, a bydlet... Hlavne ne v nejakych letoviskach ... To uz muzes rovnou jet na vlastni pest, a ubytovavat se kazdy 3 dni jinde.

3. Chtel si vyskouset neco noveho. V tom pripade ty radim, si normalne objednat dovolenou, s bydlenim v karavanech. Kamaradi tak byli, a kdyz si vyberes dobre velkej, je to pak parada. Vyslo to mene jak apartmani, a karavany byli naozaj luxusni, a velke.

A nemusis za sebou nic tahnout.

Odesláno

v dnesni dobe bych taky karavan netahal dal jak 20km po republice :) osobne se divim treba tem Holandanum, kteri se s tim tahnou az k nam na Vysocinu :) tech moznosti ubytovani je spoustu, vcetne pronajmu karavanu na miste

v italii jsem byl loni, projel jsem temer pulku a bydleni jsem mel zabookovane dopredu pres web a pohoda

Odesláno

Zdarec \"Kveton\" k tomu karavanu : já osobně tahal svůj vlastní karavan za Fabií kombi s LPG asi 8let a nemohu si na nic stěžovat.Osobně bych si teda karavan z půjčovny nepůjčoval,ale ani snad né kvůli ceně za vypůjčení,ale spíše že mám rád svoje vlastní čisté věci a pocit,že spím ve svém...Svým způsobem je v každém příspěvku všech kolegů,kousek pravdy co se týče delší doby než se někam dopravíš a poplatky jsou také vyšší,ale vše ostatní ti vykompenzuje cena za ubytování atd.Já sice jezdil převážně Chorvatsko,Maďarsko anebo Slovensko,ale vždy se cena za ubytování nedala srovnat s cenou za ubytování v privátu.A hlavně na dovolenou jedeš párkrát do roka a tak nemusíš jezdit zrovna \"závod smrti\".S dobře rozloženým karavanem se dá v pohodě jet po dálnici kilo pořád,to není problém.A hlavně když se ti cestou něco,někde zalíbí,tak si zastavíš nebo se natáhneš a odpočineš si a do cílového bodu,přijedeš sice o pár hodin déle,ale odpočatej a vysmátej.Na rozdíl od lidí co se honěj a předháněj se v tom kdo to \"ujel\" za deste hodin atd... a pak přijedou na místo určení a prochrápou únavou půl dne.Věř mi.Mám z karavanem najeto kolem 40tis.kilometrů a fakt na karavan nedám dopustit.Připouštím objektivní kritiku \"lajků\",kteří nikdy s karavanem nejely a nespaly.Já měl ve svém karavanu vše co máš třeba na chatě.(TV,satelit,lednici,klimu,ložnici,topení no vlstně vše co sobestačný cestoval potřebuje).Takže závěrem Ti chci říct : nenech se odradit.Je s tím samozřejmě starost,ale radost to dostatečně vykompenzuje.Já za sebe říkám \"jdi do toho\":superZdarec Martin \"Zlatonka\"

Odesláno
Původně zaslal: Zlatonka

Zdarec \"Kveton\" k tomu karavanu : já osobně tahal svůj vlastní karavan za Fabií kombi s LPG asi 8let a nemohu si na nic stěžovat.Osobně bych si teda karavan z půjčovny nepůjčoval,ale ani snad né kvůli ceně za vypůjčení,ale spíše že mám rád svoje vlastní čisté věci a pocit,že spím ve svém...Svým způsobem je v každém příspěvku všech kolegů,kousek pravdy co se týče delší doby než se někam dopravíš a poplatky jsou také vyšší,ale vše ostatní ti vykompenzuje cena za ubytování atd.Já sice jezdil převážně Chorvatsko,Maďarsko anebo Slovensko,ale vždy se cena za ubytování nedala srovnat s cenou za ubytování v privátu.A hlavně na dovolenou jedeš párkrát do roka a tak nemusíš jezdit zrovna \"závod smrti\".S dobře rozloženým karavanem se dá v pohodě jet po dálnici kilo pořád,to není problém.A hlavně když se ti cestou něco,někde zalíbí,tak si zastavíš nebo se natáhneš a odpočineš si a do cílového bodu,přijedeš sice o pár hodin déle,ale odpočatej a vysmátej.Na rozdíl od lidí co se honěj a předháněj se v tom kdo to \"ujel\" za deste hodin atd... a pak přijedou na místo určení a prochrápou únavou půl dne.Věř mi.Mám z karavanem najeto kolem 40tis.kilometrů a fakt na karavan nedám dopustit.Připouštím objektivní kritiku \"lajků\",kteří nikdy s karavanem nejely a nespaly.Já měl ve svém karavanu vše co máš třeba na chatě.(TV,satelit,lednici,klimu,ložnici,topení no vlstně vše co sobestačný cestoval potřebuje).Takže závěrem Ti chci říct : nenech se odradit.Je s tím samozřejmě starost,ale radost to dostatečně vykompenzuje.Já za sebe říkám \"jdi do toho\":superZdarec Martin \"Zlatonka\"

Dovolil bych si nesouhlasit s jednou veci.

Cena za ubytovani se nedala srovnavat, ale tos nebral v uvahu, kupnou cenu karavanu.

Karavan musis za neco koupit, taky zariadenie donho ako lednici, tv, sat a podobne, taky musis s karavanem na technickou, platit znhou pojistku, a taky ho musim nekde mit...

Kdyz se tohle rozecte, a potom se prihledne na to, co usetris pri ubytku na privatech, neni to az tak ruzove...

Navic, nikdo mi nepovi, ze spani v karavanu je pohodlnejsi (v beznem karavanu) ako spani nekde na private...

Ono do toho musis byt spis fanda, aby te to bavilo. Moji rodice si to tez lahko predstavovali, a po koupe karavanu jel za 1 rok pric ...

Odesláno

To, že člověk pojede dýl, s tím počítám, naplánovala by se cesta na pár dní, ne v kuse.

Dráž než obyčejná dovolená to asi vyjde, ale nám se tyhle \"minidomy\" vždycky líbily a vždycky jsme to chtěli zkusit. Nejdřív to chcem vyzkoušet, nějakej si půjčit a pak se uvidí, buď na to zapomenem, nebo se do toho zblázníme.

Odesláno

Taky jsem nad tím letos začal uvažovat a můj vlastní názor je, že když už, tak už a myslim, že se vyplatí karavan koupit (jetej) a pak ho třeba někomu půjčit a po sezóně, nebo dvou (když tě to nechytne) prodat. Naopak, když tě to chytne, tak koupit lepší. Půjčovny stojej kolem 2000,-/den, což je při měsíčním cestování 60k -> za to už může bejt nějaká stará šunka s přehledem ;)

Jinak TADY Ti možná poraděj víc ...

My máme v plánu udělat EVROPU, ale asi až za rok, až bude Kryštof zase o něco soběstačnější ;)

Odesláno

Ty půjčovny jsou fakt drahý, ale zase tam seženeš ty karavany nový a ne 20 let starý.

Koukal jsem i po mírně jetech a vybral jsem jeden za 250 tkč a to se mi jen tak dávat nechce když nevim jestli nás to chytí nebo ne a starší za 50 se mi kupovat neche a už vůbec se mi v něm nechce bydlet.

Jestli ale chceš projet evropu, tak bych možná zauvažoval spíš nad kemprem, karavan je spíš na to někam zakotvit

Odesláno

2.000,- za den? Hustý, to by mě koukám, na letmý součet, vyšla ta poslední týden a kousek dovča ve Francii o nějakých 25tis Kč dráž, než jsem tam byli se stanem. To mám takový neblahý dojem, že za těch 100Eur/noc, na kolik to v součtu vychází, bych tam to ubytování sehnal hodně, hodně solidní - nehledě na to, že bych na cestu nuceně vyplácal o dva dny víc.

Chápu třeba kluky, co jezděj s obytkou na surf, spěj na pláži, kde jinak nic moc okolo není, velký surfový vybavení se na cestu nahází dovnitř, a ta obytka jim jede 150 na tempomat úplně stejně jak osobák, akorát víc žere. To je ale s přívěsem nereálný, i těch zmiňovaných 100 je dneska často utopie, když jsem viděl ty nekonečný šňůry kamionů přes celý Německo, přívěsář z pravýho pruhu nevyleze a jede celou dobu poslušně mezi nimi.

Na druhou stranu jsme tam potkali francouzský důchodce, co měli zánovní Berlingo, zánovní přívěs, a jezděj s tím celou Evropu. Měli deníček, koukal jsem, kde všude byli (i spousta míst v ČR). A děsně spokojení. Jenže - a to je zásadní rozdíl - oni na to maj půl roku, a ne jen krátkou dovču...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...