kveton Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Máte někdo zkušenosti s cestováním a dovolenou v karavanu? S manželkou po tom už nějakou dobu toužíme a přemýšlíme, že bychom si letos nějakej půjčili a vyrazili do Itálie. Můžete někdo poradit jakej a kde půjčit, co je potřeba na cesty, co a jak v kempech, prostě vše co se karavanů týká?? Asi bych raději půjčil nějakej větší s dvojlůžkem a s palandou nebo alespoň postelí, aby jsme nemuseli každej den skládat stůl. Díky Citovat
zzipCZ Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 no nevím jestli na to už nepotřebuješ Ečko na to už dojelo dost lidí Citovat
Medvěd Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Osobní zkušenost s dovolenou v karavanu nemám, ale myslím si, že nevýhody převažují nad výhodami a) podstatně nižší cestovní rychlost soupravy při podstatně vyšší spotřebě, samozřejmě jsou i podstatně vyšší poplatky na dálnicích apod. b) v téměř celé Evropě se už nedá spát \"na divoko\", tzn. že stejně musíš hledat campy (kolikrát je noc s karavanem za stejné prachy jako ubytování v soukromí), v campech je nutné, aby měly volné přípojky na caravan + rovné místo c) do většiny center měst se s karavanem nedostaneš a když ho necháš stát někde na okraji či odpočívce, je to velké lákadlo pro zloděje d) půjčovné karavanů také není \" z lacinova\" Nechci Ti to rozmlouvat, jak jsem psal osobní zkušenost nemám, ale vzhledem k sepsaným bodům mě to ani neláká Citovat
zzipCZ Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Původně zaslal: Fusion Nezačínejte zas s těma řidičákama jj v poho Citovat
ozzy56 Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 taky nemám osobní zkušenost--ale myslím,že Medvěd to napsal přesně... Citovat
Fusion Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Chce si to vyzkoušet. Někoho to chtne a už nechce jinak. V Itálii sou prej úplně luxusní campy, ceny nejsou zas tak hrozný, ale osobní zkušenost nemám. Auto bude žrat dost a/nebo pojede jak šnek. Ty velký mají váhu jak auto. Citovat
oddie Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Mám zkušenost akorát se spaním v pronajatém karavanu na Gardě. No, bydlet se v tom dá. Jinak co jsem kdy kde koukal na ceny, tak je místo v kempu pro karavan docela za raketu. Plus nevýhody, co už popsal Medvěd - podstatně větší spotřeba, menší cestovní rychlost, a podstatně dražší mýto. Když si to sečteš s půjčovným, jsi na tom dráž než na solidním privátu... Karavaning je spíš o fandovství do toho. Co takhle znám lidi, jezdí spíš v obytkách, než s vlekem, a spíš do kolalit, kde lze spát mimo kempy. Nebo do lokalit, kde jsou kempy pro obytky levné (teď jsem třeba byl v Provence a tam byly ceny pro obytky hodně příznivé). Jinak s vybavením dnešních evropských kempů se mi zdá výborná kombinace velký osobák plus velký stan. Pokud už někdo chce jezdit po kempech... Citovat
zzipCZ Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Původně zaslal: Medvěd Osobní zkušenost s dovolenou v karavanu nemám, ale myslím si, že nevýhody převažují nad výhodami a) podstatně nižší cestovní rychlost soupravy při podstatně vyšší spotřebě, samozřejmě jsou i podstatně vyšší poplatky na dálnicích apod. b) v téměř celé Evropě se už nedá spát \"na divoko\", tzn. že stejně musíš hledat campy (kolikrát je noc s karavanem za stejné prachy jako ubytování v soukromí), v campech je nutné, aby měly volné přípojky na caravan + rovné místo c) do většiny center měst se s karavanem nedostaneš a když ho necháš stát někde na okraji či odpočívce, je to velké lákadlo pro zloděje d) půjčovné karavanů také není \" z lacinova\" Nechci Ti to rozmlouvat, jak jsem psal osobní zkušenost nemám, ale vzhledem k sepsaným bodům mě to ani neláká no pro mě jasné argumenty:super Citovat
Ajdamek Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Jestli takovouhle dálku, tak jedině s obytňákem. Tahat za autem těžkou krávu až do Itálie, na to bych se vy... Dřív jsme jezdili s karavanem na lipno a i to dalo tátovi docela zabrat. A jestli to chceš tahat focusem nebo 406kou, tak počítej s cestovní rychlostí kolem 80km. Se 406kou naloženou 5 lidma a bagáží dokáže i tunovej karavan na nerovnostech docela zahejbat a spotřeba u hdi dost nad deset. A půjčovný je taky dost mastný, my si kvůli tomu radši koupili vlastní karavan, kterej ted polorozpadlej stojí na zahradě [upravil dne 3/6/09 Ajdamek] [upravil dne 3/6/09 Ajdamek] Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Moji rodice raz teto manii s karavanem prepadli... Taky ze si ho i kupili ... Kupovali starsi, a celkem mali... Toz byl co se posteli tyce pro 3 lidi, klasika, stul se zlozil, vzniklo 2 luzko, byla tam jedna lavica, tam se vyklopila jedna cast, a bilo s ni jednoluzko, dres, plynove 2 varic, jedna skryna, nejaky police a to je vse. Tahl sem to jen cca 50 km, za TD ckovym puntem, a ked mozem povedat, uz nikdy. Nesr*l mne ani tak vykon (co bych mohl cekat od 51 KW turbo dieslu) ale celkovo, jak sem s tym jezdilo. Bolo treba dat na zrcatka spetny taky nadstavce, jakoze este jedny zrcatka, abys videl na karavan. Rychle se s tym jet naozaj nedalo, a byl s tym jen opruz. Tj treba jen jezdit pomalu, lezerne, jak duchodce. Inac to je katastrofa. Mne to stvalo jen za 50 kilaku, ani za nic bych s tym nejel do italie. Ta cesta bude dle meho vic nez hrozna, a urco bych ji neabsolvoval. Nevim proc ses tak rozhod. Dle mého kvuli jedne s 3 moznosti 1. Chtel si na dovolene usetrit. To se ty naozaj nepovede, a kdyz zectes pujcovne, mítne, vecsi spotrebu, delsi dobu dojezdu, a platbu v caravan kempu + jeste starost o vyjpuceni karavan, neusetris naozaj nic, a levnejsi bude nejaky privat. 2. Chtel si si takto prolezt celou italii, a ubytovat se kdekolvek jak se ty bude chcet. V dovolenkovich destinacih to neni mozne, a jak psal medved, nemuzes si ho jen tak hoc kde odstavit, a bydlet... Hlavne ne v nejakych letoviskach ... To uz muzes rovnou jet na vlastni pest, a ubytovavat se kazdy 3 dni jinde. 3. Chtel si vyskouset neco noveho. V tom pripade ty radim, si normalne objednat dovolenou, s bydlenim v karavanech. Kamaradi tak byli, a kdyz si vyberes dobre velkej, je to pak parada. Vyslo to mene jak apartmani, a karavany byli naozaj luxusni, a velke. A nemusis za sebou nic tahnout. Citovat
Ferry Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 v dnesni dobe bych taky karavan netahal dal jak 20km po republice osobne se divim treba tem Holandanum, kteri se s tim tahnou az k nam na Vysocinu tech moznosti ubytovani je spoustu, vcetne pronajmu karavanu na miste v italii jsem byl loni, projel jsem temer pulku a bydleni jsem mel zabookovane dopredu pres web a pohoda Citovat
Fusion Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Ferry: protože v NL a DE není cítit, že něco táhneš. To D1 je s karavanem je stezka odvahy. Citovat
oddie Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Nejlepší je jezdit na dovču mimo sezónu, není třeba nic bukovat, nikde není narváno, pohoda Citovat
Zlatonka Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Zdarec \"Kveton\" k tomu karavanu : já osobně tahal svůj vlastní karavan za Fabií kombi s LPG asi 8let a nemohu si na nic stěžovat.Osobně bych si teda karavan z půjčovny nepůjčoval,ale ani snad né kvůli ceně za vypůjčení,ale spíše že mám rád svoje vlastní čisté věci a pocit,že spím ve svém...Svým způsobem je v každém příspěvku všech kolegů,kousek pravdy co se týče delší doby než se někam dopravíš a poplatky jsou také vyšší,ale vše ostatní ti vykompenzuje cena za ubytování atd.Já sice jezdil převážně Chorvatsko,Maďarsko anebo Slovensko,ale vždy se cena za ubytování nedala srovnat s cenou za ubytování v privátu.A hlavně na dovolenou jedeš párkrát do roka a tak nemusíš jezdit zrovna \"závod smrti\".S dobře rozloženým karavanem se dá v pohodě jet po dálnici kilo pořád,to není problém.A hlavně když se ti cestou něco,někde zalíbí,tak si zastavíš nebo se natáhneš a odpočineš si a do cílového bodu,přijedeš sice o pár hodin déle,ale odpočatej a vysmátej.Na rozdíl od lidí co se honěj a předháněj se v tom kdo to \"ujel\" za deste hodin atd... a pak přijedou na místo určení a prochrápou únavou půl dne.Věř mi.Mám z karavanem najeto kolem 40tis.kilometrů a fakt na karavan nedám dopustit.Připouštím objektivní kritiku \"lajků\",kteří nikdy s karavanem nejely a nespaly.Já měl ve svém karavanu vše co máš třeba na chatě.(TV,satelit,lednici,klimu,ložnici,topení no vlstně vše co sobestačný cestoval potřebuje).Takže závěrem Ti chci říct : nenech se odradit.Je s tím samozřejmě starost,ale radost to dostatečně vykompenzuje.Já za sebe říkám \"jdi do toho\":superZdarec Martin \"Zlatonka\" Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Původně zaslal: Zlatonka Zdarec \"Kveton\" k tomu karavanu : já osobně tahal svůj vlastní karavan za Fabií kombi s LPG asi 8let a nemohu si na nic stěžovat.Osobně bych si teda karavan z půjčovny nepůjčoval,ale ani snad né kvůli ceně za vypůjčení,ale spíše že mám rád svoje vlastní čisté věci a pocit,že spím ve svém...Svým způsobem je v každém příspěvku všech kolegů,kousek pravdy co se týče delší doby než se někam dopravíš a poplatky jsou také vyšší,ale vše ostatní ti vykompenzuje cena za ubytování atd.Já sice jezdil převážně Chorvatsko,Maďarsko anebo Slovensko,ale vždy se cena za ubytování nedala srovnat s cenou za ubytování v privátu.A hlavně na dovolenou jedeš párkrát do roka a tak nemusíš jezdit zrovna \"závod smrti\".S dobře rozloženým karavanem se dá v pohodě jet po dálnici kilo pořád,to není problém.A hlavně když se ti cestou něco,někde zalíbí,tak si zastavíš nebo se natáhneš a odpočineš si a do cílového bodu,přijedeš sice o pár hodin déle,ale odpočatej a vysmátej.Na rozdíl od lidí co se honěj a předháněj se v tom kdo to \"ujel\" za deste hodin atd... a pak přijedou na místo určení a prochrápou únavou půl dne.Věř mi.Mám z karavanem najeto kolem 40tis.kilometrů a fakt na karavan nedám dopustit.Připouštím objektivní kritiku \"lajků\",kteří nikdy s karavanem nejely a nespaly.Já měl ve svém karavanu vše co máš třeba na chatě.(TV,satelit,lednici,klimu,ložnici,topení no vlstně vše co sobestačný cestoval potřebuje).Takže závěrem Ti chci říct : nenech se odradit.Je s tím samozřejmě starost,ale radost to dostatečně vykompenzuje.Já za sebe říkám \"jdi do toho\":superZdarec Martin \"Zlatonka\" Dovolil bych si nesouhlasit s jednou veci. Cena za ubytovani se nedala srovnavat, ale tos nebral v uvahu, kupnou cenu karavanu. Karavan musis za neco koupit, taky zariadenie donho ako lednici, tv, sat a podobne, taky musis s karavanem na technickou, platit znhou pojistku, a taky ho musim nekde mit... Kdyz se tohle rozecte, a potom se prihledne na to, co usetris pri ubytku na privatech, neni to az tak ruzove... Navic, nikdo mi nepovi, ze spani v karavanu je pohodlnejsi (v beznem karavanu) ako spani nekde na private... Ono do toho musis byt spis fanda, aby te to bavilo. Moji rodice si to tez lahko predstavovali, a po koupe karavanu jel za 1 rok pric ... Citovat
kveton Odesláno 4. červen 2009 Autor Odesláno 4. červen 2009 To, že člověk pojede dýl, s tím počítám, naplánovala by se cesta na pár dní, ne v kuse. Dráž než obyčejná dovolená to asi vyjde, ale nám se tyhle \"minidomy\" vždycky líbily a vždycky jsme to chtěli zkusit. Nejdřív to chcem vyzkoušet, nějakej si půjčit a pak se uvidí, buď na to zapomenem, nebo se do toho zblázníme. Citovat
Neon Odesláno 4. červen 2009 Odesláno 4. červen 2009 Taky jsem nad tím letos začal uvažovat a můj vlastní názor je, že když už, tak už a myslim, že se vyplatí karavan koupit (jetej) a pak ho třeba někomu půjčit a po sezóně, nebo dvou (když tě to nechytne) prodat. Naopak, když tě to chytne, tak koupit lepší. Půjčovny stojej kolem 2000,-/den, což je při měsíčním cestování 60k -> za to už může bejt nějaká stará šunka s přehledem Jinak TADY Ti možná poraděj víc ... My máme v plánu udělat EVROPU, ale asi až za rok, až bude Kryštof zase o něco soběstačnější Citovat
kveton Odesláno 4. červen 2009 Autor Odesláno 4. červen 2009 Ty půjčovny jsou fakt drahý, ale zase tam seženeš ty karavany nový a ne 20 let starý. Koukal jsem i po mírně jetech a vybral jsem jeden za 250 tkč a to se mi jen tak dávat nechce když nevim jestli nás to chytí nebo ne a starší za 50 se mi kupovat neche a už vůbec se mi v něm nechce bydlet. Jestli ale chceš projet evropu, tak bych možná zauvažoval spíš nad kemprem, karavan je spíš na to někam zakotvit Citovat
oddie Odesláno 4. červen 2009 Odesláno 4. červen 2009 2.000,- za den? Hustý, to by mě koukám, na letmý součet, vyšla ta poslední týden a kousek dovča ve Francii o nějakých 25tis Kč dráž, než jsem tam byli se stanem. To mám takový neblahý dojem, že za těch 100Eur/noc, na kolik to v součtu vychází, bych tam to ubytování sehnal hodně, hodně solidní - nehledě na to, že bych na cestu nuceně vyplácal o dva dny víc. Chápu třeba kluky, co jezděj s obytkou na surf, spěj na pláži, kde jinak nic moc okolo není, velký surfový vybavení se na cestu nahází dovnitř, a ta obytka jim jede 150 na tempomat úplně stejně jak osobák, akorát víc žere. To je ale s přívěsem nereálný, i těch zmiňovaných 100 je dneska často utopie, když jsem viděl ty nekonečný šňůry kamionů přes celý Německo, přívěsář z pravýho pruhu nevyleze a jede celou dobu poslušně mezi nimi. Na druhou stranu jsme tam potkali francouzský důchodce, co měli zánovní Berlingo, zánovní přívěs, a jezděj s tím celou Evropu. Měli deníček, koukal jsem, kde všude byli (i spousta míst v ČR). A děsně spokojení. Jenže - a to je zásadní rozdíl - oni na to maj půl roku, a ne jen krátkou dovču... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.