Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

zdravim, mozno jednoducha otazka...

da sa zistit typ oleja, chcel by som menit no nalepka s popiskou na dverach je strhnuta takze netusim aky olej bol pouzity???

alebo..co tam asi je a malo by byt???

Odesláno
Původně zaslal: ozzy1956

napsal jsem olej,který tam může být :myslim

Vy si tam samozřejmě nalejte,co chcete :):P

Třeba i slunečnicovej?? Je levnější a maže taky :D:D

• O 1 měsíc později...
Odesláno

takze mame dva typy oleja....dalsia laicka otazka...

aky rozdiel je medzi 5w a 10w

a ktory je lepsi pre motor....

teoreticky rozdiel jo, ale nejake prakticke a polopatisticky vysvetlene

diki

Odesláno
Původně zaslal: faloo

diki

5w40 je redší za studena. Hustotu pri teplote majú rovnakú, lebo sú to Xw40. Z toho vyplýva, že 5w40 je vhodnejší do chladnejších podnebí a mestskej prevádzky.

Odesláno

Pokial nevies aky olej si tam mal pred tym,tak daj radsej tu 10 ako vravel ozzy alebo Marko,ja som tiež dal ten a som spokojny a myslim že je aj o niečo lacnejsi.Tiež som nevedel čo spravit,aky tam dat,bolo mi povedane radsej daj 10 lebo ak tam bola pred tym 5 nič nepokaziš,ale ak das do motora ktory mal 10 a das 5 to už je blbost.V skratke hore ist možeš s viskozitou ale dole nie.Ak sa mylim tak ma opravte.

Odesláno

V skratke hore ist možeš s viskozitou ale dole nie.Ak sa mylim tak ma opravte.

Prečo by nemohol ísť \"dole\" s viskozitou. Ak mám olej s normou A3/B3 a je to 10w40 tak kľudne ho môžem nahradiť 5W40 s normou A3/B3. Pri použití redšieho oleja môže mať trocha vyššiu spotrebu oleja. Pri dnešných aditivovaných olejoch už neplatí to, čo voľakedy... Pre viac informácií o olejoch doporučujem www.oleje.cz

Odesláno
Původně zaslal: Martinsk

Původně zaslal: faloo

diki

5w40 je redší za studena. Hustotu pri teplote majú rovnakú, lebo sú to Xw40. Z toho vyplýva, že 5w40 je vhodnejší do chladnejších podnebí a mestskej prevádzky.

Dovolím si ešte doplniť jednu dôležitú vlastnosť ktorú mal zrejme na mysli i ozzy1956 keď odporúčal 10W-40. Motor sa najviac opotrebováva studený keď ešte niesú vymedzené vôle. (známe klepanie starých motorov ktoré prestane po zohriatí) 5W oleje sú za studena \"redšie\", ľahšie pretekajú kanálmi ale zároveň i ľahko vytekajú nevymedzenými vôľami studeného motora. Znalci vedia že časť súčiastok v motore beží na olejovom filme. Tento film pri studenom motore lepšie zabezpečí 10W olej ktorý je na naše klimatické podmienky ideálny. Napríklad použitie príliš riedkeho oleja je často príčinou poškodenia uloženia vačkového hriadeľa pri motoroch XU.

Odesláno

ty oleje tu jsou tak popsané,že už nejde zjistit nic nového...:myslim,navíc rozdíl ceny mezi 5W40 a 10W40 je cca 500 kč,

ten 10W40 je doporučený výrobcem--myslíte,že bude do svého doporučovat nějakou mrdku ???taky do našich klima podmínek je super...

ale asi tak--jsou to Vaše auta a když nemáte kde dát pětistovku zbytečně...???

:papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...